Thursday, July 30, 2009

Review Gadget Baru ...

Sudah 4 hari aku menggunakan gadget baru seperti yang aku kisahkan Disini
Dan hari ini aku berkobar-kobar lah nak buat review tentang gadget baru ini, sepertimana permintaan teman-teman. Mula-mula mari kita lihat apa yang terdapat dalam gadget baru aku tu...

Ini... Parts yang aku cerai-ceraikan...

Setelah dipasang...


Dan ini handsfree-kit serta tubing...


Ini setelah dipasang pada pam. Aku pasang satu jer sebab satu lagi basuh.. :P
Itu beg yang aku dapat skali..


Diantara yang best tentang pam ni... Yang aku sangat suka...

- Pam ni ada 2-phase expression which is sangat membantu production. Mula-mula pam, dia terus set untuk stimulation phase - pengepaman yang pantas dan lembut untuk mempercepatkan let-down. Bila dah ada let-down, tukar ke expression phase - pengepaman yang lebih perlahan. Betul-betul imitate baby sucking dan tak menyakitkan.
- Button let-down yang sangat memudahkan di mana bila rasa let-down dah mari, just picit je button tu untuk bertukar ke expression-phase. Atau kalo tak pun, ianya akan bertukar secara auto ke expression phase nih selepas 2 minit.
- Vacuum suctionnya yang power, walopun aku pernah guna PISA sekejap aritu, aku rasa takde beza sangat pun vacuum suctionnya. Kalo PISA hingga level 7 tapi FS sehingga level 9!!! Which is memang powerlah. Terpulanglah suka level mana. Tapi yang pastinya pilih level yang tak menyakitkanlah kan.. Aku senang hingga level 7. Aku perhatikan, walo level manapun, hasil pumping tetap sama. Cuma bila level tinggi nih rasa macam puaslah gitu kannn..
- Parts yang senang di basuh. Sebab boleh bukak-bukak, jadi lebih mudah nak bersihkan dan hasilnya pastilah lebih hygiene kan.
- Aku suka membrane dia yang besar, jadi lebih senang basuh dan tak mudah koyak.
- Tubing dia yang canggih, tidak memungkinkan susu untuk masuk dalam tiub. Tengok nih....
terima kasih Aina sebab jadi model pegang tiub... :P


- Pamnya yang comel dan ringan. Sangat mudah diusung ke sana-sini. Pam nih best sangat sebab boleh tengok time, jadik takyah susah-susah tengok jam nak tau berapa lama dah mengepam. Lagi best juga sebab ada rechargeable bateri. Tak payah pakai plug yang mengganggu pergerakan. Bateri dia pun tahan lama taww.. 3 hari baru kena charge balik.
- Ohhhh... pastinya yang lebih best ialah hands-free kitnya lah. Dengan adanya hands-free kit nih maka lebih mudahlah haku nak berblogging-bertelefon-ber itu- ber ini... macam-macam keje boleh buat tawwww. Pastinya lebih rajinlah nak buat double-pumping sebab tak penat tangan nak pegang. Jadi memang FS nih bukan saja sangat bagus untuk mommies yang kerjanya ke sana-sini. Yang kerjanya duduk setempat pun bagus. Sapa ada cubicle leh pam di cubicle saja. Aku tak pam kat meja bilik guru sebab malas nak layan mulut laser yang berlambak tu. Dari sakit telinga baik aku pam je kat port biasa...hahahahhaa
- Tidak lupa cooler bag dan ice-packnya. Orang lain mungkin dah tak heran dengan cooler bag nih. Tapi sebab aku memang takde cooler bag before this. Best bila ada cooler bag nih. Takyah aku tumpang fridge kat bilik guru. Then kalo aku ada urusan lepas skolah pun, senang.. tak perlu balik umah mak anto susu dulu.


Jadi kesimpulan kat sini memang berbaloilah aku beli Medela Freestyle nih. Memang patut pun harga dia mahal. Tapi still murah lagi harga yang aku dapat berbanding harga pasaran. Sangat berbaloi. Kalo dari mula melahirkan lagi dah pakai pam nih, mesti lagi mabeles EBM stok aku agaknya... :D

Nak dapatkan harga RM1699, bolehlah berkunjung ke kedai ajasu KatSini.

Sekian, review yang terlintas di pemikiran aku sekarang ini... :D
Adapun aku masih lagi menjalani fasa penyesuaian dengan pam ini. Setakat ini production masih lagi seperti biasa. Tengoklah seminggu dua nih, manalah tau bertambah kerrr... Pening agaknya B aku nih, kejap pakai Ameda, kejap pakai PISA pinjam, nih pakai FS pulak... :P
Kasik can ia bermesraan ngan FS yang mabeles nih dulu lah yer... ahakssssss........


20 comments:

Ella said...

masa aku dpt danny dulu, siap mcm kene bentan susu eh org panggil.
demam nak mati!..

pakailah segala pump manual tak jalan.
dgn letak kobis bagai..haha macam2 petua..

hmm tgh fikir2 nk beli or not for 2nd baby nti ni...
cuma kalau beli ribu riban ni, kalau jenis mcm ko susu byk ok, aku dulu cukup 2 bulan terus kering..

cam membazir plak...hmm...still thinking! ada 6 bulan lg aku nk pikir..haha..

Marisa said...

wow!!!! baca review pun dah rasa mcm best.....

CY3.5 said...

pergh.. best ni.. best.. sayang sungguh dengan AVENT tu.. ni ingat #4 pun nak guna AVENT jugak.. tp we'll see how it goes..

ar.nie said...

Wahh, terliur okeh, baca review nie. Serius! Kalau ader rezeki #3, mmg nak saving siap2 laa, utk sambar FS nie. Phewww. ;)

Sayang.Ibu said...

Ella dear.. bagilah susu untuk next baby nih. Breastfeeding nih memang perlu komitmen tau..not as easy as singkap-baju-bagi susu jer..ahahahhaa
Kalo kena bengkak susu tu, petanda byk susu laa tu beb. Susu ko kering cepat mesti ada sebab tu. Ehhh.. kalo nak bercerita pasal cara-cara nak menyusukan nih, panjang beb. susu aku pun bukanlah banyak mana beb, tapi sebab breastfeeding bergantung pada demand. Makin banyak demand, makin byk lah susu. Kalo ko sayang nak beli mahal2 dulu, ko test drive ler dulu. bagus beb menyusukan nihhh.. aku taklah pakar, tapi kalo nak berkongsi pengalaman tu bolehlah jugak... hehehee

marisa.. memang best.. kumpul duit beli sebijik nyahhhh

CY... worth buy!!!! btolllll... ;) me menyesal tak beli masa lepas2 branak dulu.. rasa nak cepat2 grad dengan ainin.. blh guna untuk adik ainin pulak... A.P.A.K.A.H haku nihhhhh????????? :P

Sayang.Ibu said...

arnie... kumpullah duit... memang berbaloiiiii nyahhhh.... walopun gigik gak tengan nak kuor ribu-riban tu aritu...kahkahkahhhh

Mama Adib said...

wah sungguh mengujakan

takpe ku bertahan dengan pisa lu ha ha

bb lum kuar ni tunggu..........

::Umi Sufira:: said...

perghhh...sesuailah dengan harganya, kualitinya pun haruslah sejajar....:)adakah aku ni avent sampai bila2?kihkihkih..;P

Sayang.Ibu said...

MA... ko punye PISA tu pun dah mantop gak nyahhh... :)

pssttt..beb.. kalo nak bertuko ada masa lagi nyimpan duit nyahhh..;p

mamaDhea said...

yeah.. masa utk menyimpan.. sempat tak ek? :P

Sayang.Ibu said...

sha... sempat ajer nyahhhh..;)

NANAK said...

kira berbaloi ya ke..i yg belum ada anak ni tfikir juga cemana la nak pam tu ek?hehee

Sayang.Ibu said...

Nanak... gambo sedang mengepam tu x rela i nak tunjuk...sensored youuu...:P

lailasani said...
This comment has been removed by the author.
lailasani said...

salam kenal.
godek sane sini terjumpa blog ni. link from mimi kot. ke iszan... dh tak pasan den..
sungguh jeles baca cerita pump ni. adakah perlu upgrade jugak.. ?? hehehe...
nti nk introduce ur entry kat kawan yg nk beli pump ni bule?

Sayang.Ibu said...

salam kenal lailasani... :)
hahahhaa... jangan laa jeles yanggg.. boleh jer nak upgrade.. :P
bolehhh. sila laa introduce kat member2 awak tu.. sharing is caring kan...;)

m-i-o said...

wokeh. mulai bulan depan bleh la bukak tabung sebulan RM100. 17 bulan bleh dapat RM1700.

hmm, bulan disember 2010 mak blehlah beranak nyah! masa tu anak sulung mak pun dah cecah 3 tahun. wah wah wah planning baeekkkkk punya! hahaha :P

Sayang.Ibu said...

hahahaa..nmpk gayanya ko mmg seorang family merangkap financial planner yang baek... sila bukak tabung, kalo xde tabung, nak letak dlm tabung mak pun bolehhhhh nyahhhh..:P

Fid said...

wow
harus harus.....

Sayang.Ibu said...

apa yang harus nyahhhh... ahakkkssssss...