Wednesday, July 8, 2009

Akhirnya...

...berakhir jua isu PPSMI. Akhirnya semua akan berbalik kepada asal menjelang 2012 nanti.

Well... apa komen aku??? Ahhh.. watpe nak komen panjang-panjang kannn. No effect at all, keputusan sudah dibuat. Yang memang sokong, bolehlah bertepuk tangan. Yang tak setuju... duduk diam-diam ajer. Jangan nak wat satu lagi piket pulok.

Aku... SUKA dan TIDAK SUKA.

SUKA sebab.. makin mudahlah keje aku mengajo. Takyahlah nak fenin-fenin pale mengajo dan memahamkan murid dalam Bahasa Inggeris. Semoga mereka akan lebih mudah absorb ilmu yang aku sampaikan.

TIDAK SUKA sebab anak-anak aku nanti akan belajar lebih banyak Bahasa Melayu berbanding Bahasa Inggeris. Maka aku kena lah double-up kan English skil aku untuk mengajar anak Bahasa Inggeris. Juga aku perlu berusaha lebih keras supaya anak-anak aku boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan lebih baik.
Seorang cikgu Bahasa Melayu kat sekolah aku cakap, dia susah hati kalo Sains/Mate ditukar kembali ke BM, kerana... melalui pembelajaran Sains/Mate dalam BI inilah, anaknya lebih banyak belajar BI. Kalo kat umah.. memanglah lagi susah nak ajar anaknya BI sebab dia sendiri pun memang tak pandai BI. Kesian jugak dengo kan...
Untuk parents yang menguasai BI, mungkin tak terasa sangat, sebab still boleh train anak-anak di rumah. Tapi kalo anak-anak yang parentnya memang mother-tongue sokmo??? Hanya waktu belajar BI kat kelas jek laaa cakap BI kot.. tu pun kalo bercakap lah...
Lagik satu.. tak dapek laaaa aku nak poyo-poyo speaking LONDON kat skolah depan anak-anak murid aku... uwaaaaaaaaaaa... sedihhh tawwwwwwwwwww... jahat tawww derang nih.. :(

Entah yer...pendapat masing-masing...

Hmmmm... Cikgu-cikgi sila lah reshuffle bajet kalian menjelang 2012 nanti sebab elaun BISP rasanya mungkinlah akan ditarik balik kan??... hahahhaaaaa... Mak tak sedih sangat sebab 5% jer... Yang 10% tu...huhuhuuuuuu banyak kannnnnn??? Efek belanjawan tu... :P

9 comments:

suhaila said...

salam intan...
he he he...good topic a...
but as a teacher you must know the situation is it??
so...in what or any conditions our priorty is teach our students..
tak kisah la dalam bahasa apa kan??

iena hamdi said...

akak sokong apa intan cakap tuh... sayang jugak sebenarnyer.. aduhai

Sayang.Ibu said...

yer kak su... dah blkdari ganu kah??? byk borong batik chiffon?? huahuahuaaa.. yer kak... btol.. the priority is still priority no matter what.. lagipun kita kan 'berkhidmat untuk negara' kankankannn...:P

kak iena... hehehee... tapi tulah... apapun, semuanya dah diputuskan. tapi jgn riso cikgu2 akan tetap terus mendidik dan mengajar walau dalam apa bahasa sekalipun. lepas nih, kalo kena ajo dlm bahasa jowo pun, akan kami redah jua...;)

Mama Adib said...

kah kah kah mengajar dlm bahasa jawo anak aku laa terkial2 tak faham.

hmm ada pro and cont laaa, tp kelas english akan d tambah masa blajarnya kan.

bagus tu.. ku sokong anak2 kita pandai english, zaman skrg itu bahasa amat penting looor

Nanak said...

yalah..mmg ada pros & cons kan..

mamaDhea said...

aku setuju PPSMI dimansuhkan.. :D

Sayang.Ibu said...

MA...Btol katamu ittewww

nanak..mmg ada pro & cons

sha.. ;P

m-i-o said...

oh, diam tak diam si dheasya rupa2-rupanya berada di khemah sebelah. hua hua hua. nanti mak nak tengok dia komen apa kat blog mak :P

personally, aku nak cakap cikgu2 yg dapat elaun tambahan tu tapi tak memanfaatkannya ke arah mendidik anak bangsa adalah keji.

tp part belajar sains & maths dlm bahasa jowo - aku bangkang! kecualilah ada subjek sains membuat tempe atau perusahaan sate ke, harussss belajar dalam jowo la sebab itu memang teknologi jawa :P

anyway, sebagai pengguna internet yang tegar dan memanfaatkan sepenuhnya teknologi maklumat - cuba taip perkataan 'Hernia' berbanding 'Angin pasang' dalam kotak search - carian mana yg akan membawa kita kepada maklumat yg lebih terkini dan boleh dipercayai?

tepuk perut, tengok boroi ke tak :P

Sayang.Ibu said...

MIO... aku lagik sedih, sbb ada cikgu2 yg SUKA bila sc/mt tuko BM blk. Alasannya legaaa.. xyah tergeliat2 lidah lagik. Apakahhhh???? tensi akuuu...

part bahasa jawa tu.. aku membayangkan, walo apapun arahan gomen, aku selaku gomen servis perlulah melaksanakannya nyahhh..ahakssss......;p