Friday, July 17, 2009

Kronologi Seorang Ainin Sofiya...

17-07-2008... Khamis

Hari ini, Setahun yang lalu...

2pm : Hari ni, kandungan aku cukup 38 minggu. Hari ni jugak aku kena p weekly check-up kat Hospita P*enawar. Masuk je bulan Julai ni, aku memang rasa tak larat btol nak bawak perut. Baby memang dah rasa kat bawah sangat. Kawan-kawan yang seperjuangan dah bersalin minggu lepas, walhal due lagik lambat dari aku... ohhh... sangat psycho okeh membawa perut besar kat skolah nih tanpa rakan-rakan seperjuangan. Hampehnya semua orang nampak aku asik cakap ayat yang sama, "eh, tak branak lagik???" Cettttt.....
Hubby tak dapat nak teman check-up arinih. Pagi-pagi aku sempat cakap kat hubby,
"standby tau, kalo Dr suh branak, orang branak jer..." Beg baju memng dah stand-by dalam bonet.
Masuk je bilik gynae, Dr cakap, "ehhh.. u blom bersalin lagik???" cetttt..apakahhhh??? Mentang-mentang laaa dia outstation 2 minggu, dia bajet aku dah branak laaaa tu.. Tidakkkk...aku memang tunggu ko balik Dr, memang teringin beno branak ngan ko... :P
"Jom saya check, jalan dah bukak tak..."
Aku pun, baring lah menyerah perut macam biasa. Dr check scan baby dulu. Owhhh... baby memang dah engaged.. patut laaa aku rasa macam nak terkuor jer...
Dr check bukaan faraj.. ayoyooooo... sakit nyahhh...
"Jalan dah bukak 2cm nih. U bersalin lah hari ni ok?? Kalo u nak bersalin, masuk wad lah.. I pecahkan mentoban. Kalo duk umah... memang lambat lagi,"
"Hahhhh??? dah kena bersalin ke Dr??" Alamakkkk... apsal aku menggigil macam tak pernah branak nih..
"Bersalin je laaaa... jalan pun dah bukak. Call husband u ok, I prepare u masuk wad,"
"Dr... ni bersalin normal kan??"soal aku. mampos nak bayo kalo kena operation
"Yer... normal laaaa... Saya pun tak suka operation, unless terpaksa,"
"Dr... errr...takut laaaa..." bodo je aku ngaku takut depan dr...ngeee...
"Nak takut apa, anak nombor dua kan ni??" Dr Thokha sengih-sengih kambeng kat aku.. :P

Aku pun call Hubby, "abang, cepat datang.. orang nak branak nih," kataku sambil gelak-gelak.
"Serius ke nih??" hubbyku kompius..
"Yer... dr kata jalan dah bukak.. branak je laaaa...cepat datang,"
"Sakit tak??"
"Tak lagi... cepat tawwww,"
"Ok...ok abang datang skang.." daddy second time to be panik-panik sket.

Aku baru teringat lom makan lagik nih. Aku gtau nurse aku nak p makan dululah, baru admit.

4pm : aku masih kat Mc D, melantak isi perut dulu. Siap makan sundae coklat okehhh... :P
Tiba-tiba nurse call tanya jadik masuk wad tak... hahahaaaa.... Cepat-cepat aku ajak hubby blah.
Sempat singgah umah mak tengok Aina dulu. Kiss Aina... mana laaa tau tak dapat nak kiss Aina lagi... huhuhuuuu....gtau Aina, ibu nak p spital amik baby tauuu...

6pm : Admitted to ward. Terus masuk labour room. Dr check, standby malam nih induce untuk cepatkan bukaan jalan. Makanan sampai, Dr kata makanlah dulu. Lepas makan, nurse masukkan ubat berak. Terus menggelupur ke toilet.
Huhhhh... lama-lama dalam labour room nih, mak kecut perut gakkkk...

9pm : Start induced. Aduyaiiiii... masa nih dah start sakit. Huhuhuhuuuuu... SAKIT!!! SAKITTT!!! SAKITTTTT!!!! Sakit setengah jam sekali. Mak ayah aku boleh melawat lagik aku time tu. Cuak mak aku tengok aku menahan sakit. Adik aku pun datang melawat.. wahhhh ramai tul teman aku dalam labour room. Hubby balik mandi-manda kejap sementara ramai yang temankan aku.

10pm - 11pm : Aku masih lagi menahan sakit, sakit dah datang 15 minit sekali pada jam 11pm tu. Dr tak masuk lagi sebab ada patient kat klinik dia lagi. Moral of the story, lain kali pilih hari yang dr takde klinik...
Jalan dah bukak 7cm. Nurse slowkan volume induce. Aku dah takleh nak pikir apa, hanya menahan kesakitan hinggalahhhhh.....

...To be continued....


12 comments:

ibu addin dan nasa said...

Sabor jek la... tengah syok2 baca ada perkataan yang tak diundang... to be continued

~ As ~ said...

boleh aku tergelak dialog ko ckp ngan laki nak beranak tu,,, siot je, bos aku jeling...

Nanak said...

aisey..punyalah saspen ok...cepat sambung deh!..heee.

bila baca part tahan sakit tu, muka aku pun berkerut sama tahan sait..tetiba..heee

hyper mommy said...

huuu... scary okeh.... iskkkk......

-Rin-

Sayang.Ibu said...

kak..contest akk lom buat lg tu... nxt wk lah..heheee

as..lawak kann...aku pun rasa lawak time tu. suh bos ko baca laaa skali...;p

nanak... sambungannya esok sempena birthday my little angel...:)
sabar yer....

rin.. pengalaman bersalin mmg scary...;) tp jgn laaa takut nk bersalin tuuuu...

Redcomel said...

:) anak kita sama birthday ..

~ Ibu ZAAZ ~ said...

sama laa kita. org asyik dok tanya soklan mengong tuh. last2 malas dah nak jumpe derang (n malas dah nak gi sekolah), konon nak gi amek mc...last2 kena tahan. kata doktor..haa..datang menyerah diri ya? ni pun dah lewat 6 hari, bersalin je la. maka..bersalin jugak la ari tu..memang la dapat mc..terus 2 bulan. ngeh ngeh ngeh

Sayang.Ibu said...

RedComel..ah ah..ye ke..anak yg mana tu??

ibu zaaz.. tu laa kan.. kite sampai GB pun asik tanya..huhuhuuu.. ibuzaaz pesal nak bukak blog ibuzaaz asik x leh ekkk???

~ Ibu ZAAZ ~ said...

ye ke tak leh? akak bukak ok jer.

http://simfoni.blogspot.com

cuba2 la lagii

~ Ibu ZAAZ ~ said...

betul la. akak dah cuba link dari rumah kawan2 yang lain juga...semua tak boleh. akak pun tak tau naper..tapi boleh cuba jalan biasa ya. copy n paste la

adios..

mamaDhea said...

cepat sambung nyah... jgn pause lelame.. :P

Sayang.Ibu said...

ibuzaaz.. tu laa kan.. maknanya bukan kite jer yg x leh bukak ler.. ok..kena cut & paste ler...

orait sha..nantikan sambungannya arini...;p