Monday, July 27, 2009

Bila Cikgu Merajuk...

Naik hangin okehhhh.. Budak-budak tahun 6 yang mak ajar nih memang selalu menaikkan darah cikgu-cikgu dengan perangai yang mencabar kesabaran cikgu.

Hadoiiii... hari nih, haku nak bincang kertas pra-sains 3. Dah pesan suruh masing-masing bawak kertas, pun ada yang terlupa nak bawak. Okehh... sabo lagik. Tapi bila aku dah mula membincangkan soalan, masih ada yang tak fokus, sibuk bertonyeh sana-sini... memang mak hangin...

"Okey... kamu tak mahu bincang? Baik.. kita tak payah bincang. Kamu dah rasa pandai kan? Tak perlu cikgu nak bincang dengan kamu. Jadi tak payah lah saya ada dalam kelas nih. Kamu teruskanlah buat apa yang kamu nak buat.."

Sungguh emo okehhhh.... Terus aku blahhh setelah memang langsung tak boleh blah dengan perangai berlagak diva masing-masing dalam kelas tu.

Sebenarnya, aku bukan nak merajuk sangat pun. Tidak!!! Tapi aku sengaja nak gertak budak-budak kelas tu. Semua cikgu tak boleh tahan dengan perangai diorang. Jadi aku saja gertak macam tu, supaya diorang terasa bersalah mengecikkan hati cikgu. Hambik ko.... memang senyap-sunyi kelas tu bila aku keluar kelas.

Dan adalah wakil-wakil dari kelas derang yang datang memujuk-rayu aku. Tapi... saja mak buat bodo.. Sampai ke sudah mak tak masuk kelas. Dan sampai ke sudah budak-budak itu duk dendiam je dalam kelas.. lebih senyap dari masa cikgu ada dalam kelas!!!!

6 comments:

::Umi Sufira:: said...

pandai cekgu pshyco anak murid yer...bagus gak nyah..kalau tak depa pijak kepala...

Fid said...

masa aku form 5 cikgu maths aku merajuk
tapi dia tak jadi merajuk apabila aku ngan muka tak malu p pujuk
dia bkn merajuk sbb aku...tapi mmg harap aku yg pujuk..aci?????

siap dlm kelas cakap dia tak merajuk dah sbb aku...wahahaaaa

Zety Zin said...

ohhh aku penah masa degree dulu lecturer merajuk sebab kitorang tak tanya apa² masa dia tanya, "any question?"

kata kitorang berlagak bagai. ekceli masing² yang blur tak tau nak tanya apa. hahahaha.

Sayang.Ibu said...

mimi..tu laa budak2 nih makin nak peksa, makin pelik2 perangai dibuatnya, mmg kena psycho laa ngan mak

fid..wahh ko mmg peberet cikgu ko laa kan kankannnn...;p

ZZ... kahkahkahhhh...zmn dulu pun cikgu aku ada majuk gak nyahhh..

~ As ~ said...

cikgu..cikgu...cikgu dtg bulan eh???

Sp|dEy said...

hik..hik... teringat aku dikala poli dulu....lecturer majuk sbb kitorg tiru assignment...satu kelas assignment sejibik...lecturer tu hempas buku dia then blah.....sblm dia ngamuk dia ade bebel2 gak tp kitorg wat x tau jek...mls nk layan...sbb nya kitorg mmg sj kena kn dia...sbb x mo ajo tol2...pulak tu mulot cam gamp***.....bl kitorg wat perangai br nk mrh...podahhhh...pastu kitorg kena panggil dgn ketua jbtn beb...kes berat tuh...miahahaha...ni la rahsia aku smpn sekian lama....tp aku rs tindakan kitorg tu btl....ni bkn kes cikgu ajar anak murid cam ko tp anak murid ajo lecturer supaya hormat maruah student...jgn nk mrh smpai babit mak bapak org......miahaha....