Thursday, July 16, 2009

Resepi Kebab Daging Blackpepper Sukahati

Di atas permintaan peminat Umi Sufira, maka kutempekkan jua resepi kebab daging blackpepper yang aku bikin untuk dinner malam tadi.

Bahan-bahan :

Roti pita (boleh dibeli di Tesco, Giant atau yang sewaktu dengannya)
Mayonis
Sedikit minyak masak untuk menumis
Daging cincang RAMLY
1/2 batang carrot dihiris nipis
Bawang besar sebiji - dihiris nipis
Bawang putih 2 ulas - dicincang
Lada hitam yang dikisar - ikut suka tahap kepedasan
3 sudu makan sos tiram
Sedikit air - untuk melembutkan daging
Garam secukup rasa
Gula pasir sesudu

Cara-cara:

- Panaskan minyak
- Tumis bawang putih yang dicincang.
- Setelah naik bau, masukkan bawang besar, tumis hingga agak-agak layu
- Masukkan daging cincang, gaul bersama bawang dan biar hingga air daging kering
- Masukkan lada hitam, sos tiram, garam dan gula
- Masukkan juga air sedikit, untuk melembutkan daging cincang
- Setelah daging agak-agak dah lembut, masukkan carrot
- Bila daging dah masak, carrot dah lembut, tutup api

- Potong dua roti pita yang berbentuk bulat itu.
- Sapukan mayonis ke dalam roti pita
- Masukkan daging black pepper ke dalam roti pita
- Panaskan guna microwave atau atas non-stick pan
- Sedia untuk dibaham... :P


Mudah ajer kan resepi dia... Lagi best sebab boleh letak daging banyak-banyak dalam roti... yummmyyyyyyyyyyyyyyyy......... :D

10 comments:

mamaDhea said...

hubby ko makan ek? hubby aku mesti nak nasik jugak.. so, klu nak buat time hubby mak takde ler.. ehehe..

mamaDhea said...

btw, mekasihh share resepi.. :D

CY3.5 said...

dah slamat mak C&P masuk dalam email.. ngeeee..

Sayang.Ibu said...

sha... laki mak x kisah, x makan nasik pon x pe...janji makannn...

CY.. email laa kat hubby hang.. request..hahahaha

~ As ~ said...

mmg la blog ni dah bertukar jadi blog masak memasak bersama cikgu Intan....ahaksss

::Umi Sufira:: said...

Tenkkiuu nyah..lapp u...bila2 aku buat karang aku tayang hokeh! ntah bila gamaknya..:P

Nieza Ishak said...

waweeeeeeee .. leh try ni esok .. esokkan kami nak cuti .. nghe ngeh ngeh


ada roti pita kat umah ..
tengkiuuuuuuuuu yerk puan umah ..hehehe

Sayang.Ibu said...

as.. aku da tuko jadik cikgu masak...hishhh lom layak lerrrr...;p

mimi...welkam nyahhh...cuba..jgn x cuba. resepi nih kalo ko nak wat masak ayam blackpepper pon blh...

nieza..sila...sila... kang tempek gambo ekkkk

Nanak said...

i tak makan daging..mebe boleh guna daging ayam kot..hehee.tapi entah bila la ye...

Sayang.Ibu said...

blh jer nanak...;)