Saturday, July 18, 2009

Kronologi Seorang Ainin Sofiya 2...

...Sambungan dari KronologiSeorangAininSofiya...

18-07-2008... Jumaat

Hari ini, setahun yang lalu...

12 a.m : ... Dr Thokha akhirnya muncul. Dia terus bersedia menyambut kelahiran babyku. Aku yang bertarung dengan kesakitan yang tidak mampu untuk kugambarkan dengan kata-kata. Mr Hubby setia menemani di sisi, tanpa sesaat pun berganjak dari aku. Bukaan jalan sudah 8cm. Dr mengarahkan aku untuk bersedia melahirkan. Proses kelahiran pun bermula. Push..Push dan Push... Namun entah kenapa, entah kenapa aku seakan hilang keupayaan untuk melahirkan. Puas ku teran, namun baby masih di ambang pintu rahim cuma. Dan aku merasakan aku letih. Midwife di sisi sudah mula membantu aku, mengurut perutku dari atas, dan mengarahkan aku untuk terus meneran. Owhhhh... melahirkan kali ini ku rasakan tenagaku tidak segagah sewaktu melahirkan Aina yang songsang. Aku sudah tuakah??? huahuahuaaaa....

Mr Hubby di sisi terus memberi sokongan moral. Dr memeriksa kedudukan baby. Menurutnya, kepala baby senget, jadi menyukarkan untuknya melepasi pintu rahim.

1 a.m : Dr akhirnya mengarahkan midwife menyediakan vacuum apabila melihat aku semakin lemah kerana dikhuatiri baby akan lemas. Vacuum dihidupkan. Dengan bantuan vacuum, aku meneran sekuat tenagaku....Teran dan terus meneran...

1.45 a.m : Akhirnya, setelah sejam lebih aku bertarung dengan maut... lahirlah bayiku. Segala kesakitan yang maha hebat, hilang secara tiba-tiba... Subhanallah... Dr Thokha menyambut kelahiran bayiku dengan lafaz azan. Anakku yang masih merah bersalut darah diletakkan di atas dadaku. Sungguh maha indah perasaan itu, biarpun bukan kali yang pertama. Menitis lagi airmataku mengucup dahi bayi yang mulus dan suci itu. Syukur kepada Ilahi kerana mengurniakan anakku dengan segala kesempurnaan dan kesihatan. Kesakitan yang kurasai bagaikan terbang hilang dari ingatan. Maha suci Allah...
Bayiku diserahkan kepada midwife untuk dibersihkan sebelum diazankan oleh Mr Hubby.
Bayi perempuanku yang lahir dengan berat 3.19kg, diberi nama Ainin Sofiya yang bermaksud mata air yang jernih dan tenang. Semoga anakku akan dikurniakan keindahan seindah nama yang kami pilihkan untuknya... insyaAllah...

Inilah Ainin Sofiya sewaktu baru dilahirkan...

Kepalanya agak panjang kerana kesan vacuum...

Wajah Ainin Sofiya setelah dibersihkan...



Ainin Sofiya kini...


Ainin Sofiya dan ibu...


18-07-2009 , Sabtu...

Hari ini...

Perjalanan hidup seorang Ainin Sofiya berlalu dengan begitu cepat sekali. Diam tak diam, hari ini Ainin Sofiya ku sudah berusia genap setahun.. Alhamdulillah...

Selamat hari lahir sayang... Semoga Ainin Sofiya membesar dengan sihat. Semoga Ainin Sofiya menjadi anak yang solehah, bijak, taat pada Allah dan mendengar kata ibu dan abah. Semoga segala kebaikan mengiringi perjalananmu anakku... Doa ibu dan abah sentiasa untukmu...

Milestone Ainin Sofiya...
- Ainin Sofiya masih lagi menikmati susu ibu, Alhamdulillah. Dengan genapnya usianya setahun, bermakna setahun jualah perjalanan breastfeeding kami. Hari ini dapatlah ibu 1st degree..yeayyyy... dan dengan besar hatinya ibu akan menyambung perjalanan ini hingga ke peringkat Master dan PHD kelak... insyaAllah.. Semoga perjalanan kita dipermudahkanNya.. aminnnnn...
- Ainin Sofiya masih belum boleh berjalan lagi.. heheee... tak pe..tak pe...kakak dulu pun setahun dua bulan baru berjalan. Tak apa adik.. take your own sweet time.. no pressure... :P
Yang dia terer, merangkak laju-laju dan berdiri memapah
- Ainin Sofiya dah boleh mengeluarkan beberapa patah perkataan macam... abah... ibooo (ibu)... nak... nanak (taknak)...tatak (kakak) dan pelbagai lagi perkataan latin...kwang kwang kwangggg....
- Ainin Sofiya dah pandai beri respon.. suruh kiss dia kiss, kalo tak mau dia geleng kepala... Bila nak nenen, singkap tudung ibu atau tepuk-tepuk dada ibu :P ahahhahaaaa.. bijak anak ibu nihhhh... :)
- Kalo dengar bunyik handphone, dia akan jerit-jerit panggil abah, bahhh, bahhhh... nak gitau abah dia tepon bunyik tu... :P
- Ainin Sofiya sangat suka makan. Suaplah apapun, nganga je mulut comel dia tu. Owhhh.. giginya baru ada dua batang kat bawah, dan baru nak tumbuh lagik dua kat atas.. hahahaa.. lambat gak tumbuh gigi. Kakak dulu, 8 bulan dah ada 6 batang gigi. Takpelah dikkk.. lambat sket adik geget ibu nanti kannn... :P
Makanan asasi Ainin Sofiya pastilah disediakan oleh ibu. Nasi lembik dan lauk-lauknya (ikan/daging/ayam campur kentang dan sayur-sayuran) ibu buat sebagai puree. Sangat laju dia makan.
Itu sajalah yang ku teringat... hehehheeee
Okeh... esok, Mak Longnya nak belanja makan, celebrate birthday Ainin Sofiya dan anak Mak Long, abang Afiq a.k.a Apit yang ke-12 tahun. Apit lahir 17 Julai, jadi celebrate sekali ler.
Mak Long request kek Secret Recipe. Jadi, kami beli kek Chocolate Indulgance yang sungguh besar... Nih.. makan sampai muntah yer Mak Long...


Nanti bila Acu balik, kita sambut dengan tok mak, tok ayah, angah dan acik pulak yerrr...
- The End -

8 comments:

anareis said...

Estou fazendo uma campanha de doações para meu projeto da minibiblioteca comunitária e outras atividades para crianças e adolescentes na minha comunidade carente aqui no Rio de Jameiro. Preciso da ajuda de todas as pessoas de bom coração,pode doar de 5,00 a 20,00 ou pode doar livros. As doações em dinheiro poem ser por carta(correspondencia) ou pelo Banco. Faça uma visita a meus blogs:Eulucinha.blogspot.com ,E achará o numero da conta,ficarei muito agradecida com a visita aos meus blogs.Que DEUs abençõe todos nos.

Ealyie said...

beb,
sejak bila ko ada member sepanyol nieh??? ekekeke..
BTW, Happy birthday Ainin Sofiya yang debab dan gebuzzz.. Semoga membesar menjadi anak yg solehah utk abah & ibu yea..

p/s: Ainin.. untie nak sket kek bleh x.. ala.. bleh la.. bleh la..;P

ibu addin dan nasa said...

Semoga menjadi anak yang solehah

~ As ~ said...

apasal ainin ngan aina suka gmbar ketawa nganga ala2 seksi manja siti nurhaliza??? ko ajar ke???
anyway hepi befday ainin... hugs xoxo...

Sayang.Ibu said...

ely.. ntah laaa nyahhhhhh... maner dtg ntahhh ...;p
thanks 4 d wishes!!!

kak N...thank u

as.. hishhh...anak2 aku lg seksi-manjer dr mak datin tu lahhhh....derang mcm aku laaa giler kamera...kahkahkkahhh... tq 4 d wishes

::Umi Sufira:: said...

Happy Birthday Ainin...semoga jadi anak yang solehah....nyah macam2 pengalaman ko bersalin yer...first time songsang kedua vacuum pulak...salute nyah ngan ko! Papehal pun Alhamdulillah dah selamat semuanya:)

Sayang.Ibu said...

mimi... thanks...;)
mmg laaa nyahhh... kalo dibaca mmg mcm tobat je kan... hahahhaaaa...tapi tobat sambal belacan...;p

Mummy Dasy said...

Happy B'day Ainin..
semoga menjadi anak yg solehah...
vacuum pun kena teran gak kan kak sakit bersalin ni mmg cam makan sambal...
pedas tapi nak lagi hehehe