Tapi memang sedap masak lemak pedas ini. Rasa manis udang, lemak, pedas dan masam bersatu dengan begitu mesra sekali hingga membuatkan aku asik mengulang dapur nak menghirup kuah. Hishhh.. memang duk umah berpotensi menggemukkan badan LAGI!!! Sila rujuk gambo untuk membuka selera anda.. yummyyyy!!!! Resepi akan saya sertakan di akhir entri ini... :D
Juga ada kangkung-goreng-belacan-special.. Apsal special??
Aku yang masak haruslah special...kahkahkahhhh.........
Aku yang masak haruslah special...kahkahkahhhh.........
Kepada sesiapa yang nak merasa masakan aku, silalah datang lunch kat umah aku. Kalo nasib korang baik, aku rajin dan dah siap masak, bolehlah menjamu selera... hahahhaaa... seperti ada beberapa orang yang telah menjadi mangsa makan masakan aku. Nasib baik tak masuk spital... kahkahkahhhhhh........
Ok... resepi udang masak pedas yang sedap...
Bahan-bahan
Bawang besar/kecik + bawang putih + halia + lada kering ===> dikisar lumat
Serai sebatang ==> dititik
Santan (Untuk hasil yang pekat dan memuaskan aku guna 2 biji kelapa)
Air asam jawa pekat-pekat
Tomato biji dibelah 4
Udang
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Tumis bahan-bahan yang dah dikisar hingga lada btol-btol masak.
- Masukkan santan dan serai yang telah dititik. (Part ni nak kena jaga macam masak lemak, jangan sampai pecah minyak nanti tak sedap)
- Masukkan udang
- Bila mendidih, masuk garam dan air asam jawa
- Bila dah masak semua, masukkan tomato
- Siapppp.. makan dengan nasik panas-panas.. gerenti malatopppp nyahhhh!!!!
14 comments:
mak dah save! mak dah save! tp nampak bawang, terkulai kejap.. kah kah kah..
ahaaa... tp CY, sila suruh ur other half bereskan part prepare bhn2... ahahahhaaa...;p
mak pun save nyah
tima kasih laa yea..
bila nak jemput mak g merasa masakan hang nih
MA... mak dah jemput tuuuuu.. sila lah datang ...hehehhee
Ko ni nyah!memang tau...kalu aku datang umah ko bila2 nanti, ko masak sedap2 tak?
beb ku taq hang jemput amik
hahhaaa...mimi...haruslah ku masak sedap2 nyahhhh..tapi hang kena habaq awal2 laaa, kalo hari ni nak dtg,baru habaq..mak masak jugak.. masak air je..kahkahkahhhh
ok MA..tq
oh..sunggu sedap..selagi cuti sekolah ni, nak try la..heee
arrr.. n3 mu selalu membikin aku kecur air liur..!!!
Nanak..sila cuba, kat tpt u lagi senang nak cari udang fresh2 kannn... err.. u cikgu jugak ke?
umi nawfal..ahahhaaaa... mmg itulah tujuanku..;p
weiiii sedapnyaaaaaaaa
1st time nengok gulai kena tumis. Siyesssssss sblm ni tak tahu.
slalunya wat gulai cemane nieza?
sayang.ibu,
selalu gulai kami takde tumis tumis .. cam buat masak lemak sayur.
tumbuk cili api + bawang + kunyit, titik serai .. campak pastu timbukk smp masak. Gitu jerk.
ohoooo..lain tpt lain caranya kann.. nieza org mana yer..:)
Post a Comment