Wednesday, June 3, 2009

Penangan Deghoyan???


*picture credit to Google image

Dua tiga hari yang lepas, mak ayah aku baru balik dari kampung. Kat muo skang nih musim deghoyan. Jadik dapat laaa aku merasa deghoyan yang baru jatuh.. Punya laaaaa lama tak makan deghoyan. Being me and hubby, memang tak koser nak membeli deghoyan sebab rasanya yang belum tentu sedap. Jadik bila buah berduri itu sudah di depan mata kami yang dah lama tak pekena deghoyan itu, maka makan tak hingat lahhhh... :P
Dua hari berturut-turut, lepas dinner, kami akan mengadap deghoyan. Dan malam tadi... tiba-tiba aku rasa, badan Ainin panas. Kepalanya pun panas hokehhhh... demamkah?? Bukan baru baik demam ke? Takkan nak demam lagik nak oooiiiiiii.... Aku test suhu badan dia 37 C. Tak laaa panas sangat.. ok lagik. Tapi nape badan dia tersangat panas. Aku siap letak tuala basah kat kepala dia sebab panas sangat. Dan malam tadi, dia macam tak lena tido, manjang nyusu jek. Macam haus teramat. Mr Hubby sempat cakap dalam pada mamai-mamai tu, ibu makan durian banyak sangat takkk.. tu yang adik panas tu...
Jadi kalian??? Sape yang pernah kena macam ni? Mungkin agaknya memang panas durian tu dah turun kat anak aku agaknya. Tu lahhhh.. ko tuuuu... tak sedor diri, dah BF, makan durian tak hengat!!!! /XD

Tapi pagi nih nampak Ainin dah tak panas lagik... huhuhuuuu... /sweat


13 comments:

CY3.5 said...

turun panas tu kat dia gamaknya.. aku yg hantu durian ni pun, terpaksa agak2 je time bf Zeri.. its either badan dia sama panas, ataupun yak yak dia lain macam.. heee

mamaDhea said...

uik.. gitu skali penangan durian.. camtu ko kena catu sket laa beb.. hehe.. aku mmg tak makan durian.. takleh gi laa.. tak tau kenapa..

::Umi Sufira:: said...

aku tak pernah kena plak..ngee..ngan sufia skali makan durian tuh...:P

Sayang.Ibu said...

tu laaa CY..sblm nih makan hape pun, ok jek..2 yg pulun deyan slambaaa jek,rupa2nya x tahan panas si kecik nih..huahuahuaaa...

lorr sha...ilang satu nikmat dunia,ko x mkn deyan...ehehheheee. Tapi nasib baik nih dah habis,x laa aku terkebil2 nak mencatunya..;p

oooo beb, ko ok jek ekkk... bestnya bulih pulun byk2 nyahhh..

Ealyie said...

ah ko manjang lupa diri nyahhhhh..;p
meh aku babab ko sekali, siann tau debab tu.. dok hangat2 dari hari tuh kan.. no ko buat dia lagik ek, biasa tau ko niehh...!

Zety Zin said...

saya takleh makan bebanyak gak. kalu tak, memang haru la malam tu nak menenangkan anak terchenta. nanges manjang.

Ms Lola said...

Oh tgh musim ke skrg?? Hahahah.. tp mcm mak ni kaki deghoyan. Makan seulas, dah pening :P

Sayang.Ibu said...

huahuahuaaa...alaaa beb..aku ingat xpe..sbb slalu kalo aku blasah pedas2 ke.. cili padi pon.. dia okehhh ajer...kuikuikuiii

zety..sama gak ekkk.. huhuhuuu..tu laa pasni x leh melanktak bebanyak lagik...uwaaaaaaaaaaaaaa... peberet mak tu nyahhhhh!!!!

Sayang.Ibu said...

cik lola, kat muo dah musim dahh..tpt laen,mak x tau...;)

Ms Lola said...

Ya, mak ckp pasal muo le ni Cik Intan... (pasal nak balik kg) ;)

Sayang.Ibu said...

owhhh... org muo jugak kahhh??? yer...sila balik kg cepat..deyan tgh gugur tuuuu...;p

MN said...

oh, durian!!!! nak nyerrrrrrrrr...

Sayang.Ibu said...

jom turun muo... kite kutip deyan sama2... ahahhahaa