Sunday, June 7, 2009

Mulah!!! Mulahhhh!!!

Di antara aktiviti wajib yang aku dan hubby buat bila balik ke kampung hubby @ Pontian adalah berkunjung ke pasar bila bahan basah kat umah dah habis. Memang kami biasa memborong bahan basah untuk stok selama seminggu dua dari sana sebab ikan-ikannya memang segar-bugar dan lebih murah dari pasar di sekitar tempat tinggal kami. Kalo kat area Pasir Gudang nih, ikan-ikan yang dikatakan 'segar' pun tak lah sesegar mana, tapi harganya mahal gilors.

Biasanya kami akan ke Pasar Rengit ataupun Pasar Besar Pontian. Mak mertua aku memang expert bab pilih-pilih ikan dan tawar-menawar nih. Siap dia pun boleh tau, bila time orang balik dari laut... Kata dia, kalo kat Pasar Besar Pontian tu, dua kali sehari... pagi-pagi lepas Subuh dan jugak tengahari dalam kul 12pm. Jadi hari ni, kami ke Pasar Besar Pontian dalam pukul 12pm bersama mak mertua aku sebagai ketua rombongan. Sesampai kat sana, amik ko...
ikan-udang-ketam-sotong bergelimpangan atas lantai pasar. Masa nih, tauke-tauke ikan tu memang buat jualan borong. Semuanya memang baru sampai dari laut, segar-segar dan yang pastinya lebih murah berbanding kat pasar biasa. Memang puas hati nyahhhh!!!!
Cerita banyak pun tara guna juga, korang tengok nihhhhhh.....

Nampak bersusun ikan-ikan pelbagai jenis....


Ini lagi...


Ketam, hidup-hidup lagik okehhhh...
Yang beso RM14 sekilo, yang kecik (sedang-sedang) RM8 sekilo...

Nampak ikan parang tu?? Kat Johor, ikan parang Pontian memang glemer youuu..
Bape hinggit??? RM16 sekilo jek.. kat paso biasa jangan harappppp...


Udang baru nih, kalo beso ni kat paso biasa paling murah RM40 sekilo,
kat sini boleh dapat RM35 sekilo


Aku merembat sekor ikan parang, sekor ikan tenggiri (RM16 sekilo) dan udang beso sekilo. Hah... amik ko... penuh freezer... cukup lah stok dua minggu. Dan boleh merancang menu masakan sepanjang dua minggu nih... :D


9 comments:

Mommy Harith Hannah said...

Murah giller beb! Kat sini, berangan jer laa nak dapat murah gitu. Kalau aku laa, bukan stakat 1 minggu, buat stok sebulan terus kot. Wakakaka. :p

Unknown said...

wah fresh betul ikan-ikannya ek. terliur mak nengokkan udang tu.

IntanSham said...

arnie.. mmg murah kannn.. fresh pulak tu.. aku blk kg slalu beb,kalo x buat stok sebln gak trus..kahkahkahh

zety.. tu belum tengok yg dah masak tu..hahahhahaa....;p

Rizza said...

best nye ikannnnnnnnnnnnn udanggggggggggggggg ketammmmmmmmmmmmmmmm

yummy...
sini susah dpt ikan asian tenggara gitu

apa lagi ketam..

JaNnAh said...

erk.. apsal aku terliur nih??? tgk ikan mentah pon leh terliur??? uishh.. sedapnye ikan parang masak asam pedassss..!

intan, nnti time nak masak si ikan parang.. jgn lupa jemput.. hehehehe

~ As ~ said...

nak komen sakit hati blh??? heeee...mahal lah, kat sabah murah 2x ganda, terutama udang dan ketam...hmmmm....

mamaDhea said...

syoknya aku tgk udang ngan ketam tu beb.. dah terbayang2 nak masak ape ngan binatang2 tuh.. kahkahkah!

Nieza Ishak said...

wahhhhhhhh seronoknya

kalau nieza pun sure beli banyak jugak. Semua fresh freshhhhh tak rugi kan ...

IntanSham said...

kak rizza..cepat2 laaa blk mesia..hehehheee...

umi nawfal..nanti ku tayang gambo,blh laaa jamah2 kan..huahuahuaaa

alaaa as..kat sabah tu mmg laaa murah2 cetttt...

mmg sha..aku pun dah terbayang2 nyahhh...;p

ahahaa..tu laa nieza..untung den kawen ngan owang pontian..kahkahkahhh