Sunday, June 21, 2009

Kenapa?? Tak percaya??

Tak percaya tentang INI ?? Tak percaya bahawa yang berbentuk segiempat tepat dan berbungkus dalam daun pisang ijau itu adalah T.E.M.P.E ???

Maka lihat lah ini...

Nampak tak kegebuan tempe yang telah ku buka kainnya bungkusannya??



Dari pandangan sisi, ada iras-iras tempe tak?



Nahhh... setelah kuhiris-hiris, memang sah kan itu adalah tempe???


Ya kalian, tempe ini boleh didapati di pasar awam Pasir Gudang. Kat tempat lain aku tak pasti. Harga sebatang tempe ini tak sampai seringgit. Biasanya 5 keping tempe di jual RM 1 kan? Tapi tempe nih 80 sen ajer, if I'm not mistaken, sbb aku suka beli barang kat paso tak tanya harga, main beli jek... :P Tapi yang pasti memang bukan RM1. Jadi lebih jimat. Untuk makan dua orang sebatang tempe nih dah muai sangat. Biasa aku memang beli sekali 3 batang, sebab aku suka makan tempe goreng. Lagi satu, senang sangat nak potong dia. Nice aje potongannya dan tak messy, tak macam tempe biasa yang dibungkus pakai daun dan suratkhabar bagai.

Tempe ini sangat praktikal. Sila dapatkan di pasar awam yang berdekatan, jika ada. :P


5 comments:

nonie said...

wah cantikla tempe tu... my fav! tapi my cik abg kureng suka... so, jarang beli.. selalu kalau nak makan kat kedai jer.. @ kat rumah mak la..

~ As ~ said...

intan... boleh pos tak? aku serius!!!

::Umi Sufira:: said...

cantiknya tempe dia!terbentuk lawa je...sedapnya kalu buat sambal tempe..slurpp..;)

saudah said...

kat pasar malam sek.U2 shah alam ni, tempe bentuk tiga segi..mahal ooo RM2.00 sebatang

Sayang.Ibu said...

nonie.. mak mmg suka bangat nyah tempe.. asik goreng je...;p

eh as, ko serius nak pos? dijamin elok ke kalo pos? kang kalo dpt kat ko dah x elok

mimi..mmg cantik dan senang potong. ku suka goreng begitu sajer

kak saudah... mahal nyer sampai RM2
yg nih murah je. btw..nama akak mcm nama mak saya taww...:)