Tuesday, June 2, 2009

Aina & Potty Train...*UPDATE*

Mak gerammmm nih nyahhh!!!!!!!!! /no
Dia terbabas lagik... huhuhuuuu... Dah ku bawak ke toilet beberapa kali, tapi tiba toilet tammo kencing. TupTupppp... terbabassss..... Dan aku pun secara uncontrolled nyer pun bertukar menjadik mak lampir lahhhh... /XD
Dia pun melelehhh laaaa kan dah kena marah.. Sampai tertido-tido dalam sedu-sedan.. aiyyoooo.. sian lak anak aku... *sigh* Tuko balik mood 'angel' /please
Huhhh... ko memang kan intan!!!! Ini TRAINING okehhhhh.. sila jangan hot-tempered ajer... *lempang diri sendirikkkk*


Cuti sekolah telah pun bermula. Maka dengan bermulanya cuti sekolah ini, bermulalah juga misi Aina dan potty train nya, seperti yang telah aku cita-citakan sebelum ini. Aina.. 2 tahun 7 bulan, ini bulan... Agak lambat mungkin untuk memulakan potty train, ada orang dah mulakan lebih awal lagi. Aku mulakan lambat sebab aku yang tak bersedia... /hmm
Sibuk nak menguruskan dua budak kecik, dengan penat lagik...errrr... dan macam-macam alasan lagik laaaa.... :P Aina memang dah petah bercakap. Memang dah boleh sangat dilatih untuk ke toilet. Jadi memang waktu cuti sekolah dua minggu inilah yang paling sesuai bagi aku untuk melaksanakan potty train ini kepada Aina.

Maka hari ini bermulalah sesi potty train Aina. Errr...sebenarnya semalam, selepas waktu mandi petang Aina. Almaklum pagi aku bawak anak-anak murid ke pameran buku @ Danga City Mall. Tak susah menerangkan kepada si Aina kenapa dia tak perlu pakai diapers lagik. Dia senang aje paham. Tapi cabaran pertama telahpun bermula semalam. Aku bawak p toilet tammo kencing tuptup.. "ibu...kencing..." /omg
Lek..lek..kembang kempis lobang idung kontrol macho tammo marah.. Lembut jer suara ibu, "Laaaa..nape kencing kat situ? kan ibu suh kencing kat toilet..cepat-cepat p toilet, basuh.." ahahhahaaaa... penuh keibuan aku membimbing Aina ke toilet. Haiii nak, nasib baik laaa ko terkencing kat atas lantai, kot atas carpet, meroyan gak ibu nak cuci okehhhhh....
takpe..takpe..kasik can, jangan marahhhh... huahuahuaaaaa.... /sweat

Hari ni lom tau apa pulak cabarannya. Yang pasti apapun, kena urut dada jek laaaa untuk permulaan nih kannnn.. nama pun training, kalo dah terus pandai memang mabeles lah anak aku.... :)) Tengok lah, berapa kali agaknya dia terbabas sehingga betul-betul pandai ke toilet sendiri bila rasa nak terkencing. Aku harap tempoh dua minggu nih cukup untuk train dia. Toksah laaa lama-lama nak oooiiiiii... ko blajo kenal ABC pun dua minggu jek, takkan laaaa blajo kencing sendirik nak makan masa sebulan pulokkkk.. sesungguhnya anakku, ibumu ini bukanlah angel from the sky... Jadik sebelum dia berubah menjadi mak lampir, eloklah ko tak terbabas lagik yer nak yerrrr.... :P

Ehhh.. sebenarnya kan, selang masa nak bawak dia p toilet berapa lama ekkk??? Setengah jam sekali, ke sejam sekali????

14 comments:

Mummy Dasy said...

hikhikhik teringat lak masa Daneen dulu camtu gak Mummynye dok ngurung mop ke luar ke dalam macam bibik okey...xpe pelan2 nnt lama2 dia pndi control

Sayang.Ibu said...

tengokkk... daneen pon dah potty trained ekkk... betapa lambatnya Aina.. bukan salah aina pon, ibunya yg tak dan nak buat... ;p

::Umi Sufira:: said...

Takdelah lewat sgt tu beb! Syaura dulu 2thn setengah..lebih kurang la kita...(ke M nya yang lebih kurang..kekeke)...BTW, gud luck beb! Aku dulu puas jadi singa, mak lampir dan sewaktu dengannya, ditambh dengan aktiviti mengemop, mengelap dsb barulah si Syaura OK..kahkahkah...

Sayang.Ibu said...

owhhh..mak sungguh berpeluhh membaca testimoni mu nyahhhh.. iskkkk... ;p

mamaDhea said...

intan,
aku time dhea mula2 potty train dulu, 15min sekali aku tanya.. ekekeke.. bkn ape, bdk kan klu dah ngadap menan, tv, lupa laa yg dia tak pakai diaper.. makanya, kurang laa keterbabasan si dhea tuh..

Ealyie said...

Woit,
tak tahan aku baca entry sadis ko nieh...ekekeke..;)
Siann menantu aku ko marah2 ehhh????!!! ;P
Beb,
kalo ko rajin 10 minit skali ko tanya dia pun takpe.. aku buat gitu lah jugak, takut2 iris terbabas.. mak anti hokeh budak kencing sepah2.. kang sana-sini najis mutawassitoh payah nak semayang..ekekeke.. (Sebenonya haku yg malas nak menyucikannyerrr....muhahahaha..)

Rilek beb, i know u can do it together2 ngan Aina... hehehehe...!!!

Chaiyok! Chaiyok!

Sayang.Ibu said...

sha..ko tanya 15min skali ekkk.. heheheee....

beb.. masalahnya aku dah bwk p toilet bbrp kali,tunggu dia kencing..x kencing2 gak.. last2 elok dan baru jek kuor dari toilet, dia kencing lak..mana aku x membebel...gggrrrrr.......;p

Ealyie said...

tu maknanya, dia lom bole control lagik la rese nak kencing dia tuu..
Ko jgn la marah2 kang terbantut 'rese' dia lagi adala...
Masalah aku skrg plak is Iris suka bebeno request aku nak pi toilet, n aku akan make sure dia betul2 nak dan akan kencing.. Kalo tak... hahahaha.. aku lepuk le sbb sesaje je dia nak main air!!!! hahahaha...;)

mamaDhea said...

alolo.. syian aina yek.. rasanya Dhea paham kot perasaan aina.. ekekeke..

ko ada tak citer pape kat aina seblm ko training dia?

cam aku, sebabkan si Dhea ni eksaited giler nak gi skool, aku ckp kat dia klu nak gi skool takleh pakai diapers, nanti che'gu (intan) tak kasik masuk kelas, etc etc.. so, dia semangat laa sket nak bgtau kat kita klu dia nak kencing tuh.. bila dah berjaya kencing kat toilet, kitorang tepuk tgn sesama ckp yeay! dhea dah boleh gi skool tak lama lagik.. hihi..

Sp|dEy said...

kurung je dia dlm toilet...wakakakakakakaka....

Sayang.Ibu said...

ely,aku rasa kalo boy senang sket nak detect dia nak kencing, tp gugurl nih payah sket nyahhhh....

sha...hahahhahaaa.... dhea pon bersemangat biler dengo nama che'gu intan, tapi si aina nih kena training ngan che'gu intan lagik... selambaaaaaaaaa jek...kuikuikuiiii
aku ada ckp kat dia,yelah dia pon cam dhea dah semangat nak school. Dia paham beb,siap ckp sendirik lagik kawan2 x pakai pampers kan ibu kannn..tp part terbabas tu x leh handle lagik.. yelahhh baru 1st day kannn...ibu dia jek yg kureng sabo sket...;p

Sayang.Ibu said...

x baekkk tawww spideyyyy

mak farhah said...

biasa seminggu patut budak dah ok dgn potty training...y pasti emaknyalah kena sabar thap max. Kalau rajin tiap 10 ke 15 minit jdkan habit tnya nak pi toilet ke? lebih lg kalau pas mnum susu or mnum air manis...bila dah selalu diingatkan sure dia tak lupa...

lebih menarik kalau ada daya tarikan dlm toilet, sure dia rajinnn nak membuat lwatan.

bab terbabs tu perkara biasa, lebih lg kalau dia tgh asik bermain dgn kwn22...lglah dia lupaaa.... kita as emak ni kena rajini ngtkan dan bertnya..

moga berjayaaa

Sayang.Ibu said...

wahhh...thanks mak farhah for sharing. tu laaaa mmg kena sabar tahap max kannn.. semoga berjaya laa aina potty train nih..