Tuesday, August 18, 2009

Usia Berapa Anda Mengenal Cinta???

"Usia Berapa Anda Mula Mengenal Cinta?"


10 tahun? 11 tahun? 12 tahun? Atau di peringkat sekolah menengah? Atau ketika di universiti? Atau setelah bekerja???

Saya... mengakui ketika di sekolah menengah... hahahaaa.... gediks-gediks sewaktu di Tingkatan 3, alahhh.. bukanlah bercinta sangat pun, sekadar i minat u.. u minat i lah kekdahnya... Cinta monyet-monyet-gediks ahahhahaaaa.....

Tapi kan.. saya nih nak melahirkan rasa mual, menyampah dan meluat terhadap perangai anak-anak murid saya yang bakal mengambil peperiksaan besar lebih kurang dua minggu lagi. Hari ini, saya membaca buku 'autograph' seorang murid lelaki tahun 6. Semua yang menulis di buku tersebut rata-rata menulis di ruangan ucapan berkenaan couple.
Contohnya : semoga mendapat couple yang pandai menjaga hati

Boleh dikatakan semuanya menulis tentang harapan terhadap couple. Aduhaiiii... jelik, muak, mual dan meluat okeh saya membacanya. Korang nak periksa lagi dua minggu, kejadahnya kat dalam kepala hotak korang tu duk terpikir pasal couple-couple bagai nih???
Okeh... itu satu hal. Tadi pukul 12 jaga periksa untuk Pra-UPSR Sains. Belek-belek kertas jawapan budak-budak. Lagi hangin satu badan saya. Sebab jawapan yang diberi semuanya macam RUBBISH. Sangat sakit hati. Soalan memang agak susah, tapi come on lah, budak kelas pandai okeh... what do you expect??? Takkan lah bagi jawapan yang macam langsung tak baca buku. Saya nak menangis pun ada okeh tengok jawapan diorang tadi. Memang sah-sah masa tu jugak Cikgu Intan naik hangin satu badan. Memang kena hamput lah budak-budak tu masa tu jugak. Lagi dua minggu nak periksa tapi saya masih tak confident dengan prestasi anak-anak murid saya kali ini. Tahun-tahun yang lepas, waktu begini, saya sudah boleh menarik nafas lega.. cuma menunggu masa peperiksaan tiba sahaja. Tapi anak-anak murid tahun ini buat saya menggigil kecuakan. Bukan diorang tak pandai, tapi attitude dan banyak sangat benda-benda yang tidak sepatutnya mereka fikir, ada dalam kepala hotak mereka sekarang.

Nampak tak apa kaitan tajuk entri saya ini dengan prestasi anak-anak murid saya itu??? Ya... mereka lebih banyak berangan daripada serius memikirkan peperiksaan yang bakal tiba. Ada cikgu-cikgu yang boleh melayan kisah cinta-monyet anak-anak murid saya itu. Ya, saya tahu. Mereka boleh bercerita tentang pak we, mak we masing-masing dengan cikgu-cikgu itu. Tapi saya dan beberapa cikgu lain, tak ada sorang pun yang berani bercerita pasal cinta-monyet ini. Kalo nak merasa kena hamput dengan saya, cubalah cerita. Saya tak boleh bertoleransi dengan angan-angan cinta anak-anak murid saya. Memang tidak boleh. Sebab mereka langsung tak boleh jadikan cinta sebagai pendorong kejayaan. Kalau prestasi mereka bagus, sumpah saya tidak akan marah. Tapi ini sebaliknya. Mungkin saya bukanlah guru yang terlalu mesra murid. Saya boleh mesra dengan murid, tetapi saya sentiasa meletakkan gap di antara mereka dan saya supaya ada sedikit respek murid kepada saya.

Kalian... apa komen kalian berkenaan cinta kanak-kanak ini. Saya rasa zaman sekarang, anak-anak terlampau advance. Saya sangat takut memikirkan suasana ketika anak-anak saya meningkat remaja kelak....


11 comments:

::Umi Sufira:: said...

Nyah, aku darjah 6 tak tau apa2.....terus terangla nyah aku sampai umur 15thn pun takde orang nak minat or nak kacau..takkan aku pulak nak pi kacau orang....mak seriau nyah pikir budak2 sekarang...napenyelah advance macam tuh sekali...

knv said...

err? ni budak2 darjah 6 kan? haru!!

CY3.5 said...

mak start bersurat-surat dengan budak di boys school pun masa form 2.. tu pun takde apa.. just macam pen pal gitu.. serius² cintan cintun, dalam umur 19 kot? ke 20? heee..

Ms Lola said...

Oh, saya punya slogan utk calin pakwe ialah "Semoga mendapat pakwe yang PANDAI"

Sayang.Ibu said...

mimi.. tu laa yg buat mak termenung tu,pesal advance sgt budak2 nih

KNV.. itu laaa psl, br drjh 6 hokehhh

CY.. tu yg mak mual tu, tengok kecik2 dah gedix

ML... hahahaaa... slogan mak masa zmn hingusan.. semoga dpt pakwe hensem.. bila nak carik calon laki, slogan tuko.. semoga dapat calon suami yg mantoppp poketnya... kahkahkahhh..err sori, u tak suke that 'mantop' word kankankann...;p

neeza said...

mungkin pengaruh tv.. ada couple- baru cool, tak de couple- so pathetic..

jangan nanti jadi macam gaya hidup mat saleh: dah buat sex baru cool, if stil virgin, then you're pathetic..

nauzubillahminzalik.. janganla jadi kat anak2 kita.. ameen

Sayang.Ibu said...

neeza.. mmg takut sgt kannn... minta2 anak2 kita terlindung lah dari gejala sosial itu...aminnn

~ As ~ said...

babe, kalau kat sabah that word 'hamput' .... kah kah kah... make love...gila ah terjegil bijik mata ku baca...
sepatah kata kita hari ini...

Sayang.Ibu said...

as...ye ke???kahkahkahhhh... maksud hamput tu, ala-ala mcm maki hamun gittew beb...:p

puterikiut said...

memang menakutkan tgk budak2 skrg kan.. sekolah rendah dah pandai2 main surat.. daku dulu ada org hantar surat mmg takut gile takut mak ayah nampak..malu ok.. bukan salah ku.. budak tu yg advance..hehe..tak layan pun..

kita dulu nak peksa lg setahun pun dah cuak giler.. nak tgk tv pun takut.. dalam kepala hotak nak baca buku je.. kan kan

Sayang.Ibu said...

mmg laa nieta...budak2 skang nih bukan tau takut...