Monday, August 10, 2009

Minggu-Minggu Yang Penuh Huru-Hara...

Minggu-minggu kebelakangan itu, adalah agak huru-hara bagi aku. Bermula dari Aina cir**-bir**, berlanjutan kepada demam panasnya, dituruti dengan hubby yang demam juga. Dan akhirnya, antibodi aku pun tak boleh tolerate dengan serangan virus itu, aku pun rebah demam jugak bermula Khamis lepas. Tiga hari melepek kat umah mak aku bersama-sama anak-anak dan hubby. Tak larat aku nak handle anak-anak, tu yang melepek kat umah mak ajer. Nasib laaaaa mak dekat. Bila demam... anak mesti carik mak jugak kan. Anak yang dah tua bangka nih pun sama hokehhhhhh.....

Episod demam, tak berenti setakat aku saja. Nampaknya Ainin pun tak mampu nak melawan virus ini. Malam tadi dia demam, panas btol badan dia. Memang malam tadi aku tak tido sangat pun. Dengan badan yang tak berapa nak stabil lagik, ku gagahkan jua berjaga malam. Setiap dua jam aku ambil bacaan suhu badannya. Tukar-tukarkan kain basah kat kepala dia. Lumurkan air asam jawa kat kepala dia jugak. Aina demam aku rasa boleh curik-curik tido jugak, tapi bila Ainin demam memang aku langsung tak leh nak tidur. Takut-takut kalo kepanasannya melampau karang kena sawan pulak... Nauzubillah....

Hari ni, haku cuti lagik. Lantaklah orang-orang kat skolah nak marah ke haper. Sebab aku ada dengo-dengo orang bisik-bisik, aku nih anak demam sibuk nak cuti jugak, bukan ke mak aku ada leh jaga? Bukan orang lain... kalo baby-sitter ke nursery ke lain laaaaaaaaaaa....
Apakah kerana mak aku yang jaga anak aku maka aku leh lepas tangan bila anak-anak aku demam??? Orang lain aku tak tau lah.. tapi kalo aku, bila anak sakit, bior macammanapun, aku sendirik yang nak jaga. Anak orang lain aku tak tau laaa.. tapi anak-anak aku kalo sakit memang tak nak berenggang dari aku. Aku yang dah berlaki ni pun kalo demam, rasa best je bila dapat duduk dekat mak aku, dapat mak aku picit-picit aku. Jadi tak sampai hati aku nak bior nenek derang jaga. Budak sakit banyak kerenah hokehhhh... So lantak pi laaaaa sapa nak bising-bising. Korang tak nak cuti bila anak korang demam, lantak ko. Ngko, ko punye pasallahhhh... Haku, haku punye pasal... okeh????

Aku banyak ketinggalan entri-entri kalian rasanya. Kalo sempat aku terjah dan tinggalkan jejak. Kalo tak aku terjah tak berjejak ler jawabnya. Ni aku nak masak, sementara adik tido...
Adiozzzzzz........

8 comments:

::Umi Sufira:: said...

Get well soon Intan!:)

azrinna said...

patutlah senyap tanpa entry terbaru.... rebah rupanya....

isz_3707 said...

pedulik la apa org ckp. anak kita mana sama org lain yg jaga wpun mak sdiri. bukan sbb diorg jaga xok tp kita nak keje pun xsng ati, baik sendiri jaga. aku pun smggu xmasuk keje last week sampai diorg call. anyway, i pray for her speedy recovery.

CY3.5 said...

teringat plak time my mom cuti jaga i bersalin dulu.. bos dia perli, "anak dia yg bersalin ke, dia yg bersalin?" bley? mulut mmg tak insurans..

get well soon sume²nya.. amiin..

Sayang.Ibu said...

rossa memey??? sungguh lah daku ketinggalan nyahhhh... thanks

azrinna... ye rebahhhh...

iszan... mmg kannn...tq beb

cy..mmg molot org z insuran..
tq yer

~ As ~ said...

tadi aku nak ckp..get well soon...
lps aku tercari..sapa kah rossa memey itu???hak hak hak...

Mama Adib said...

get well sooon semuanya

Sayang.Ibu said...

hahahhaa...as..ko jgn x tau nyahhh

MA... thank you...