Friday, May 28, 2010

Lemon n' Pepper Chicken's Tortilla

Errr... nama adalah blasah ajer. Tak tau nak bagi nama apa, sebab resepi pun adalah hasil modified ikut imaginasi dan selera tekak sendiri semata-mata. Ilham didatangkan khas dari Mexico Twister KFC, yang mana entah kenapa sejak dua menjak nih mak asik terkenang aje... :P

Baiklah watak-watak utama untuk resepi ini ialah.........................

semestinya ayam
*dipotong kecik-kecik sesuka hati...



Dan juga ini...
Tortilla

Ada banyak jual kat Tesco,
Ada tortilla kentang, gandum.. Tapi saya guna
tortilla bawang putih


Watak sampingan yang tidak kurang pentingnya...
berdiri gagah di depan tong beras mahal
Saudara black pepper, lemon & pepper, rosemaria rosemary
dan tidak lupa olive oil...




Ini ialah pak pacak penyedap rasa, pelengkap gizi...
Salad, tomato, mayonis, Phuket thousand island dan say cheeze



Resepi untuk ayam adalah dimodified dari resepi 'ayam diet'
Memang saya campak-campak ikut suka, takde sukatan.
Ayam + olive oil + lemon & pepper + rosemary + black pepper + garam
Gaul dan perap dalam sejam dua,
masak dalam kuali chefel tersohor seperti biasa...
**saya menggantikan perahan lemon dengan lemon & pepper, saja nak try test.. ternyata hasilnya tak menghampakan..



Ayam sesudah masak...
sengaja masak kering sikit...



Step seterusnya adalah acara membungkus tortilla...
Sapu tortilla dengan mayonis,
letak salad, cheese, ayam, tomato, thousand island...
ikut suka nak letak sape dulu... :)
Kemudian gulung kemas-kemas dan potong dua tortilla...




Sebelum hidang, saya panaskan dalan microwave
supaya cheesenya mencair dan memberi rasa lebih nikmat lagi...
Hidangkan dengan fries dan lebihan ayam...


Itu ialah hidangan dinner kami malam tadi. Nampak macam sikit, tapi memang kenyang gilor. Saya tanya hubby kot dia tak kenyang, boleh gak saya goreng nasik ke hape... tapi dia kata memang kenyang. Eh u olls tau hubby ai kan dah slim sejak balik dari Qatar. Memang obviously nampak kekurusan dia berbanding dulu. Saya saja dengki, cakap kat dia 'ai bagi u 2 minggu duk darat, gerenti u 'mantop' cam dulu balik'.. muahahhahaaaaa.... Tapi saya tak bermaksud macam tu sebenarnya. Kalo dia slim macam sekarang nih, mak lagik sukak... asal jangan lagi slim dari mak udah ler... ahakssss.... :)

Berbalik kepada hidangan di atas, memang senang sangat dan sedap... Dan yang lebih penting menggemukkan mengenyangkan, sama macam makan nasik. Boleh try kalo nak...

Okeh u olls... pagi nih, saya dan keluarga nak gerak ke Melaka. Will be back on Sunday. Selamat bercuti dan berujung minggu yer... :)


** Mimi... jangan lupa 'dating' kite Ahad nanti, aku roger ko bile aku gerak dari Melaka hokehhhhh nyahhhh....



8 comments:

TopsyTurvyMum said...

sedapp tu cikgi intannn..simple2 jer pun mmg sedaapp!

selamat bercuti wehh..syoknyer jenjalan gi melaka...mkn ikan bakar ingat2 kat aku nii..

knv said...

nice tu weh! memang kenyang nak2 kalu bubuh filling sesedap rasa hahahha :P

eh kata pi cuti?

Sayang.Ibu said...

TTM.. mlm nih kitorg akan mkn ikan bako.. muahahahaa

Kak non... mmg coti, n3 tu buat mlm td. nih dah sampai melaka. kitorg tdo umah paksu saya.. bercuti still blh online..heheheee

cikidong said...

oit cikduu... masak la lebih2 skit lain kali.... hihihii

~Umi.Sufira~ said...

Beb, thanks datang umah aku and ehem ehem dari 'dekat' tu....:)sorilah nyah kalau ada pape yang terkurang tadi yer...see you next 2 weeks..:)

m-i-o said...

ceisss. tong beras mahal tu memang mahal kan? sebab tu mak tak beli pun :P

ehh mak pernah buat tau menu ni. pastu kan, laki mak tanya soklan cepumas -

"ni macam mana gaya nak makan ni yang?"

kahkahkah! sabor je la laki mak ni tawwww :P

ena said...

sedapp sedap sedap...
aku suka la rolls rolls gini.. sedap je nampak..

lenkali nak buat call aku!

Sayang.Ibu said...

cik idong, mak mmg masak lebih, kot ko berjiran ngan mak mmg mak dah bg sepinggan kat ko.. wakakakaaaa...

mimi.. thanks kat ko laa sbb lynn yg superb, plus kek ko yg mabeles..sampai umah aku teringat2 tawwwwwww

mio... lenkali ko tolong suap skali laki ko tu nyah... romantik sket..auwww...:P

ena... aku call aritu, apsal ko x jawab.. muakakakaaaaa