Thursday, May 6, 2010

Hukuman Terhadap Murid...

Semalam mesyuarat guru-guru di sekolah saya. Ada satu topik hangat yang menjadi perbincangan kami. GPK meminta guru-guru agar :

'jangan emosi ketika menghukum murid'Bulleted List

Ini berkaitan dengan murid-murid yang tak menyiapkan homework. Di sini saya nyatakan apakah bentuk hukuman yang biasa cikgu-cikgi buat...
  • merotan / cubit / pukul atau yang sewaktu dengannya
    - Tak boleh kerana dikhuatiri akan 'diperbesarkan' oleh parents. Hanya Guru Besar sahaja yang dibenarkan merotan murid.
  • mendenda murid : tak bagi keluar rehat untuk siapkan kerja (ni kalo masa mengajar sebelum rehat)
    - Ni pun tak boleh sebab ada parents yang kata cikgu 'kejam' tak bagi anak murid keluar makan. Nanti anak murid pengsan, sakit perut etc..etc...
  • mendenda murid : tahan murid waktu balik hingga kerjanya siap (ni kalo masa mengajar sebelum waktu balik)
    - Ni pun parents bising, sebab diorang kena tunggu anak untuk balik lambat etc..etc...
  • mendenda murid : suruh murid keluar kelas waktu belajar
    - Yang ni, Personally saya tak setuju sebab merugikan murid dan tak menyelesaikan masalah pun sebab dah ler keje dia tak siap, tak dapat nak belajar pulak tu!
Okey itu adalah di antara denda-denda fofular yang biasa dibuat. Dulu kan, sekolah saya ada buat satu sistem, di mana murid-murid yang tak siapkan homework akan dapat satu slip merah yang ditampal pada buku latihan murid dan parents kena tandatangan, menandakan parents perlu alert yang anak-anak tak buat homework. Cukup 3 slip, murid akan diberi surat amaran yang diserahkan kepada parents. Tapi sayangnya cara tersebut macam takde kesan langsung. Ada yang sampai kesudah parents tak sign. Bagi surat amaran pun macam takde makna. Akhirnya cara itu tidak lagi digunapakai... buat perabih kertas aje

Sebenarnya, tujuan saya buat entri ini adalah bukan nak menyalahkan pihak ibu-bapa sama sekali. Tidak langsung terniat begitu. Saya cuma nak bertanyalah dari sudut pandangan korang as a parent, agak-agaknya apakah tindakan terbaekkkk yang boleh cikgu-cikgi buat pada anak-anak yang tidak menyiapkan homework??? Kalo sekali dua maybe ada maaf lah kan, cikgu pun bukannya kejam sangat kalo murid yang rekod baik, tak buat homework sekali pun nak kena marah kaw-kaw. Tapi kalo dah terlalu kerap, camno? Memang kebiasaannyalah mengikut pengalaman saya, murid-murid yang tak siap homework nih balik-balik orang yang sama je. Macammana cikgu Intan tak hangennnn satu badan???????????? :(

Lagi satu kadang-kadang hangen dengan murid-murid yang tak buat homework nih. Bila kita masuk kelas, perkara pertama yang kita buat ialah check homework semalam. Jadi bila ada yang memang muka tak buat homework nih, memang kompem tak siap, cikgu dah mula naik darah... bebel.. masa pun dah jadik kurang sebab dah membebel. Mood pun lari.. dah tu nak kena setting balik mood pasal nak mengajor. Rugi masa, kesian kat murid-murid lain yang memang nak belajar. Kalo nak dibiarkan aje, buat tak tau... tak boleh. Nak abaikan murid yang malas??? Tak boleh... Memang tak ada dalam kamus pekerjaan saya, abaikan murid yang malas. Murid yang malas perlu dibimbing. Kalo murid gagal, murid tak boleh dipersalahkan. Yang salah tetap cikgu, sebab cikgu yang tak bimbing.. See, susah kan?

Kadang-kadang ada jenis parents yang cikgu langsung tak boleh usik anak dia, walopun dengan niat untuk mengajar. Kalo dengo ada je aduan dari murid pasal cikgu, esok terus pi sekolah jumpa Guru Besar mengadu rasa tak puas hati. Sebagai cikgu, ni saya cakap dari sudut hati sayalah sendiri kan, kalo saya marah, denda, bebel whatever... bukanlah sebab tak suka dengan murid, tapi sebab nak dia berubah menjadi lebih baik. Jadi memang kerjasama dari parents adalah sangat-sangat diperlukan. Tak ada seorang cikgu pun cikgu yang normal (Kalo gila saya tak tau lah), yang akan sengaja mencari kesilapan murid dan mendenda ikut suka hati.

Ada pulak parents yang langsung tak tengok homework anak-anak. Selalu saya dapat aduan dari parents, diorang kata.. "bila tanya, anak cakap dah siap atau takde homework"
Yer... kalo setakat TANYA, memang itulah jawapan dia. Anak-anak sekarang bukan macam kita zaman dulu, tak berani nak kelentong. Tak cukup dengan hanya TANYA... silalah semak semua buku anak-anak anda. Pastikan tak ada homework yang tak siap. Saya faham, kadang-kadang parents pun kesian tengok anak. Homework setiap hari berlambak-lambak. Pagi-petang kena pi sekolah, terutama yang ada sekolah agama. Malam kadang-kadang ada kelas tusyen pulak. Mana ada masa nak buat homework? Bila pulak masa nak berehat? Kat sini, pengurusan masa adalah penting. Cuba buat jadual untuk anak-anak dan tak lupa masukkan sekali masa berehat/bermain/tengok TV. Di rumah, pembelajaran anak-anak adalah tanggungjawab ibu-bapa. Di sekolah, yer.. pembelajaran anak-anak adalah tanggungjawab guru. Seronok tengok anak orang pandai, tak teringin ke lihat anak sendiri pandai jugak? Kalo setakat teringin tak ke mana lah. Yang pandai tu mesti usahanya lebih, bukan pada si anak saja, malah ibu-bapanya jugak...

Okeh Cikgu Intan, cukup-cukuplah ko membebel.. tak penat ke mulut eh tangan ko membebel tak sudah-sudah... Orang lain pun dah panas mata baca bebelan ko nih... :P

Jadi kalian... cuba cadangkan agak-agak hukuman apa yang sesuai untuk anak-anak yang tak siapkan homework nihhh??? Cikgu Intan fenin tawww pikir... ahahahhaaa... :))


14 comments:

sisdee said...

okay ni mak murid nk bagi pndpt hahahahahahah

saya jenis tak kisah apapun cikgu kasi denda kat anak sbb kdg2 me as a mother pun stress ngan anak apatah lagi cikgu yg nk mgadap berpuluh2 or maybe beratus2 murid dlm satu hari..
and as usual cikgu juga HUMAN!

saya sgt tak puas ati dengan parent yg tak bole anak dijentik :(

(tiba2 aku jadi skema) hahahhaha

saya rasa apapun cikgu intan or cikgu2 lain nk kasi denda..buat le..as long as anak aku pulang ke rumah dengan selamat dah le muaahahahahah (mulut tak de insurans sbb tak smpt nk beli)

dulu2 klu kena pukul tak berani nk ckp kat ibu ayah sbb takut dia tmbah lagi :(

Min Aina Ila Aina said...

Salam, Cikgu Intan. Cikgu Intan ngajar tahun berapa? Saya cuma nak bagi pendapat je...tapi saya sendiri taktaula sistem kat sekolah macam mana.

Dulu masa saya sekolah rendah, saya jarang diberi kerja rumah.Kalau kelas yang satu masa (kalau tak silap 40 minit kot) cikgu akan mengajar dan ade kerja rumah untuk revise apa yg diajar tu. Tapi kalau dua masa,cikgu akan mengajar dalam masa yang pertama dan masa yg kedua utk buat latihan dalam kelas sampai siap. Kalau ada yang terhegeh2 nak siapkan tu, cikgu tahan masa balik atau rehat dalam 5-10 minit. Tapi kalau tak siap jugak barulah dibenarkan sambung di rumah.

Untuk Matematik, ada hari2nya yang cikgu langsung tak ajar tajuk baru. Cikgu akan buat latihan di papan tulis, semua org kena, randomly cikgu pilih.

Masa tahun 6, dah tak ada kerja rumah langsung sebab kami hanya belajar subjek yang masuk UPSR je.hee.

Saya taktaula relevan lagi ke tak untuk persekolahan tahun 2010 ni, saya dulu tahun 1 masa 1991.

Eh, ke cikgu Intan ngajo sekolah menengah?

sayangsayangibu said...

bagus sistem kertas merah tu,
tp murid2 ni perlu di denda
sbb anak anak lebih takut cikgu dari mak masa mengajar,
contoh anak akak..
jd kesempatan jumpa cikgu hari selasa lepas
terus pesan dgn cikgu kelas dia, kalau ada apa yg salah, denda aje apa yang patut
diorang akan serik dan ingat

Alhamdulillah setakat ni diorang tak ada masalah, selalu ambil bahagian masa belajar di dalam kelas

Semak buku, memang kena buat hari hari,kalau tidak mesti ada kerja yg tak selesai, alasan
tak tahu nak buat.
mak geram cikgu lagi geram kan?

Sayang.Ibu said...

sisdee.. insyaAllah, cikgu2 x kan pukul murid sampai cedera... kalo cedera tu dah lain kes. kalo dpt parents yg ambil berat soal anak2 & x fussy mmg suka sgt. tp parents kat sklh saya nih boleh dibilang dengan jari yg mcm tu... kesian kat anak2, kalo cikgu pun nak buat x tau

Min..salam, saya ngajo thn 6,4 & 2. Actually kelas2 yg saya ajar tak kronik sgt mslh ni.. maybe diorang pun x berani tak buat homework pasal kalo cikgu intan mengamuk mmg sgt horror.. muahahhaaaa... tp kelas2 member ramai yg mengeluh.. tu yg comes out with this issue. Actually, sekarang ni kalo x bg homework langsung adlh mcm x sesuai. sbb pattern budak2 skrg ni, kalo xde homework mmg langsung ler x bukak buku.. so kami mmg biasa bg homework kt anak murid.

SSI.. saya cuma percaya satu perkara. cikgu kena TEGAS. kalo cikgu TEGAS, insyaAllah masalah x buat h'work nih tak kronik sgt. tp kdg2 btol jugak, anak2 lebih takut cikgu dari makpak. kalo parents yg x kisah bekerjasama dgn guru2, sgt lah best.. mslhnya ada parents yg x nak bekerjasama.. lebih kepada.. dont u dare touche my child.. huhuhuuu

Fid said...

patut la la ni ramai pelesit! semua TAK BOLEH

SPM 23A pun tak jadi manusia...sebab mak pak bodo rupanya
apakah aku nih??
hemo hemooooo

Fid said...

aku sedaya upaya nak jdkan anak aku pelajar contoh sampai cikgu intan ngidam nak jadikan menantu
tapi andai kata ...budak budak memang takleh nak agak la kan
kalau buat perangai...aku rasa anak aku takkan gaduh ngan org tp kalau org CARI PASAL dia akan menjadi sangat garang! kalaulah dia bergomol lawan ngan anak si mana mana mak pak yg tak ajar anak.....
ok aku bg cikgu denda tapi bukan sampai luka patah riuk
or bleh call aku ngan mak pak kpd bdak tak diajar tu....

bleh aku tampaq mak dia tu
ehhhhhhhhhhhhhhhhh


boleh denda tapi denda yang tidak memudaratkan

anak mak fragile ok...ala denda mcm kita kena sudah la ketuk ketampi ka apa ka


tang bab takut bdak pengsan
apakah zaman la ni anak tak diberi mkn b4 pi sekolah??????

weii aku dulu kena tgh panas tuh tak pitam pun leh snegeh2 tambah 30 minit padahal bkn wat salah apa pun akukan pelajar bestari saja khianat si kwn anak tokey kerbau saja buat aku kena teruk
kan dah panjang

cikgu intan sat gi aku keluarkan satu entry sangkut paut mak pak bodo tak ajaq anak

Sally said...

Cikgu Intan,
rasanya perlu ada connection yg kuat between murid, guru dan parent. At least bila murid sering mengulangi hal yg sama..cikgu panggil parent berjumpa face to face dgn cikgu dan tak perlu pertengahan tahun baru dah voice up pasal masalah murid..ya sebagai parent adakala kita lalai jugak dr tggjawab..saling mengingati adalah perlu.

TopsyTurvyMum said...

sekian dari Cikgu Intan..wabillahhitaufik...

Kalau anak2 mak sekolah sana, denda je la camne pun..mak tak kessaahh..mak pun dulu apa yg ko senaraikan tu penah kena hahaha!!

sini homework seminggu sekali..2 pages ajer..cuma reading hari2 kena buat.. pastu makpak kena komen apa yg budak2 ni baca..
cikgu dia cakap, kalau penat tak payah buat la homework tu..kalau tak buat takde sape yg mati..katanyerr

ngeri aku nak suh budak2 ni sekolah lama2 kat sini..takut naik lemak...ada pro n con jugak la sekolah sini..

Sayang.Ibu said...

fid.. tu laa psl, mak pak ramai yg bg muka sgt kt anak.. mmg laa kita semua sayang anak, tp berpada2, jgn sampai anak x tau mana yg elok & tak.. kita semua didiklah anak2 sebaik mungkin, sbb akan dtg mmg susah nak carik menantu soleh/solehah, ehhhh.. apa kaitan??? ahahahaaa...

sally, connection mmg penting. tp kdg2 sedihnya.. kita susah payah call parents ajak diskas diorang x dtg. then bila kita bercerita by phone, feedback adlh x spt yg diharapkan.. dlm phone ckp nak monitor kerja anak, tp tengok2 samaaaaaaaaa jeee... huhuhuuu.. tp ada jugak parents yg ok, bila cikgu bgtau, diorang take action.. Alhamdulillah

TTM.. mcm best je jadik cikgu kat sana. kat skolah aku kan, GB slalu ingatkan kasik homework kat anak murid.. tp tulah, sistem pembelajaran kat malaysia ni x sama ngan pembelajaran kat tpt lain. kite kat sini still exam oriented.. ada sorang anak murid aku thn 5 skrg.. dulu dia pindah sini masa thn 4, sblm tu dia belajar kat Jeddah, agak kesian tengok dia take time nak coupe dgn suasana pembelajaran kat cni. tp skrg Alhamdulillah dah ok...

knv said...

saya rasa benda ni agak kompleks, especially kalau cikgu2 mengajar kat sekolah harian biasa.

pertama, believe it or not, tak semua makpak yang ada kesedaran dan kemampuan nak check homework anak2 everyday. dulu anak saya sorang je sekolah darjah satu, homework boleh tahan la jugak. nak mengadap dia sorang pun at least 1-2 hr at night. kalau anak 4-5 orang? dan nak kena buat hari2? tak semua makpak yang mampu. mampu maksud saya, ada makpak yang langsung tak kisah sebab banyak benda lain lagi nak kena tengok. nak2 orang susah. kalau dapat anak pandai, dan pandai bawa diri, maybe takde problem. tapi kalau dapat anak yang sama jugak dengan makpak yang takde motivation, maka memang jatuh dan menjatuhkan la kan. bawak balik la banyak mana slip merah pun, takde herannya kat makpak yang macam ni.

dan lagi, kenapa ek syllabus kat msia untuk primary school macam over sikit? hihihi.. kenapa tak siapkan homework masa waktu belajar aje, boleh gitu? 20 minit mengajar dan 20 min lagi untuk latihan? tak cukup ye? saya masih merasakan yang msia masih berorientasikan lulus periksa dengan cemerlang, instead of picking up and understanding the essence of the subject. tak sempat nak paham dah masuk bab lain. buat homework pun macam robot. no fun at all in learning. paham atau tidak belakang cerita. yang penting homework siap. itu yang sampai ada makpak yang siapkan homework anak. apakah?

saya bercerita berdasarkan pengalaman sendiri. bukan nak kutuk sesiapa. ni risau ni nak balik msia ni. takut kang maknya yang stress. nanti empat2 orang dah masuk sekolah. harus mak yang pengsan.

saya masih rasa perlu untuk siapkan homework masa waktu belajar itu sendiri. half-half la. lagi effective macam tu pasai budak2 yang tak paham senang boleh terus tanya cikgu. kalau kat rumah tak faham nak pegi tanya siapa? dan yang penting cikgu2 boleh terus tengok budak mana yang boleh buat ngan tidak masa tu jugak. nak lari mana kan? kata dah dok depan batang hidung.

sekian pendapat panjang lebar saya. itu tak buat comparative analysis lagi tu ngan sekolah kat sini. hahahahha :P

sorry ek tuan tanah. mak tumpang laluuu.. :D

Fid said...

knv
sebab la ni semua kejar A hahaha

aku bengang gila ngan sorang parent kat taska anak aku
dia semua suruh pengasuh taska buat
dia tau kelebek laki dia saja!!

Sayang.Ibu said...

komen kak non mmg ada btolnya. mmg sist pendidikan kt skolah kite nih berorientasikan peperiksaan. lain dgn cara kat oversea. suami saya pun slalu komplen. silibus sek ren pun mmg tinggi, x mcm masa zmn kita belajar dulu. silibus skrg lebih bombastik. since parents skrg pun mmg ramai yg berkerjaya.. dan x ada masa utk anak2. tp kan kak non, tau tak kalo cikgu x bg homework, masa mesy agung PIBG, parents akan komplen terang2 x puas hati sbb anak xde homework. camno???

fid.. aku dah baca citer ko tu.. pelik siot mak org mcm tu. dia ingat pengasuh taska tu bibik dia kah? lagipun anak tu kan anak sendiri, mn blh pas pas tggjwb kt org.. sengallll

Sally said...

KNV..saya banyak sependapat dgn anda...sy anak sorang jer..tp bermasalah...homewrk byk. Dah tension sgt..akhirat nak jugak keajr buat si anak..balik kul 7 ptg lebih..anak sempat rehat 1/2 jam utk makan, solat dan kul 8 dah kena gi ngaji lak..balik kul 9..ngadap subjek sekolah agama lagi,sekolah kebangsaan lagi..byk kali terpaksa ajar dan paksa anak buat hmwork sampai kul 12..dan terpaksa jugak buatkan utk anak sebabnya kesian..sampai kul 12 lebih pun still tak siap lg dan sianak lak dh ngantuk gila..dilema sy tak tahu nak didik anak cmner dah la skrg nmpk sgt dia mcm tak interested sgt nak belajar..

Sayang.Ibu said...

Sally, so the point kat cni, masalah dari parents adlh susah nak handle homework anak2 yg terlalu byk.

okey ladies... I've got the point. Saya akan bawak perkara ni dlm meeting nanti.. cuba kurangkan homework murid-murid... atau pastikan sesi belajar including sesi buat latihan dalam kelas.. TQ.. :)