Thursday, May 27, 2010

Kisah Saya...

Hai.... Hari ini saya nak cerita tentang kisah saya. Asik merepek pasal ibu saya saja, bagi lah can kat saya pulak. Lagipun malam tadi ibu saya pi 'work'... saya boring btol ibu saya asik workkkkkkkkk je... Tapi sebab dia pergi work, dapat laa saya main laptop ibu saya.. :P

Nama saya Ainin Sofiya, tapi ramai orang panggil saya adik. Kadang-kadang ibu panggil saya 'omey'. Auntie-auntie saya suka panggil saya 'kenteng'... huhuhuuuu... apapun saya tetap maintain comel. Saya suka panggil diri sendiri adik... Sebulan lebih lagi umo saya nak genap 2 tahun. Ibu saya sangat suka, sebab dia kata dia nak grad... hape ntah??? Saya tak paham...



Ibu saya kata saya ni ketegaq. Saya suka buat apa yang ibu tak bagi. Saya suka sepah-sepahkan barang dan tak kemas balik. Kalo ibu suruh kemas, saya kata tak nak. Ibu saya kata saya ni tak macam kakak saya. Kakak saya kalo ibu suruh, cepat je buat. Kalo ibu marah, kakak saya takut. Tapi saya tak takut. Kalo ibu saya marah, nanti saya cepat-cepat peluk ibu saya, cium ibu saya, nanti ibu saya mesti tak jadik nak marah.... :P
Lagipun kan, kalo saya buat sepah, kalo saya tumpahkan air, nanti kakak saya mesti akan jadik tukang kemas, tukang lap. Jadik nak watpe saya buat, btol tak??? Ibu saya selalu stress dengan saya. Ibu saya kata ini sindrom anak kedua. Apa tu?? Saya tak paham...

Saya kan, suka order nak 'baby boy' kat ibu saya. Ibu saya kata nanti dia amik dekat Kip Mart.. Tapi dah berapa kali pi Kip Mart, dia tak amik pun? Tapi kan, ibu saya kata, kalo ada baby boy, dia nak bagi nenen kat baby boy... huhuhuuuu... mana boleh!!! Nenen kan saya punye! Saya kata tak boleh. Suruh baby boy minum 'air macak' aje. Nenen tak payahhhh!!!!!!!

Saya ada seorang kakak. Nama dia Aina Suraya. Kakak saya suka perahsan diva macam ibu saya. Dia suka berangan jadik princess. Semua benda dia nak princess. Dia bajet dia princess laaa konon. Ibu saya fenin melayan ke'diva'an kakak saya. Tapi kakak saya baik, dia suka ajar saya baca buku. Tapi kan, kadang-kadang dia berangan nak jadik cikgu, bila saya tak nak dengar dia ajar, nanti dia bebel-bebel macam Cikgu Intan.



Dulu kan, kakak saya suka buli-buli saya. Dia suka ketuk saya, pukul saya, cubit saya, geget saya... Masa tu saya kecik lagik, saya boleh golek-golek aje, saya redha aje kena buli masa tu. Bile tak tahan sakit, saya nanges... nanti kompem kakak saya kena marah ngan ibu saya... :))

Tapi itu duluuu.. sekarang tidak lagi. Sekarang adalah masa pembalasan si pitong. Sekarang saya tidak akan biar kakak buli saya lagik. Sekarang kalo kakak cuba-cuba nak buli saya, saya akan buli dia balik.. muahahhaaaa... Kalo dia cuit saya, saya akan kejar dia satu umah sampai dapat. Bila dapat, saya akan cubit dia kuat-kuat atau geget dia.. Sekarang kakak saya yang takut saya... Hari tu kan, kat umah tok mak saya, saya geget kakak saya sampai tangan dia darah... Pastu tok mak saya marah saya. Ibu saya pun marah saya... Tapi saya tak kesahhhh... :P

Dalam kereta pun kitorang suka gado-gado. Ibu dengan abah letak saya dan kakak duduk dalam car-seat kat belakang sebab ibu bajet dia nak romantik-romantik dengan abah kat depan laa konon tapi takde maknanya, sebab saya dengan kakak asik gado kat belakang... Muahahahaaaa.... Bila kami tido, barulah ibu boleh berhenti membebelkan kami... :P

Tapi walo apapun, saya sayang kakak saya. Kakak saya pun sayang saya. Kami bukan gado betul pun, biasa lah gado-gado manje. Dulu pun ibu dengan auntie ngah saya pun asik bergado je sampai beso... hahahhahaaa....

Ok lah, saya dah ngantuk. Abah saya pun dah suruh saya tido. Ibu saya tak balik-balik lagik... hishhhh... saya tido dulu lahhh. Ok auntie-auntie semua... esok cuti, selamat bercuti ujung minggu yerrrr.... babaiiiiiiiiiiiii..............


Hasil Nukilan;

Ainin Sofiya Bte Shamsul
a.k.a adik a.k.a kenteng

8 comments:

Zety Zin said...

ahahaha so cute....

anak dara aku pun macam ainin, nyah. apa yang kita tak bagi, itu laaaa yang dia nak buat. siap sengih-sengih lagi. kadang-kadang hangin dibuatnya. sampai aku bertukar jadi singa betina tetaplah takde effect kat anak dara aku tu.

Sally said...

hhaah the other site of story telling..kih kih!!

sisdee said...

hahahaha kenteng mmg cute hahahahaha

kakak perasan diva ek..ha tu TAGline sarah hahahhah :p

TopsyTurvyMum said...

kenteng ko panggil menantu haku tu haaa...hahahaha!

Anak2 aku pun satu hari tak sah tak bergaduh, berlepak lepuk cam smackdown..tapi kejap je pastu baik terkekeh2 pulak..

boleh jadi penulis novel masyur anak ko ni nanti, kalau betoil la hasil nukilan dia hihihi

sz | m.a.s.s said...

hahaha...
agak2 baby boy tu bila smpi ordernya?

CikChelsea said...

comel gila entry nih. dasyat imaginasi cikgu intan, blh pikir mcm kanak2 :D

kagum sekejap kah kah. aina bnyk ikut muka ahkak, ainin ikut muka ayah. adil dan saksama..hehe

Kauthar said...

hihihii..kenteng...ciut shangatttt!!

Sayang.Ibu said...

zz.. tu yg aku kata sindrom anak kedua tu, x tau takut...huhuhuuu

sally... yezza.. so that u olls x laa boring asik baca rapikan ibu dia je.. hahahaa

sisdee.. fenin mak ngan si kakak tu, salah ibu mengandungkah?? ahahaha...

TTM..ko kenan ngan si kecik ni kah, aku ingat ngan diva aku tu.. kahkahkahhh... btol laa beb zmn kite budak2 dulu pun sama kekdahnya.. kan? :P

SZ... ermmm... kite tengok pasaran saham tahun depan..hahahaaa

CC... jiwa kanak2 mmg sebati ngan ahkak dik.. ahahhahaaa.... errmm, ramai ckp mcm tu psl muka anak2 akk nih, adil kan?? heheheee

kauthar, kiut kiut pun slalu bikin gerammmm..hahahahaa