Wednesday, May 5, 2010

Adik & EBM

Menjelang Bulan Mei, bermakna ada lebih kurang 2 bulan lagi graduation day BF journey saya dan Ainin. Seronok hokehhh... sangat tak sabar, meskipun selepas itu tak ler bercadang nak tamatkan penyusuannya. Tapi sekurang-kurangnya perasaan tak ler terdera lagi memikirkan cukup ke tak bekalan untuk Ainin.

Lately nih, Ainin macam dah tak berapa nak EBM lagik. Biasanya memang saya tinggalkan dalam 5-10 oz EBM, yang mana dia mesti akan habiskan 5 oz.. tapi sekarang nak perabihkan 2 oz pun adalah susah. Mak kata dia dah tak nak sangat minum EBM.

Tapi, bila saya balik memang dia akan cepat-cepat peluk dan cium saya sambil cakap "nak nenennnn" Weh... momen nih memang paling best kannn??? Walopun penat, terasa best sangat bila kena peluk dan cium dengan anak dan kemudiannya dia mintak nenen.. :D
Terasa hilang penat dengan kemanjaan dia tu.... Setuju kan mommies???

Mak saya kata Ainin dah makin beso, dah banyak makan... jadi kalo takde EBM pun dia tak heran. Lagipun bukan lama sangat saya pergi keje. Dia pun tau, tengahari je mesti ibu balik bagi nenen.

Jadi dah seminggu dua saya nih mengepam main-main, mengepam bila tengok bekal esok dah tak de je. Yelah bayangkan kalo saya pam sehari, dapat dalam 8 oz, then dia minum paling banyak 2 oz.. berapa hari baru nak habis yang 8 oz tu??? Pastu saya perasan kalo frozen EBM lagi dia tak hingin, maybe skang dia dah pandai rasa. Yang fresh aje dia layan, tu pun tak banyak. Sekarang ni mak saya tak panaskan susu banyak-banyak pun, sayang kalo tak habis..

Dilemanya saya sekarang ini, macammana ye? Nak keep on pumping seperti biasa atau tak? Dua bulan tu tak lama... Dan saya masih keep on amik Domperidone, cadangnya sampai Ainin genap 2 tahun nanti. Saya mulalah gatal berkira-kira nak bungkus FS nih simpan baik-baik untuk next (year?) production jer.. muahahhahaaaaaaaaaa.... So, any advise??? :)



20 comments:

azrinna said...

Intan,
Anak kita sebayakan? Pada saya lebih baik terus pam walau main2. mana tau, tiba2 sebulan sebelum cukup 2tahun, dia jadi peminat EBM tegar, tak la awak kelam kabut nk sediakan. nw ebm saya meredum, sekali pam cuma dpt 1oz, 1 hari anak saya perlukan 8oz.

TopsyTurvyMum said...

pump je la Intan...simpan..manatau cam azrinna tu ckp, nanti dia minat plak ngan EBM

mak boleh pump sampai diorg 3 bulan jer..pastu tak pump dah pasal dha tak bengkak...yg no 2, BF sampai 3 tahun setengah..yg kecik ni pun still BF tak tau smapai bila..skang dia dah setahun 8 bulan. tang gigit tu mak tahannnn!!
tapi mmg pun, kalau BF ni bonding dia tu lebih, kalau diorg tak dtg mintak nenen, rasa cam miss something gituuu..

Nieza Ishak said...

Intan,

pam jerk terus manatahu tiba2 nanti ko demam ker??? takde langsung EBM spare.

ainin tak moh ebm, zulaikha makin banyak minum ebm .. aku ni dok kais kais jerk hari2 ... serammmmmm

m-i-o said...

ya! mak bersetuju dengan saranan2 terdahulu - pam saja susu ittew! klo dah expired, boleh aje buat mandi susu cleopatra. tak pun buat tabung susu utk mereka yg memerlukan. ahak!!! :P

eh, FS harga berapa ekk? mak teringin nak beli. kahkahkah! planning baekk punya :P

izzahazfar said...

haah la kak...better teruskan pump...main2 pun dapat 10 oz..simpan tak rugi..kot2 la tiba2 adik nak minum byk...hehhehe

sayang la nak simpan fs...zah pun dah simpan fs..pakai event jer..sebab dah kurang sesi pumping la ni..tak larat kak..

Sally said...

Intan
Just do as usual la untill dia reach 2 years..nnt bila dia tak bf lagi mesti kita rasa rindulakan..nak peluk dia sambil dia nenen tu..
MIO..apa buat mandi susu cleaopatra?? hang ni biar betul..

Sally said...

Intan
Just do as usual la untill dia reach 2 years..nnt bila dia tak bf lagi mesti kita rasa rindulakan..nak peluk dia sambil dia nenen tu..
MIO..apa buat mandi susu cleaopatra?? hang ni biar betul..

Sayang.Ibu said...

Friends.. hmmm... btol gak yer, kang kalo wat kata tiba2 dia tuko angin kang, menggelatat pulak mak nak carik EBM.. :P

MIO... harga FS masa aku beli kat Aja dulu RM1710.. apa lagi, dah blh laaa kumpul duit beli..

cikidong said...

"nak nenen!" *************larikk!!!!

Sayang.Ibu said...

Cik IDONGGGG!!!!! Ampehhhhhhhhh... *baling ngan baldi*

mamaDhea said...

wah wah.. sejak2 ni makin garang ko eh.. asyik nak baling ngan baldi jek.. patkal je takleh letak gambo baldi kat comment ni kan.. :P

well, ko pam je mcm biasa.. klu dah sendat sgt petiais tu, ko kurangkan session ker.. janji ko tak terus stop.. btol gak kata kengkawan yg kat atas tue..

Sayang.Ibu said...

Sha... sejak jadik 'tokey baldi tak diiktiraf' nih aku mmg ganaassss eh garang.. wakakkakaaa.... :P

tu ler, aku hari nih bersemangat gigihkan diri mengepam kembali macam biasa lps baca komen-komen nih. thanks to u olls... ahaksss

Ealyie said...

bungkus? pastu pos kat haku.. boley??? ahahaha.. ;p

Sayang.Ibu said...

boleyyyyy.... boley blahhhhh.. muakakakaa.... x jadik bungkus, pasal sokongan moral ramai suh aku keep on pumping.. ahakssssssssss

knv said...

pam jgn tak pam.:p

Ealyie said...

yela..
aku blah laa skrg.. uhuk..uhuk..

yana said...

salam kenal..
sy slalu bc blog awk..nk tnya something..awk simpan ebm dlm mana biasanya..berbaloi x klau kita as teachers nak beli deep freezer..ye la keja smpai tghari je kan..tghari dh bleh blk jupa anak..n biasanya brapa byk stok awk..skrg ni sy still dlm pantang..ada sbulan lg nak mula skolah tp dah bykla jgk buat stok ebm..dok pikir nak beli deep freezer..sbbnya skang ni kat umah mak xpela peti ais besar 2pintu..bila blk umah sniri nnt freezer dlm petiais satu pintu je..ada suggestion x..sory ek pnjg ckit..klau ada sesapa lg yg ada pndgn bgtaula..sy budak baru blajar..hehe

Sayang.Ibu said...

kak non... baiklah!!! :)

yana...salam kenal, thanks sbb slalu baca rapikan saya kat blog nih..ahahaha.. cikgu jugak ye? ok lah pndpt saya, bergantung pada production sendiri. kalo tengok production mmg melimpah ruah, x rugi beli deep freezer. asalkan mmg nak BF sampai 2 thn. sbb 2 thn tu bukan kejap. kena bykkan pumping supaya tak putus bekalan. ada masa suatu hari nnt susu merudum, kalo ada stok, tak ler tension sgt. walopun keje cikgu, kena pastikan ada jugak stok utk masa2 yg x terduga. saya dulu, x beli deep freezer, tp beli fridge 2 pintu, sbb nak tuko fridge satu pintu. masa tu fikir, rumah mak pun dekat, agak2 x cukup storage,, blh tumpang fridge mak. tp kan.. kalo saya ada baby akan dtg, teringin gak ada deep freezer... hehehheeee...

ummiyana said...

hi intan..hehe akhirnya sy dah beli deep freezer..nnt2 sy boh gmbr n crita dlm blog sy..beli sebab freezer bahagian atas kat petiais sy tu memang xleh bg beku susu..so trasa sgtla syg klau susu rosak..nk tnya cana intan buat kalau time weekend?yela biasanya weekdays pagi smpai tghari anak minum botol pastu baru direct bf..so klau weekend still ikut rutin or bg je direct bf..bkn apa takut baby confuse ke..hehe kena refer kat tokguru yg lebih pakar bab2 camni..

synn said...

teruskan saja pump sampai dia umuq 2 thn:)..
biaq over supply drpd kurang supply:)