Monday, May 24, 2010

Ayat Sentap Dari Cikgu...

Esok hingga Khamis merupakan peperiksaan ujian penilaian prestasi murid (UPPM) untuk murid-murid tahun 6. Markah untuk ujian UPPM nih amat penting sebab biasanya akan digunakan untuk permohonan masuk ke sekolah berasrama penuh. Lagipun markah ini akan dibawa dan dinilai ke peringkat daerah. Jadi adalah penting untuk murid score dan lulus dalam UPPM ini.

Hari ni, saya masuk kelas dengan semangat berkobar-kobar untuk buat brainstorming tentang teknik menjawab soalan. Sebeban nota dan worksheet dan saya siap fotostat untuk semua murid.

Agaknya budak-budak nih pun dah selalu sangat kena keluar duit bila cikgu fotostat buku, almaklum bajet kerajaan untuk sekolah pun banyak dah potong. Dan cikgu-cikgi pun memang dah biasa lari bajet sebab asik bagi free bahan fotostat kat murid... kira fisabilillah je semua.. ahaksssss... Sekali bila saya pungpangpungpang bagi briefing tentang teknik menjawab tu, saya pun tanya lah "Ada apa-apa soalan?"

Sorang murid saya pun angkat tangan... dengan seriusnya bertanya, "Cikgu, yang cikgu bagi nih kena bayar ke free?"

Kuikuikuiiiii... mak ingat dia nak tanya berkenaan ngan hape yang mak ajor... :P

Sambil senyum, saya cakap, "Awak nak bayar ke?? Kalo awak nak bayar saya lagi suka..."

Satu kelas then cakap... taknak lah cikguuuuu... muahahahahaaa.....

"Tak nak bayar? Mana ada benda percuma dalam dunia nih. Semuanya kena bayar. Saya memang nak suruh awak bayar pun... " kata saya dengan serius.

"Berapa cikgu?????"

"Saya nak awak bayar dengan keputusan peperiksaan awak yang cemerlang. Janji pada saya awak kena bayar harga itu pada saya untuk UPPM awak dan jugak UPSR awak nanti.. boleh?"

Owhhhh... satu kelas senyap sunyi..... sentappppppppp!!! Airmuka masing-masing memang nampak tersentuh dengan ayat saya.

"Boleh ke tak ni???" saya tanya lagi...

"InsyaAllah cikgu... kami janji..........."

Cikgu pun senyum panjang sebab anak murid dah berjanji. Semoga diorang mengotakan janji-janji diorang pada saya.

Jadi... ada tak ayat sentap dari cikgu korang yang masih korang ingat sampai sekarang??? :)


9 comments:

Ealyie said...

ko nk tau ehh, meh aku bgtau..

cikgu: ealiana... turunkan tgn awak yea...

aku mcm isk..isk.. sbb bebudak lain semua pandang aku dgn 1001 persoalan, apa kes minah ni keje angkat tgn.. semedang aku mmg dok baris terbelakang sekaliiiii.. senang ah nk buat 'projek'!! :p

sentap sungguh hakuuuu.. sampai skrg aku ingat sbb time tu dah form 1!!!!! ahaksss..:P

TopsyTurvyMum said...

Ayat cikgu sek ren kasi mak sentap ialah..

"Patut la gelap, beranak time subuh rupanyaaaa" sejak itu aku berazam nak putih! wakakaka..

lagi satu..cikgu2 tu selalu ingat aku takkan dpt 4A masa UPSR..tup..tup, aku sorang je yg dapat 4A...vangga okehhh!! ekekeke

lailasani said...

adeihhhhhhh.. sy sentap dgn ayat cikgu intan....

sy tak ingat/tak ada ayat sentap dr cikgu sbb sy budak baik... wakakkakaka... sbnarnya sy dh ilang memory sentap2, yg sy ingat ayat baik2 dan memori yg beh2 je dgn cikgu..

izzahazfar said...

eh...ada ayat cikgu...

masa tu nak magi markah math...sape gagal...rotan tu....sampai org last...name zah tak kena panggil lagi..mmg dah prepare nak kena rotan...siap cikgu cakap...yg paling teruk kena lagi kuat..

takuttttt....sgt dah masa tu..

tp rupanya...I lulus cemerlang la cikgu...heheheh..dpt pujian tingi2 lagi...heheheh

Fid said...

cikgu aku pesan jaaangan kapel ngan MNO sbb dia tak nak aku frust mcm dia tapi aku degil aku kapel gak
then aku frust kaka
then jumpa cikgu aku..dia kata
inilah budak degil!cikgu salut sungguh tahap degil awak...dah beranak satu bleh mai tuntut utang...kena belanja aku kalau aku menikah ngan mno akakakakakaa

CikChelsea said...

ada. pengetua STA. ms tu sy nk pindah blk skolah biasa. dia ckp "awak nk blk kg nk jd katak bwh tempurung?"
dia ckp depan mak abah sy. abah sy pun geram je time tu.

tp sy dh buktikan kat dia, PMR sy dulu dpt 5A (wpun tak straight A) tp sy tau at least result sy lg bagus drpd anak2 buah dia kat STA tuuuuuu)

haku plak yg sentap bila ingat ayat sentap bekas puan pengetua dulu..huhu

cikidong said...

cikgu.. ko sentap ngan ayat2 komen aku takkk??? jkkekekekekekke :D tersentuh la baca entry ni... dgn ayat pertanyaan tu... mengingatkan daku di zaman kanak2 sambil meleleh air idung ni.. sk isk isk

Sayang.Ibu said...

ely... projek apa ko buat kat blkg nyahhh??? muahahhaaaaa

TTM.. x sayang molot cikgu ko tu...hahahhaaaa... pergghh mesti ko bangga masa dpt jadik the only one yg score 4A kannn...

laila... bagus..bagus.. anak murid mcm ni lah cikgu sayang..:)

zah... saje je cikgu nk wat surprise tu.. hehehehe... :)

fid.. nasib cikgu tu x lupe blanje ko nyahhh... kuikuikuiii

eh CC, mcm sama je ngan kes akk. dulu akk msk RKA masa form 1 sampai form 2.. pastu form 3, nanges2 nak sklh aliran biasa blk, suh mak kuorkan dari hostel, tp yg sound ms tu pegawai PPD.. Mmg x sayang mulut kannn.. sama lah kes ko ngan akk.. heheheee

cik idong, mak x sentap nyahhhh.. ahahhaaa... eh mak kan dah lama x sempat nak tinggal jejak kasih kat blog ko, ko jgn sentap ye nyahhh... mak punya masa 24jam tak cukup2 laa.. muahahhaaaa....

CikChelsea said...

wah kita serupa rupanya...tssskkk

(nyanyi dlm hati "kita seroopa...kita seroopa")