Monday, April 26, 2010

Ulam Raja

Saya kan dah lama tak balik umah sendiri. Kalo balik pun, sekadar jengah-jengah sekejap aje. Sejak kejadian kena follow memang tak berani nak tido kat sana dengan anak-anak aje.

Hari tu balik lagi, macam biasa nak kemas-kemas umah sikit dan amik baju untuk stok keje seminggu. Sekali tengok kat depan umah, pokok ulam raja saya dah merimbun. Dah jadik macam kebun ulam raja. Dah macam semak mata memandang, maka saya pun buat laa projek mencantas pokok-pokok ulam raja itu.

Memang hasil cantasan adalah banyak. Kalo pagi-pagi buta, memang saya dah pi jual kat paso tani... hahahhaaa...

Ni di antaranya...


Pening kepala nak bikin ape ulam raja banyak-banyak nih. Nak makan sendiri semuanya adalah terlalu banyak. Maka saya pun calling-calling Ely kot dia sudi nak menerima hasil tuaian saya di kebun alam nyata nih... hahahhahaaaa... Nasib baik laa ko nak bebbb... Saya pun berdezup pi buat delivery ulam raja ke rumah Ely... :))

Korang makan tak ulam raja??? Sedap wooo lawan ngan sambal belacan..



7 comments:

TopsyTurvyMum said...

Dedulu mak makan lahh..mana la nak cari Ismeth ulam raja kat melben ni..

takkan tanam ni jer...kesum ada? hahaha..mentang2 mak byk pokok kesum..nak eksyen sikit!

lailasani said...

saya sukeee!! tp tak pernah nk tanam sdiri punn... huhuhu

Nuroll said...

utk ely jer ker? N pun suka ulam juger....tapi N nie jauh diperbatasan....:)! Suka mkn ulam sbb awet muder gituh!

sayangsayangibu said...

balik SG.Petani minggu lepas, makan ulam raja cicah dengan sambal belacan cili api hijau tu, pastu maklang letak belimbing buluh rbuh
aaa..kecur nih
shodap tui
makan dgn nasi putih sup ayam
laju berpinggan2..

Sayang.Ibu said...

TTM... daun kesum ko tanam? aku daun kesum aku export dari kebun hjh saudah je. err.. btw kalo kebun hjh saudah, petola ado, peria ado, cili, isk..macam2 ado.. ko ado??? wakakkakaaa

laila.. ulam raja nih senang beno nak tumbuh. tabur je benih, x rajin siram pun mmg dia hidup segar bugar..sesuai laa ngan ai yg x bp nak rajin bercucuk tanam nih..hahahaa

N.. kalo dkt2, bg contact number nnt mak buat delivery..hahahaaa

weh SSI... hang buat perutku jadik bergelodak lak tengahari nih..hahahaa

ena said...

sedap ni weh... makan ngan ayam goreng.. hahaha sekali ngan sambal belacan laaa

Sayang.Ibu said...

yer btol, mak mertua lalu blkg pun tak sedor...hahahhaa