Thursday, April 29, 2010

Kalau Berhutang...

Alkisah saya nih nak bersoksek laa perihal perangai manusia duniawi ini dalam menguruskan hutang-piutang sendirik. Sekadar ingatan untuk diri sendiri jugak... Harap-harap jangan ada pula yang berkecik hati. Kalo rasa hati kecik toksah laa teruskan pembacaan yer...

Kat sekolah saya nih, adalah seorang umat nih yang memang well-known dengan perangai suka melewat-lewatkan pembayaran hutang. Sampaikan orang lain kalo nak berurusniaga dengan dia pun malas. Tapi dia ni pulak, memang sangat suka menambah hutang. Pantang ada sape-sape jual barang atau bukak team kutu baru, maka gerenti dia pun nak beli/join. Dah orang beria-ia nak beli, cemana pulak nak kata tak nak jual?

Kebiasaannya cikgu-cikgi ni, bila hari gaji je dah sibuk membayar segala hutang-piutang sesama cikgu. Memang masing-masing pandai lah nak mencari orang yang perlu dibayar. Pokoknya, tak payah laa kite sibuk nak jadik ceti atau along menuntut hutang. Tapi dia nih pulak, memang kita nak kena mintak. Kalo tak kem salam.. memang tak berbayo laaaa jawabnya.

Baru-baru ni, dia ada beli beberapa barang barang dari saya. Salah satunya makanan. Selain dari tu, saya jugak jadik mak kutu untuk kutu handphone my-iman. So Khamis lepas dah dapat gaji, jadi Jumaat tu memang hari membayar hutang. Orang-orang lain memang dah berebut-rebut membayar hutang. Tapi dia nih baik duit kutu mahupun barang-barang yang dibeli memang dia selamba kata hari Senin baru nak kasi dengan alasan nak bayo HUTANG LAIN YANG LAGI BESO??? huhuhuuuu... Ok fine, tapi hari Isnin saya terpaksa bercuti. Jadi hari Selasa bila saya datang, dia cuma kasik saya RM80 duit kutu telefon. Yang duit hutang lain tu, dia boleh cakap kat saya, "EH SORI LAH, SEMALAM KO TAK DATANG, AKAK DAH TERPAKAI DUITNYA. ESOKLAH...." Errkkk??? Apa kes? Takpe sabo lagik, then hari nih bila saya tanya tak nak bayo ke? Korang tau dia jawab apa... "AKAK TERLUPA LAAA... NANTI LAA AKAK BAGI BILA INGAT". Apakah maksud BILA INGAT???????????????? Wehhh... ko dah ler utang yang satu tu makanan, dah selamat pun masuk perut ko anak-beranak, boleh pulak ko cakap ko nak bayo bila ko INGAT????? Rupanya bukan cuma hutang pada saya je yang dia buat macam tu, tapi hutang baju batik untuk Hari Guru pun dia buat-buat lupe jugak. Membebel akak yang tukang kutip utang tu.

Saya nih pun kalo jadi pemberi utang, paling benci nak jadik CETI. I really hate it. Sebab tu kalo nak ikutkan saya MALAS nak berniaga. Sebab ada manusia yang buat kita macam peminta sedekah ni la.

Dan kita pun kalo nak berhutang (terutama dengan orang sekeliling) tengoklah bajet diri sendiri. Kalo rasa bajet ketat bulan tu, jangan ler sesuka hati membeli itu dan ini secara HUTANG. Kalo takde bajet, takyah beli ler. Senang.. kepala tak pening, orang pun tak mengata. Orang yang menjual mana laaa tau bajet kita kan. Kita pandai-pandai laa ukur baju kat badan sendirik. Perangai saya, bila saya dapat je gaji memang saya dah ketepikan duit untuk bayo hutang dan juga duit untuk simpanan.. belen tu baru ler boleh sukahati nak buat apa. Pada saya, bior le takde duit nak bershopping, daripada takde duit nak bayo utang... huhuhuuu

Lagi satu, jangan kerana kita rasa orang yang kita berhutang tu 'banyak duit' dan kita rasa orang tu tak heran pun hutang kita yang empat lima puluh hinggit tu... maka kita boleh buat bodo je melewat-lewatkan pembayaran hutang. Kita je rasa orang banyak duit, kocek orang tu bocor ke tak kita tak tau pun ye tak? Lagipun kalo duit orang tu banyak pun, lantak dia laa.. duit dia.. mesti dia ada benda nak buat dengan duit dia, takkan kita nak suruh dia cover utang kita pulak dengan duit dia kan? Banyak CANTIK MUKA KITA????????
Sebab saya memang tak gemar jadik ceti, maka saya susah nak asik menagih utang. Kalo orang yang berhutang tu taknak bayo, Allah sajalah yang membalasnya. Esok kat Akhirat ko carik laa aku untuk bayo utang ngko tu yer....

Jadi, beringatlah kalo berhutang tu. Hah..... Cuba cek balik, ada tak HUTANG yang kite terlupa atau buat-buat lupa nak bayo??? Kalo ada, cepat-cepat ler bayo. Saya takde.... hahahaaaaaaaaa............ :P



14 comments:

Nieza Ishak said...

nyah,

cerita ko ni terngat aku ada hutang dgn kawan RM2 masa darjah 6 dulu ... belas belas tahun yg lepasss

aku mmg carik kwn aku ni ... dah bertahun sbb nak bayoo rm2 tuee .. uwaaaaaaaaaaaaaaaa ....

mmg aku rasa tak sedap selagi tak jumpe dia .. tp entah dimana orgnya pun aku tak tahu ...

~ As ~ said...

aku paling takut berhutang, nnt mati tetiba, hutang tak bayar...mmg bayar hutang dl baru buat benda lain...

Zety Zin said...

aku pun tak reti/tak suka nak kutip hutang. rasa tak best lah.

TopsyTurvyMum said...

dah lama aku tak berada dalam situasi cam ko tu..

selalu aku mintak, ada je alasann...mak pak aku kaya aku tak kisah ler, boleh je aku sedekah hahaha..
selalu org hutang ngan aku suka bayar tak habis..bayar 90% jer. mmg tak sesuai jadi along aku ni...bagi pinjam, rugi sokmo.

CikChelsea said...

hutang tag kira tak? kah kah.

sy jarang lupa kalau ada hutang dgn org. kalau ada yg tlupa pun, by the time org tu kutip hutang dia...sy say sorry sbb tak ingat then byr jelah tnp bnyk songeh. dh la lupa lagi mau tangguh2 kaaa? haiyohh very the menjatuhkan kemaluan okeh ;p

saudah said...

mmg cabaran berniaga yg besar adalah hutang. husband saya buat macam ni, setiap kali akhir bulan, dalam 25hb tu, dia akan sms penghutang tegar dia sbg ingatan ttg pembayaran.

so u can do this. petang lepas balik sekolah, sms dia ttg hutang tu. esok kalau dia kata lupa, bila time balik tu ingatkan lagi sampai dia muak dan akhirnya bayar.

Muka memang kena tebal, tp bila dapat duit, berbaloi-baloi..

Sally said...

hutang?? mak hutang dengan bank jer nyah..kadang bank call tanya bila nak bayar hutang..huh3 malunya sib baik private conversation jer..:p

Marisa said...

buat je muka kering mintak utang kat dia.... biar dia tau yg org tak suka dia berhutang.... org mcm tu bkn boleh buat senyap je

LA said...

ya allah
malunye ngn intan....
sampai wat n3 utang...
huhuhu...maaf ya intan...
bak no mbb ko dik!!!!!
nak bayo utang...

acctually hengat masa jumpa last week nak bayo tapi kan kita cancel date...

huhuhu...sori ya

Sayang.Ibu said...

hahahahaa... nieza.. ko buat jejak kaseh laa...

ZZ.. sama laa aku nyah, kalo bisnes beso2..mmg bengkrap...hahahaa

TTM.. ko mmg xde rupa cam along pun..kahkahkahhh..aku pun sama nyahhh

CC.. utang tag maupun utang budi tidak dikira.heheheee
itu ler, kalo akk kan dah tahap sampai org kena mintak tu mmg malu giler lahhhh

org lain ok je saudah, umat yg sorang ni jer..tp mmg saya nih jenis x reti nak menagih2 utang... tu ler mslhnya..

sally, utang ngan bank mak terus buat automatik potong gaji, senang...

marisa.. ai pemalu bab mintak2 duit org nih... masalah btolll... kuikuikuiiii

lorr kak.. kan saya ckp org kat sklh saya

Liyana said...

oh yeah payah la kalau nak kutip hutang, muka tak tau nak letak kat mana. patutnya org yg berhutang la yg malu, ni pemberi hutang lak yang malu.

penanh gak terpikir nak buat skim kutu utk kedai, tp bila pikir2 nak kena minta duit kat org tiap2 bulan, tak jadik. payah

Sayang.Ibu said...

Liyana.. baik x payah, kang buat susah je nak jadi 'penagih' tetiap bulan.. :P

DNNA said...

Aku tak suka berhutang (kecuali hutang kad kredit sebab nak kutip points, kah kah kah)

Aku jugak tak suka kutip hutang ...

Oleh yang demikian, aku tak sesuwei jadi Ceti ataupun Bendahari mana2 kelab ...

Biarlah aku jadi Presiden jer ..Jadi la tu ..

Kah kah kah kah kah kah ...

Sayang.Ibu said...

Dian... ko sama ngan aku.. tp aku x suka jadik presiden, aku nak jadi ahli biasa je.. ahli jawatankuasa kecil pun x mau psl nnt kena buat keje x bergaji, aku mmg malas.. muakakakakaaa