Friday, April 23, 2010

Ada Apa Dalam Pencil Box?

Pencil box adalah sangat penting untuk saya. Teramat penting sama macam handbag. Boleh diibaratkan macam senjata untuk pergi berperang. Kalo takde, memang kompem tewas dalam peperangan. Kalo tertinggal kat umah, hadoiiiii... lemah segala sendi. Sebab tu pencil box memang saya jarang bawak balik umah.

Mau tau ada apa dalam pencil box Cikgu Intan??? Mari kita lihat ye murid-murid... :))




Inilah pencil box saya.
Cenderahati untuk guru tahun 6 dari murid-murid tahun 6 (2006)
Baru tahun ni saya guna...



'Senjata' pertama yang maha penting...
Whiteboard markers tajaan sekolah.
Takde nih... nanges wooooo...




'Senjata' kedua, pen hitam (ada terselit satu pen biru)
Ni pen hitam yang saya suka guna aje. Tak suka saya tak beli.
Kegunaan pen hitam adalah untuk menulis buku rekod mengajar.. :)



'Senjata' ketiga, pen merah pen biru, u marah ai lap u
Kegunaannya untuk apa murid-murid????

Yerrr... pandai.... untuk menanda buku laaaa.. :P
Ni pun jenis yang saya suka je, kalo selain ini adalah tak syiok nak menanda..
Eh apsal pen merah haku sikit lak nih? Kena rembat ke hape???




'Senjata-senjata' tambahan...
Ada gam, gunting, pisau, pembaris, pemadam, highlighter, pensel tekan,
liquid paper, stapler dan kalkulator kecik untuk mengira hutang... :P
Owhhh, nampaknya bullet stapler saya dah abes, kena pi beli...


See... macam-macam ado kannnn??? Dah macam kocek doremon pun ado. Memang saya tak boleh, kalo tak lengkap peralatan dalam pencil box saya nih. Kawan-kawan pun dah tau, asal kurang stationary jek, carik saya untuk pinjam. Kalo senjata-senjata tambahan tu takpe lah, sebab mesti diorang pulang balik. Tapi kalo senjata-senjata utama tu, kem salammmm... gerenti bertuko hak milik nanti...hahahahaaa.

Eh saya kan giler bosan semalam... Kelas saya dah ler bermula lepas rehat, patut ada dua kelas, tapi satu kelas tu kensel sebab murid-murid tahun 6 ada bengkel Matematik. Jadi kesudahannya mengajor sejam sajorkkkk... Bosan wehhhh... Menanda buku, tersengguk-sengguk ngantuk. Saya kemas-kemas pencil box tiba-tiba dapat idea pulak nak update blog. Terus amik gambo. Nasib baik bilik guru takde orang, kalo tak gerenti diorang kata saya sewel diorang tak tau saya blogger tegar ... kahkahkahhhhhh... :P

Ada satu lagik saya nak tayang kat korang.............


Nih.. saya ada berbatang-batang marker pen nak di refill.. :P
Ada sape-sape nak tolong refill? Kelmarin saya semangat meng'refill',
sekali tersenggol botol ink tu, tumpah.. nasib baik tak kena baju mak,
terus malas nak meng'refill'... :))



Wokeh.... sekian dulu entri takde keje dari saya semalam. Buat semalam tapi saje publish hari nihhhh... muahahhaaaaa.............



15 comments:

TopsyTurvyMum said...

Teringat mak punya pencil case kaler pink masa darjah 6 dulu..

3 tingkat kooooo!!

ramai betul budak2 pompuan yg jeles ngan pencil case mak dedulu...femes ala2 diva! hahahaha

Mak dah update tips menambat hati hajjah saudah wakaka!

Nieza Ishak said...

dah 10 tahun aii takde pensil case ..hihihi.

DNNA said...

Intan, pencil case aku hanya akan dapat menghulur khidmatnya tatkala aku nak exam jer ...

Seminggu sebelum exam baru la aku kelam kelibut carik pencil case dan replenish balik memana senjata utama dan senjata tambahan dalam tu ... kekekekeke ...

Maka, come April 2011, bersiap sedialah ko wahai pencil case .

TTM - Hekk eleeeehhhhhh, setakat 3 tingkat apa baranggggg??? Guwe dulu ada 3 pencil case yang dua tingkat tawwwwwww ... Menjadikan grand totalnya adalah ANAM tingkat ... kah kah kah kah kah...

~ As ~ said...

aku tetiba nak pencil case jg memandangkan pen2 aku dan senjata sampingan dah byk dlm laci...hahaha...ngalahkan cikgu la pl aku ni klau gi stationary, msti nak beli pen...

~Umi.Sufira~ said...

Ya ampun beb!! Sungguh aku kagum...semestinya pencil box seorang guru...aku? ahahaha...bersepah letak dalam laci beb...ada banyak pen tapi yang buleh pakai cuma satu..pasalnya yang lain takdak dakwat..kahkahkah...bila aku nak berubah ni weih!:P

Sayang.Ibu said...

TTM..aku pun ado pensel box bertingkat dulu... mmg bangga giler dpt pakai...muahahhaaa... Aku TAKNAK masuk blog ko masa kat skolah... sebab terseksa zahir batin haku menahan gelak nanti... kang blk aku bukak...kahkahkahhhhhh

Nieza...hahahhaaa... takpe, ko bukan cikgu. cikgu kalo xde pensil case adlh x sah... ngeeee

DIAN... hahahhaaa.... aku tau kalo bukan cikgu mesti susah nak ada pencil case. dulu aku pun gitu. wehhh giler pensil box ko sampai nam tingkat.. kahkahkahhh

Yer As aku tau..kalo tak takkan ko perabih RM60 kat kedai stationary, aku pun x pernah perabih byk tu lg... kahkahkahhhh... pasni sila carik pencil case yer

Mimi... takde mendenya nak kagum, cikgu mmg macam nih. kalo bukan cikgu x de kepentingan pun nak ada pensil case...muahahhahaaa

Marisa said...

dah tak pakai kapur ek skrg? ketinggalannya saya

CikWa said...

Vikgu oh cikgu
saya suka la entry ini sebab ia mengingatkan saya bagaimana gighnya membantu cikgu cikgu me refill marker, sambil memastikan semua marker pen terbalik supaya ink turun ke mata pen

huhuhuh

i love teachers...

they are source of civilization

Sayang.Ibu said...

yer marisa, skrg dah x pakai kapur dahhhh..semua kelas dah ada whiteboard.. :)

CikWa.. zaman cik wa dah pakai w'board yer... advance gakkk.. zmn saya dulu masih blackboard & kapur.. I love teachers too... because I am a teacher.. ahahhaa... boleh?

m-i-o said...

hahahah! sib baik mak bukan classmate TTM, DNNA dan engko nyah! klo tak, kompem mak ni ala2 terpinggir - pakai pencil case fabrik yg dapat hadiah hari ucapan tuuu :P

mak pun sama macam US - skang tak wujud langsung pencil box tu. sume pakat2 beratur dalam laci aje. selamat mak, takde sapa nk tibai. klo letak atas meja kang, nk pulak ada bekas khas, alamatnya hilang le stationery ku.

Sayang.Ibu said...

mio.. kalo kat kilang mmg ramai tukang rembat. dulu aku pun sama. pen sbtg je, tu pun letak kat kocek.. kalo letak kat meja ke, kat laci kee...pun ilang..haru btol...muahahaaa

ena said...

cekgu mesti ada pencil case ek?? huhu aku nan ado.. time nak exam PTK ku rembat somiku punya ehehehe

Sayang.Ibu said...

hahahaaa...ena, hasil rembatan somi ko punya, dah bp kali ko lulus PTK level 4 @ gred A? Aku?? nan ado... wakakkaka

TopsyTurvyMum said...

aku dpt imagine kalau sekelas ngan DNNA ngan mio..

bila aku bawak keluar jer pencil case 3 tingkat aku, DNNA cepat2 keluarkan 3 pencil case dia..pastu dok atur bertingkat2 jadi 6 tingkat...dannn..

mio dari kejauhan memandang smabil menyorok2 pencil case dia


kahkahkahkahkah!!

Sayang.Ibu said...

TTM... ko lupa kan aku ke selaku classmate jugak... kalo aku pun join, gerenti jadik 9 tgkt.. dan esok mesti zufa nanges2 mintak tuko skolah...wakkakaaaa

tp xpe zufa, aku teman ko dari kejauhan ek, aku share 1.5 tingkat pencil box aku ngan ko... ;)