Wednesday, April 28, 2010

Bikin Panas Hati...

Haiiii.. Baru je puji-puji anak sendirik, sekali anak dara saya tu dah bikin panas hati mak... huhuhuuuu...

Apa dia buat????????

Macam nih... selalunya bila Aina pi skolah, saya ada bekalkan air kotak Milo kecik satu untuk dia minum masa rehat. Tapi sebab semalam stok air Milo dah abes, maka saya bagilah dia air Nutrigen satu, terlanjur ada beli banyak Nutrigen masa Jom Heboh aritu.

Sekali anak mak yang bijak bistari ini, telah melakukan satu adegan yang tidak ingin saya lihat. Dia minum Nutrigen tu tak habes, pastu dia boleh simpan pulak air tu dalam beg dia, dekat bahagian buku-buku pulak tu!!! Akibatnya??? Habis tumpah ler air tu dalam beg, dah beg basah, buku-buku pun abes basah jugakkkkkkk.... ggrrrrrrr... :(

Hadoiii.. hangen mak satu badan tawww!!! Apalagi, mak pun potpetpotpet marahkan dia. Sokseksoksek si Aina nanges sambil mintak mahap ngan mak. Tapi mak tengah emosi, memang terus bebel jek. Sekali si Aina kata sambil nanges, "Kan ibu kata, kalo tak abes minum kena simpan, jangan buang?"

Owhhh... mak terkesima (?) errr... memang btol mak yang selalu pesan kalo tak abes minum, simpan, nanti boleh minum lagi, jangan dibuang, sayang... kalo membazir nanti Allah marah... Dah btollah tu apa dia buat kannn, apsal lak kena marah??? Kompius anak haku... huhuhuhuuuuu...

Okey, terus kena siram emosi saya. Saya diam tak bercakap. Aina pulak terus pi ikut atuk dia pi spital bawak mak saya yang nak check-up.

Dalam hati rasa sentap sebab dah bebelkan Aina. Tiba-tiba mood insaf pasal tak dapat mengawal emosi. Petang semalam, terus saya pergi Kip Mart carik beg sekolah baru untuk Aina. Lagipun kompem tak sempat nak kering beg Aina untuk pi skolah esok. Motip sebenar adalah untuk meng'cover' rasa bersalah di dalam hati. Konsep beg pilihan semestinya Princess, mesti Aina kesukaan kalo dapat.


Ini budak yang happy giler dapat 'beg baru'...
Lupa terus kena marah tadi..
Aina... ibu minta maaf ye sayanggg....


Tapi, sekali tu Aina dah bagi satu konsep pulak kat saya... "Ibu, kalo beg kita basah nanti kita kena dapat beg baru ek??" Alamakkkkkkkk.... :P

Jawab saya, "Lepas ni kalo air tak habes kat sekolah, jangan simpan dalam beg... habiskan jugak kat sekolah. Kalo lepas nih Aina basahkan beg Aina lagi, Aina pi skolah tak payah bawak beg... faham tak?"

"Faham ibu..........." :)

Beg sekolah Aina yang sedang dalam proses penyucian...




Okey... gambo yang ni adalah hasil rembatan kat Jom Heboh Ahad lepas, dengan pesanan.. Iszan, tengok aku rembat sikit jer pasal lepas tu aku merembat kat Ariani pulak aku tak larat wehhh nak pusing semua... muahahahhaaa





9 comments:

Fid said...

kakakaka
ibu la salah kakaka
ibu yg cakap gitu kakaka
kannn..kena cakap semua T and C
kalau idak gini laaa

akukan mmg suruh anak aku minum habis kalau tak habis bg la kat sapa2..kakakkakaaa

sayangsayangibu said...

heheheee...
anak dara yg pandai..basahkan lagi beg tu ye..
nanti ibu beli lg satu
yang baru daripada tu..
heheheheee...;p

sisdee said...

tul kan..kdg2 kita marah anak tp silap tu dtg dari kita gak kan :(

tu le kena pesan mcm2 dan kena amik buruk baiknya gak :(

apakah yg ko bedal kat ariani tuh???!!!

heheheh silap kepochi :p

TopsyTurvyMum said...

untung aina dpt mak gini..kotor je beli baru..beli baru je kotor pastu beli baru lagi hahaha!

anak2 aku, aku bekalkan air putih jer..nak minum best2 kat umah boleh. agak kejam sedikit di situ...ibu 3 anak lelaki tak boleh lembut2 sgt.

Min Aina Ila Aina said...

Takpelah, sekurang-sekurangnya Aina dapat pengalaman dan pembelajaran baru...air yang tidak ditutup bekasnya akan tumpah kalau letak dalam beg.

Mummy Dasy said...

hahaha kelako lak... pndi lak tu dia kesimpulan sdiri...

Sayang.Ibu said...

fid...tu ler psl, every single thing nak kena explain, dah nama pun budak. tp kdg2 terlepas pndg jugak aku nih... hahahaa.. tp anak aku kalo air milo mmg gerenti habis, tp kalo jenis2 mcm vitagen tu mmg slalu x abes, dia x bp suka..

SSI... muahahahaa... xde maknanya, kalo x pasal pikirkan beg tu x kan kering esoknya maka mak pun kena laa carik satu

sisdee.. aku beli tudung lycra biasa je tu. carik tudung utk baju batik yg nak pakai masa hari guru nanti..

TTM, that was the 1st & last laa dpt beg baru, pasni nonononooo pasal dah ada dua beg..hahahaa.. anak aku pun mmg bawak air masak sebotol, tp milo kecik tu utk dia minum masa rehat je

Min..btol.. pengalaman tu yg penting, hrp2 dia x ulang lagi

MD.. anak aku mmg, pandai je wat kesimpulan.. haru btollll

m-i-o said...

errr. perkara pertama yg aku nk bagitau ialah -

tikar kita sama nyah!! exactly the same color & pattern :P

perkara kedua ialah -

aina ngan ziyad sama nyah!! pagi ni aku cari2 sipping cup dia (yg dah siap berbancuh susu) sebelum gi nursery. tengok2 dia dah siap 'kemas' dalam beg, tunggang terbalik dgn kereta lori traktor semua dihangkutnya. abis semua pampers basah. hadoi. ni yg buat aku menyinga ni - baru 2 hari aku mengiau dah jadi singa balik. huhuhu.

Sayang.Ibu said...

MIO.. tikar tu ke yg ko beli kat nilai kena tipu ngan bangla tu? wakakakaa.... ko sama taste ngan aku & mak aku ler... ni tikar kat umah mak aku

wahahahaa... ziyad pun samo? huhuhuuu... sabo je laa kan nyahhhh...