Tuesday, June 1, 2010

Enoki Mushroom...

Tau apa tu enoki mushroom? Pernah tak u olls makan ke masak ke guna enoki mushroom ni?
Sebelum tu tengok cemana rupa enoki mushroom....

enoki mushroom on candid camera


Pertama kali saya berkenalan dengan enoki mushroom nih masa makan steam-boat kat restoran Johnny. Dah lama jugak laaa. Sebelum tu memang tak pernah tau pun pasal mushroom yang satu nih.

Mula-mula tu rasa pelik tengok rupa enoki mushroom tu... first time nampak cendawan yang kurus-tinggi, biasa nampak yang gemuk-pendek je.. wakakkakaaaa... Tapi bila dah makan, e'eh sedap nyahhhh... kenyal-kenyal rasa macam ayam pulak... :P

Pastu, saya terjumpa kat Tesco... terus beli, try masak tomyam campur ngan mushroom tu. Sejak hari tu, memang kalo nak masak tomyam mesti saya carik enoki mushroom nih. Sedappppp nyahssssss...

Saya gugel gugel semalam, pakcik gugle kata enoki mushroom nih kaya dengan vitamin D, rendah kalori serta mengandungi riboflavin, thiamin dan niacin serta tinggi kandungan fiber. Wahhhh... bagus.. bagus... :)

Tomyam campak-campak saya semalam, bersama enoki mushroom...


Ke korang dah tak heran dengan enoki mushroom nih... muahahahaaaa... Tak kesah lah, sebab motip entri ini ialah, saya nak bagitau saya masak tomyam semalam... :))


12 comments:

Sally said...

hah..samalah saya pun berkenalan dengan Cik Enoki ni..sewaktu dating dengan En. Johnny steamboat juga adanya.

m-i-o said...

errr. aku biasa nampak mushroom ni. tp tak tau nk masak apa dgn mushroom ni. so tak pernah le kubeli. kahkahkah!

paling2 aku biasa pakai yg grey oyster mushroom tu dengan cendawan butang dalam tin.

ada lagi satu spesies tak taula cendawan ke rumpai sebenarnya tp diorang masak gulai masa kenduri - oiii sedap jugak tp aku tak tau masak. sekali lagi, takdela kubeli :P

Zety Zin said...

enoki mushroom memang sedap kan. lagi satu cendawan yang sedap yang kaler itam tu. apa tah nama saintifiknya mak tak tau. yang tu buat sup pon sodap!

Min Aina Ila Aina said...

Saya pun pertama kali makan cendawan kurus ni kat Johnny's. Sedaaap. Diorang letak dalam tomyam. Saya selalu nampak kat Giant tapi tak beli, pasni nak kena beli la sebab banyak khasiatnya.

Cikidong said...

tomyam johny's mmg sedap! cikdu buat mesti tak sama punyerrrr...cuba try test antor skit tengok....

Fid said...

aku suka enoki nih
aku mmg selalu mkn
aku masak sempoi saja
goreng tanpa minyak dgn sos tira,
wahh sedap sampai habis seperiuk nasi

hahahahahhahaaaaaaaaaaa

Kauthar said...

saya pun mula2 berkenalan dengan enoki ni kat Johnny's..memang sedap!

Sayang.Ibu said...

kak sally, nasib laaaa en johnny perkenalkan, kalo x mmg x tau pun ada mushroom nih.. hehehee

mio.. so skang dah tau blh laa beli nyah, sedap wat masak tomyam... cndwn yg ko jumpe kat kenduri tu cendawan kukur ke??? perrggghhh...sedap tu nyahhhhh, susah nak jumpe dah tu

zz.. cndwn hitam tu kering kan? pastu bile rendam dia kembang, btol? mmg best cndwn tu buat msk sup..

min, try laa masak.. sedappp & berkhasiat

cikidong, blk keje nnt singgah laa umah amik belen-belen tomyam smlm.. muakakakkaaaaaa

fid, ko goreng tanpa minyak tu cemana? masuk kuali, terus campur sos tiram gitu je? xde letak bwg ke hape??? wahhh..resepi baru nih, blh try... :)

Sayang.Ibu said...

kauthar, johnny nih kire pelopor enoki laa kot.. muahahhaaaa

TopsyTurvyMum said...

mak pun blom pernah masak enoki ni..biasa shitake ngan button jahhh..
biasa nampak...nanti boleh la try:)

sayangsayangibu said...

selalu makan dgn stembot je
buat tomyam pun boleh.

Rizza said...

pernah makan.... masa kat aussie..
biase masak ..tumis ..dengan sos tiram... sedap....