Wednesday, June 9, 2010

Play Dough...

Bukan play-dough untuk budak-budak, tapi untuk ibu... boleh panggil play-dough kah? Sukati acik laaa noks... :P

Ok... semalam saya beli BM Noxxa by Amway. Konon nak beli lepas balik dari Phuket, tapi kebetulan lalu dekat Amway, maka tiba-tiba tangan gatal je belok ke Amway... :))

Ini BM Noxxa saya, 3 in 1.. BM + Oven + Toaster.....


Setelah berkira-kira dan yang lebih penting, mendapat restu si dia, maka BM Noxxa jua menjadi pilihan. Sebab saya pun belum ada oven lagi, jadi sekali harung dapat 3 in 1 functions adalah bagus untuk saya. Harga BM nih kalo member dengan Amway ialah RM 846. Kalo non-member RM 1000++. Salah sorang member blogger dengan baik hatinya bagi saya nombor ahlinya. Thank you lalingggg!!! Tapi kebetulan ada sorang cikgu kat skolah saya pun ahli dan bagi saya pinjam kad dia, maka saya pun beli lah BM tersebut guna kad dia.

Malam tadi jugak semangat membeli-belah bahan-bahan untuk memulakan projek 'baking'.

Ehem... presenting my first bread..... Auwww... malu ai.... :P

Cinnamon Raisin Bread



Saya tambah walnut dalam bread nih...



Isi dalam, makan dua keping perut dah sendat... :))


Mula-mula masa saya bawak balik BM, hubby senyum-senyum je tengok. Dalam hati saya tau, mesti dia kata 'ye ye je bini haku nih nak buat roti'. Tapi bila sebuku roti sudah keluar, dia excited jugak.. muahahhahaaaa. Nanti ye bang, lepas nih makin sendat lah perut u telan segala hasil eksperimen ai tawww... :P

Memang best lah pakai BM nih. Senang gilorrrrr.... Tak risau langsung tak menjadi ke hape. Lebih penting lagi, hasil adalah sedap!!! Hubby kata sedap roti yang saya buat tu, maka kalo dia kata sedap, lega hati ahkak. Pasal pasni memang dia lah yang akan jadik mangsa menge'test' segala hasil eksperimen saya... muahahahahaaa...... Sekarang nih saya nak bereksperimentasi dengan resepi-resepi yang ada dalam buku resepi BM saya saje dulu. Nak mesra-alam sikit dengan segala functions yang ada.

Eh TTM, Kak Non... cemana u olls simpan roti tu ek? Dalam fridge kah? Tahan berapa lama sebuku roti tu??? Apapun thank you lah pada TTM & kak Non yang telah mengujakan saya untuk melebarkan skil di dapo saya... :)

Ok.. projek hari ini, saya nak try buat pizza pulak. Nanti mak jamu mata u olls yer nyahhhhsss


11 comments:

Zety Zin said...

wah bertambah lagi sorang pengguna BM yang buatkan hatiku jeles melihat roti-roti yang terhasil. huhu. :P

m-i-o said...

amboi bukan main pantas dan tuntas lagi! ai baru nak berangan-angan, u dah sauk nyah????

ah ah ah :P <--- gelak kasihan kat diri sendiri

eh, itu keratan rentas macam walnut bread bohemia la. eceh. pasni klo ai bli BM, takyah pi bohemia dah. mesti bonda kagum dgn ai. ah ah ah :P

nyah, i suggest pasni u jual roti masa hari kantin. kahkahkah! homemade bread fresh from CIB's kitchen <--- ini tajuk kain rentang gerai taw (ai dah siap2 bagi idea ni) hahaha :P

Fid said...

peerggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

sungguh laju ko angkat ya nyah!

saudah said...

makin geram nih..

Yang, BM satu.

TopsyTurvyMum said...

Mak agak dahhhh..wahahaha!!

syabas bette! cuba habis dulu resepi2 dlm buku tu..kalau BM mak, tak compatible dgn resepi org..tak berapa vadevas hasilnya..kena gak pakai resepi dia senirik...

boleh la pasni buat kain rentang cam MIO cakap tu ah ah ah<-berjangkit ngan MIO:D

Sayang.Ibu said...

ZZ... jom join, tu kak non nak buat n3 utk beli BM tu... puas hati beb, bile tengok hasil buatan sendiri


mio.. aku rasa btol ckp kak non, x rugi laa beli BM nih. mcm2 blh buat.. beli laa satu beb. skolah aku dah lama x buat hari kantin, kalo buat bagus gak cdgn ko tu.. wakakkaaaa

fid.. muahahhaaaa... x laju sgt laa nyah, setelah survey sana sini, yg noxxa nih aku rasa plg mampu & plf efektif sbb 3 in 1... :P

Sayang.Ibu said...

saudah.. apa lagik, pi laa pujuk rayu cik abg awak tu.. muahahhaaaaa

TTM... wakakakakaaaa... ko mesti blh agak kan nyah.. :P
tu laaa aku tgh sibuk mentelaah resepi nih nyah. nasib baik laa thn ni aku x amik PTK, kalo x gerenti x lulus, psl tak mentelaah buku... kuikuikuiii

knv said...

mabelesssssssssssssssssssss!!! cepat cepat cepat cepat! keluarkan segala2 entry baru ekkkkkk?

selamat merotiiiii :P

Marisa said...

wah.. 3 in 1 lagi.....

kami selama ni buat roti ke piza tumpang ihsan ayahanda tercinta. anak2 kedekut nak beli BM. tp lepas ni nampak gaya kena beli gak. hehe

Sally said...

akak marah tau!..hang dtg Amway tak jerit nama akak..:p

Sayang.Ibu said...

kak non... meroti dah dekat2 ngan merotan... muakakakkaaa.... tak psl2 ingat rotan pulop

marisa, kalo ada kt umah ayah, nescaya mak pun tompang sekaki jugak.. tp sbb xde, x dapek laaa nak nolong..hahahahaa

kak sally, akk keje kt AMWAY ker? *kompius jap*