Sunday, June 20, 2010

Berapa Bajet Ke Phuket?

Special untuk nieza dan juga KakSally yang meminta saya bagitau kos untuk ke Phuket. Hmmm... saya akan bagi kos secara kasar lah yer. Exact cost payah mau cerita.. hehehehee

1. Tambang penerbangan pergi-balik (Air Asia - 2 adults, 1 child + 1 infant) = RM1150
** tambang nih u olls boleh carik time offer yang mana lagik murah, biasanya kalo bukan cuti sekolah tambang lebih murah. Ada sekali tu dalam RM 800++ jer, tapi tarikh tak sesuai.

2. Penginapan @ Deevana Spa & Resort, Room Spa Wings : RM 180/night (including breakfast)
** untuk bilik hotel nih yang murah lagi pun ada, RM 90 pun ada, survey-survey laa hotel yang ada kat sana secara online.. banyak gak yang lebih murah. Tapi bilik kami nih memang puas hatiiiii sangatttt sangattttt lah!!! Kat Deevana ni pun ada gak bilik yang lebih murah lagi, korang survey online lah.. :)

3. Acara Jalan-Jalan (Antara aktiviti yang kami buat) :
  • Elephant Trackking : RM 80 (adults), RM 40 (children)
  • Zoo : RM 50 (adults), RM 30 (children above 3 years old)
  • Snorkelling + Sight Seeing (Round 5 Pulau) : RM 100 (adults), RM 80 (children above 3 years old)
  • Tambang sewa kereta (Airport - Hotel) RM 110, (Hotel - Airport) RM 60 ** beza kan harga sewa kereta masa sampai dan masa nak balik. Harga sewa kereta kat dalam airport tu memang lagi mahal dari kat luar. Tapi harga tu adalah sharing 2 keluarga, sebab kitorang amik kereta beso sikit.
  • Sewa kereta sekali dengan driver (untuk 2 family, 1 kereta) RM 250. ** Yang ni pun actually boleh dapat lagi murah kalo sewa dekat area Phuket. Ni kitorang amik kereta yang bawak kitorang ke hotel dari airport. Sewa kereta dengan driver nih untungnya satu, kita tak payah pening-pening kepala nak pi jalan mana, tak payah pikir sesat ke hape, tak payah pikir nak tuang minyak. Kata melancong kan, apa kes nak stress-stress pikir tu semua? Ahahahaaa.... Lagipun tempat yang dia bawak pun banyak sangat, sampai tak larat nak pergi dari pagi sampai ke petang.
Antara tempat-tempat yang ada dalam list driver untuk bawa kami hari tu ialah Karon Beach, Karon View Point, Elephant Trackking, Monkey School, Shooting Range, Zoo, Pearl Shop, Honey-Bee House, Kilang Gajus dan Shopping Complex Jungceylon. Banyak kan?? Tapi 3 tempat terakhir tu kami tak singgah pun sebab dah penat... :P

Rasanya itulah je lah bajet yang besar yang perlu ada. Untuk makan-makan dan beli-belah barang-barang tu saya tak boleh nak estimatekan. Ikut bajet masing-masing lah. Tapi kalo makan kat Kusuma Seafood tempat saya makan malam tu, memang sebenarnya agak murah jugak (kalo tak amik lauk-pauk terlampau)... muahahhahaaaa...

Oh ya, kalo u olls nak sewa motor kat sana pun boleh, dengan harga RM 20/hari. Tapi saya tak sewa pun. Hmmm apa lagi, ha.. kalo nak urut badan pun murah dalam RM 20 @ 25 sahaja.... :P

So, now bolehlah u olls bajet sendirik ikut bilangan ahli keluarga u olls sendiri. Untung kalo bawak anak-anak umur 3 tahun ke bawah, sebab tak payah bayar untuk kebanyakan aktiviti, macam anak-anak saya, banyak yang free of charge. Ok tak??? Bolehlah sediakan tabung ayam masing-masing, next year kalo bajet dah cukup boleh laaa ke Phuket... Bestttt u ollssssss.... :)

** Mimi, kalo ada yang salah atau kurang ko btolkan laa ye nyahhhh... ahakssssssss

6 comments:

~Umi.Sufira~ said...

Betullah tu semua:)..cuma sewa motor tuh RM20....tapi jangan pecahkan tayar je..kalau pecah kena bayar 600bath...ehehehe...:P

Sayang.Ibu said...

okeh dah btolkan... thanks.. tayar kalo pecah mmg kena ganti.. ahahahaaa... *wink*

Sally said...

thanks...sempurnakan permintaan.. hahha akak harap duit tabung leh penuh sebelum pasport expired 2012 ni..

Nieza Ishak said...

tengkiuuuuuuuuu nyah,

mula haku ngendeng2 ni bila nak jejak kaki ke sana. dah la teringin ke Bali ... adehhh

ethassan said...

Hi kak. Saya pun letak kos saya ke Phuket pada tahun 2008. Check out ethassan.blogspot.com, Archive bulan July 2010, Tajuknya: Phuet you, you Phuketing Phuket!

ethassan said...

Hi kak. Saya pun letak kos saya ke Phuket pada tahun 2008. Check out ethassan.blogspot.com, Archive bulan July 2010, Tajuknya: Phuet you, you Phuketing Phuket!