Thursday, June 24, 2010

Tak Cukup Napas *edited*

Hadoiiiiii.... sesak napas mak, u ollssssssssssss.... Naik cuti skolah nih sememangnya setiap hari adalah sibuk untuk saya. Sebab nih dah nak masuk bulan Julai, lagi dua bulan nak bulan September. Ada apa dengan bulan September?? Bulan September adalah bulan peperiksaan besar... UPSR. Jadinya bila dah di ambang Wati peperiksaan nih, makin bertambah laa program untuk pemantapan murid-murid.

Kat skolah memang dah memang sibuk, saya menambah lagi kesibukan saya dengannnn.... men'join'kan diri dalam kelas vokal... :P

Apa??? Tak percaya?????? Kecik ati mak taww u ollllssss.. apa mak tak bley ke nak masuk kelas vokal???? Muakakakkakaaa

Ok.. ye.. saya tipu... :P

Yang sebenarnya, saya masuk kelas renang... :))

Dari tahun lepas kan, saya dah sibuk-sibuk nak masuk kelas renang pasal encik suami pun sibuk-sibuk suh saya pi blajo berenang malu kot dia dapat bini tak reti berenang.. hahahhahaaaa... Tahun lepas tak pi pasal takder geng, jadi macam segan gittew nak blajo sengsorang. Tapi sebab adik bongsu saya ada sekarang nih, terlanjur dia habes matriks dan tengah menunggu nak masuk U... maka suami saya terus pi suruh saya mendaftar dan tanpa berlengah jugak heret saya dan adik carik baju renang sepersalinan... :P
Maka sejak Ahad lepas telah rasmi lah saya menjadi dugong baru belajar berenang.. :))

Sesi pembelajaran adalah 10 sesi. Masa rasmi adalah sejam setiap sesi, tapi kami biasanya berendam sampai 2 jam... Penatttt u ollsss... Saya blajo petang, pukul 5 sampai Maghrib baru balik. Sampai umah memang nak pengsan je rasa. Setakat ni saya dah boleh la imbangkan badan dalam air, gerakkan kaki tangan sambil berenang, cuma masih failed nak angkat kepala amik napas jer... Tapi semalam saya tak pi sebab malam ada kelas tambahan.

Tapi adik saya dah dapat tawaran masuk UiTM. Sabtu nih daftar. Nampaknya saya terpaksa meneruskan kelas sorang ler jugak... huhuhuuuuuuu... Harap-harap cepat ler saya pandai. Alahhh.. saya bukan nak jadik perenang yang hebat, cukup ler tau asas berenang.. jadi tak ler hanya boleh rendam-rendam badan kalo jumpe swimming pool... kan kan kan...

Semalam bumi Pasir Gudang dilanda hujan lebat selebat-lebatnya, sampaikan saya nak drive balik pun cuak terpaksa stop kat stesen minyak sekejap, tunggu ujan reda sikit. Saya memang takot btol nak drive dalam ujan, sebab tak nampak jalan.. kang tak pasal, kalo tak orang langgar saya, saya yang langgar orang... huhuhuhuuu...

Tengah-tengah tunggu ujan reda tu, tiba-tiba si anak dara saya boleh request sesuatu...
"Ibu... buat laaa pizza lagi macam hari tu.. Aina lapo laaa... Ibu letak sosej banyak-banyak ek"
Hadoi, mata jeling jam.. dah nak pukul 3, sempat ke nak buat... malam ado kelas.. Tapi nak kata tak boleh adalah tak sampai hati. Nasib baik laaa ujan pun dah kurang sikit lebatnya, maka saya pun meredah laaa ujan nak balik ke umah.

Ada BM, boleh laaa buat pizza secara ekspress. Suruh BM uli doh, 55 minit dah siap... Tabur topping kejap, masuk dalam oven tak sampai 20 minit dah siap sedia untuk dimakan... Tak sampai 2 jam kannnn... tapi kalo order je lagik cepat dapat makan ye tak... muahhahahaaaa.. :P

Bahan-bahan untuk topping... Setakat apa yang ada dalam fridge je,
Bawang besar cincang, capsicum, sosej, cendawan butang...


Dari kiri, oregano, black pepper, tomato puree dan mozarella cheese...


Doh siap sedia untuk digomol oleh topping... :P


Bersedia untuk disumbat dalam oven...


Siap!!!..........


Tapi, budak yang request pizza tadi dah tertido.... :P


Sekian entri saya yang tak cukup napas.... panjang gilor... wakkakakaaaaaaaaa.... :P



14 comments:

TopsyTurvyMum said...

haa..baru boleh komen..
mmg tak cukup napas aku membacanya hahahaha..

ewahh sampai masuk kelas renang ko nyahh..mak belajo renang kat sungai je masa kecik2 dulu, nasib lagi terer dari TTD ekekeke!

cian aina sampai tertido tunggu pizza haha..terasa aku pun nak memiza:D

Sayang.Ibu said...

hhahhahaaa.. beb, ko untung ada sungai kat umah ko, aku nih kat pasir gudang nih, longkang je ado... tu pun dah tercemar ngan bahan kimia kilang2..wakakkakaaaa.... aina tu mmg blk sklh mesti nk tdo nyahhh.. tu aku tgh tunggu doh dia pun tdo walhal beria janji ngan aku nak tolong letak topping mcm aritu... :P

Zety Zin said...

wah wah wah syoknya belajar berenang. teringin gak nak belajar tapi ai segan berbaju renang, nyah. hehehe.

Fid said...

.

Fid said...

aku dulu dulu boleh la berenang sikit2 tapi la ni aku akan terbenam ke dasar kolam kalau masuk dalam air bertakung kakakakakkakaa

~Umi.Sufira~ said...

Ini ko panggil entry tak cukup napas nyah...kalau cukup napas panjang mana??ehehe....BTW, sodapnya pizza ko tuh..kalau aku datang umah ko bila2 ko buat yer nyah*wink*...ekekeke...

~Umi.Sufira~ said...

Oh BTW Zety, baju renang Intan adalah sangat tidak seksi dan munutup aurat..muslimah ko...:)

Sayang.Ibu said...

ZZ.. sebagaimana yg dijwb oleh mimi, yer baju renang mak adlh bj renang muslimah... tak ketat pun.. kalo ketat, mak pun segannn nyahhhh... ahakssss

fid, ko komen hape noktah tu?? wakakkaa... wehhh, aku psl asik terbenam laa aku pi blajo teknik berenang nyahh.. :P

mimi.. kalo n3 cukup napas gamaknya, org pun mls nk baca.. wakakakakaaa.. weh nyah, nnt ko dtg laa umah aku, aku buat piza.. ko rasa laa sedap x sedap, x laaa sesedap pizza hut ke domino ke.. muahahhaa

Zety Zin said...

oh ya sekarang dah ada burkini tu kan. wah ni yang tambah semangat nak belajar berenang nih. ah ah ah.

Nanak said...

adeh,sungguh menggiurkan..

mamaDhea said...

beb, mana ko jumpa fresh button mushroom tu ek.. aku carik tak jumpa2 laa.. kat mana nak beli habaq mai kat mak.. :D

Nieza Ishak said...

wahhhhh,

haku gak tergendala nyah,
kes takde geng gak ..
kalo sorang terkapai2 la mak .. nyahhh ... uwaaaaaaaaaaa tarak sapo mau menemani mak ...

lailasani said...

jgn risau intan.. sure buleh pandai punyee.... opss... sebelum tu sila naik penimbang.. pas abis belajar nanti naik penimbang lagik.. kompom berat adalah turun dengan cepat... hehehehe...
tp kalo mkn pizza hari2 mungkin akan maintain aje berat itu... :P
.. jeles nk mkn pizza jugak... n jeles nk beli BM jugak.... hohooh..

**ahkak br pandai berenang umur 27 tahun... nk sangt pandai berenang.. masuk kelas sorang2 ajork....

Sayang.Ibu said...

ZZ.. jom jom blajo berenang.. ;)

nanak.. yang mana? pizza ke gambo ai berbikini? ehhh??? kahkahkahhhh

sha.. ada laa.. aku beli kat Tesco.. pi laa carik

nieza, kalo ko duk dekat bleh kite pi together-gether kan kan kannn

kak laila, tu laa harap2 dpt ler turun 3,4 kilo.. ahahahhhaaa.. wahhh. akk dolu blajo sorang jer? caya laaa.. ni saya nih pun terpaksa continue kelas sorang psl adik dah xde.. uwaaaaaa