Friday, June 18, 2010

Phuket Day 2 *edited*

Sawadikhaaaaa lagik... ahaksss... Geng sepercutian mak dah buat entri marathon malam tadi, mak baru hegeh nak update percutian on day 2. Korang layan je laaa... mana tau sok-sok korang nak pergi, boleh buat reference... :)

Kami kan sewa pakej berjalan sehari dengan kereta yang bawak kami ke hotel dari airport semalam. Jadi program kami seharian tu adalah dengan driver tersebutlah. Sewa kereta dan driver adalah 2500 baht (RM 250) which is agak mahal, sebab rupanya kalo sewa kat Patong lagi murah. So moral of the story, toksah terpedaya dengan servis yang dekat airport tu. Tapi jalan-jalan memang puas hati, sebab banyak sangat tempat yang dia nak bawak.. sampai kitorang tak larat hokehhh... Kereta pun sangat besar dan selesa untuk dua keluarga. Nama driver tu Mohamad, dia kata dia Muslim. Perjalanan kami bermula jam 10 pagi. Jom tengok satu-persatu tempat yang kami pergi...



1st Place : Karon Beach

Ok kat Karon Beach ni kami tak mandi pun. Just jalan-jalan tengok laut sambil possing-possing ala-ala tourist. Laut biru dan langit yang luas memang menakjubkan. Indahnya ciptaan Allah, sangat kagum melihat pemandangan yang memang terlalu cantik. Jom tengok gambo..


Kasik panassss mata korang dulu dengan
gambo ai dan hubby mat & minah saleh nih...
:P


Ingat nak buat sun-tanned atas kerusi nih... wakkakaaa...
Ainin geram tengok laut...


Dah macam gambo dalam poskad..
cantik btol.. Subhanallah...




Mama voks wajib laa possing kannn...
:P


Our family...


Dua diva kami, Aina & Syaura...
Konon seronok tengok laut, bila kena rendam,
meraung cam kena dera... hahahahaaa



We olls dalam kereta sewa...






2nd Place : Karon View Point

Lepas cuci mata kat Karon Beach, Mohamad bawak kami tengok pemandangan Phuket di Karon View Point. Kat sini aktivitinya cuma melihat keindahan alam ciptaan Tuhan dan amik-amik gambo ler kekdahnya...

Wajib possing kat depan mercu tanda...


Cantik sangat pemandangan dari atas tempat ni...


Rasa macam bergambo dalam studio... :P


Hubby bersama driver kami hari itu, Mohamad...


Models of the day... :))




3rd Place : Elephant Tracking
& Shooting Range


Tempat ketiga nih best lah sebab ada aktiviti. Datang Thailand, kalo tak naik gajah memang tak sah. Kat sebelah Elephant Tracking ni ada Monkey School dengan Shooting Range. Tapi kami tak singgah Monkey School tu sebab macam malas nak tengok monyet.. hahahahaaa... Shooting Range cuma James Bonds kami je yang masuk. Kang kalo ai ngan Mimi masuk dah kena jadik Mr & Mrs Smith pulak.. muahahhahaaaaa... Untuk naik gajah ni, kami amik yang 1/2 jam punya pakej. Satu gajah boleh naik 2 orang. Sorang dewasa 800 baht (RM 80) dan kanak-kanak 400 baht (RM 40). Boleh tahan mahal jugak. Saya naik ngan Aina, hubby naik ngan Ainin.

Masa naik gajah tu, sempat interbiu driver gajah tu.. muda, baru umur 16 tahun. Kesian kat diorang. Keje penat-penat macam tu, gaji sebulan cuma 500 Baht (RM 50) je. Charge untuk pelancong kemain mahal, tapi gaji pemandu gajah tu sikit giler. Tak patut btol... huhuhuuu.. Ok jom layan gambo lagi...

Possing sebelum naik gajah


Masa nak naik gajah, tengok bukan muka Aina je cuak,
mak pun cuak gakkk...
huhuhuuuu
Seram ko naik gajah nih. Mak siap mengucap dan berdoa
jangan ler gajah nih naik minyak... ngeeeee
Dah ler macam tak stabil, dengan nak kontrol Aina lagik.. :P


Ainin atas 'lipen' cuak habesss,
bile turun asik cakap 'naik lipen beshhhh'...
:P


Masa ni gajah ai stop kejap, makan rumput,
gajah yang saya naik nih asik nak makan je.. hahahhaaa


Okeh possing kejap sementara gajah tu mencekik...


Meronda dengan gajahku sayang... :))


Nasib baik laa amik 1/2 jam je, rasa nak habiskan masa pun lama
sangat, kot amik yang sejam.. mau kematu montot atas gajah...
:P


Okey dah sudah, boleh beli makanan untuk bagi gajah makan...
Aina takut-takut nak bagi nenas kat gajah tu...
lobang idung dia beso ko... kahkahkahhh


Ainin memang tak takut... steady lah adikk!!! :)


Ni James Bond ai yang hebat...
Menembak kat shooting range, dapat 85%..
Darling pasni u boleh jadik shooter...
:)





4th Place : Phuket Zoo

Kat mana-mana pun, zoo nih rasanya dah macam tempat wajib pergi. Lagi laa kalo bawak anak-anak kannn. Before pi zoo, Mohamad bawak kami pi makan dekat kedai nearby zoo. Tapi makanan adalah mahal dan tak sedap langsung. Kami makan seadanya jer. Tak puas hati btol sebab tak sedap. Pas makan baru masuk zoo. Fees untuk masuk zoo adalah mahal. Dah macam nak masuk zoo Singapore pulak. Sorang 500 Baht (RM 50), kanak-kanak separuh harga. Tapi Aina, Ainin dan Sufiya tak kena bayo. Harga masuk zoo mahal, tapi zoo tak berapa best sangat pun.

The entrance...



Mama voks memang keje asik nak possing je... muahahahaaa...


Orchid farm...


Unta dia gomok sket laaa dari unta kat zoo JB..


Aina & Syaura...
Bespren forever... :)


The monkey show...


Ada crocodile show jugak, tapi pesal ntah tak boleh nak upload dari tadi.

Lepas pi zoo, kitorang pi Pearl Shop pulak. Macam-macam mutiara ada. Ada yang mahal dan ada yang murah. Saya tak beli apa-apa pun kat sini sebab tak berapa minat mutiara so malas nak beli, just belikan Aina gelang je. Tak amik gambo kat sini sebab masing-masing dah penat. Then Mohamad nak bawak pi kilang gajus, tempat madu lebah dan shopping complex, tapi kami dah lepak gilor, mintak balik jer.

Balik lepas solat, gedebushhhh masuk kolam. Saya layan jacuzi dulu.. gambo mak tak koser nak letak sini... hahahahaaa... Mimi dengan hubbies kami terjun tiruk dalam swimming pool. Diorang pandai swimming, mak cuma boley layan rendam-rendam badan jek laaa... kahkahkahhhh.... Tak bley jadik nih, kena masuk swimming class cepat nih.. :P

Malam tu, anak-anak memang tido cepat. Lepas je mandi, dah lena dahhh semua... penat giler kannn seharian berjalan. Mula-mula cadang nak ronda Patong, nak tengok kedai-kedai yang ada. Tapi pasal semua dah lepak, cik-cik abang je laa yang pi kedai carik makan. Makanan ditapau dari restoren Melayu-Thai berhampiran. Makan malam tu memang puas hati, sebab bayangkan saya makan udang beso 5 ekor masak sambal, ikan kerapu masak kari Thai.. cuma 500 Baht (RM 50) je. Sedap giler pulak tu... nasik dah ler banyak dia bagi.

Okey berakhir hari kedua kami @ Phuket...

To be continued


5 comments:

~Umi.Sufira~ said...

beb, hehehe...even aku marathon kompem ko dulu sampai garisan penamat..masuk2 kerja je email kerja dekat 500 ko..:P..

Err..tapi penat kan nak wat satu entry pon..lagi2 tang nak upload gambar...cheh!nak kecikkan dulu nak wat watermark lagi...tu belum tenet kejap OK kejap tak tuh...hehehe..okeh aku tunggu n3 ko seterusnya..:)

TopsyTurvyMum said...

syok ahh layan gambo2 uols holiday:D
mak pernah sampai gak phuket tapi singgah satu malam je pasal naik cruise..

mak tgk yg naik gajah tu..bukan Ainin yg cuak..ibu dia yg cuak ekekeke!

Ealyie said...

eheh..
bukan laling u 'sharp shooter' ker??? ahaks...

Larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

Sayang.Ibu said...

mimi...wallawehhhh email keje nk dkt 500??? gilor byk ko... muahahhaaaa... nasib baik ler GB x de email aku... :P
mmg wehhh letih buat n3 nih. tu aku malas nk watermark gambo tu... kalo aku nk watermark lg mmg ntah biler ler update... :))

TTM... wahhhh... ko ptt singgah lama sikit phuket nyahhh... bestttt... ehehheee..
part naik gajah tu mmg aku pun cuak lebey nyahhh.. tp terpaksa kontrol macho dpn anak...kahkahkahhh

ely, errrr mmg dia sharp shooter, tp sblm ni aku x tau pakai pistol btol pun dia terer...... wakakakkaaaa

m-i-o said...

mak oiiii besonyeeeeeee lobster tuuu! *pengsan, pengsan*

errr, kat sana semua tukang urut perempuan ke? takde tukang urut lelaki? kahkahkah! (bukan utk mak, utk laki mak le) :P

sabor je la gajah2 tu, siap bleh berhenti rehat & rawat plak makan rumput - tak potong gaji gajah tu nyah?! :P

cantek betul pemandangannya eh....perghhh! ai tot masa island hopping kat langkawi dulu dh cukup cantik dah, tp kat phuket ni memang mabeles!