Friday, June 11, 2010

Akhirnya Settled Jugak

Fuhhhh... semalam dalam pada asik buat 'projek' kat dapo jer, siap jugak saya mengemas beg. untuk trip ke Phuket esok. Hah tengok, rasa macam peserta AF yang terkeluar nak naik Haji pulak bawak beg nih. Memang pinjam beg ayah pun yang dia bawak pi naik Haji tahun lepas... :P


Beg beso, semua pakaian dan mekap serta aksesori sekeluarga disumbat dalam beg tersebut. Ada dua helai tudung Ariani extra, yang diharap tak tewas dalam perjalanan hendaknya... Oh, jajan-jajan sampingan masih belum disumbat lagik. Takpe, masih ada space lagik.

Esok malam, saya dan UmiSufira akan bercuti ke Phuket. Fuhhhh... kejap je rasa dah sampai masa. Rasa macam baru semalam planning nak ke sana. Tak sangka menjadi jugak rancangan kami.. :)
Tak sabo pulak rasanya. Esok tengahari kami akan konvoi ke KLIA. Doakan perjalanan kami pergi dan balik selamat yer kalian... thank you... :)

Okey, dalam pada sibuk mengemas beg.. projek di dapur tetap berjalan. Semalam saya masak ini untuk lunch dan juga dinner kami. Eh semalam saya memang gigih hokeh. Pagi ada kelas tambahan sampai kul 10. Balik terus masuk dapo masak sebab hubby nak masuk keje tengahari. Kengkonon nak say thank you laa kat si dia sebab sudi halfday jaga anak masa saya pi sekolah.. Kalo dia taknak halfday, meroyan mak nak bawak dua anak dara nih pi sekolah, pasal mak saya takde.. balik kampung.

Ayam Panggang Ala Bangkok dan Nasi Goreng Cendawan...


Resepi nih saya jumpa kat blog topsyturvymum a.k.a TTM yang mana dia kata dia amik kat blog KakUmmi. Fuhhh... Panjang sungguh salasilah asal-usul resepi ayam panggang ala Bangkok tu. Errr.. saya carik resepi ayam panggang ala Phuket takde pulak.. :))

Tapi memang sedap lah ayam tu. Dicicah dengan air lada tu pulak.. memang terangkat u ollsssss...... Laki mak siap menambah-nambah makan tu. Nak buat dia pun tak susah mana. Kira ok laaa... Cuma satu mak kompius TTM weh... dia kata 20g batang ketumbar??? Batang kahhhh??????? Maksudnya, daun ketumbar punye batang ke hape??????????? Mak replace dengan biji ketumbar sajorkkk.. muahhahhaaaaa...

Ok, tengahari lepas hubby pi opis, saya adun doh untuk buat sosej roll. Ada lebihan sosej dalam fridge belen buat pizza aritu. Dapat 6 batang.. belen doh saya buat Cheesy Garlic Rolls. Lupo mak nak amik gambo nyahhhh....


Tembam semacam sosej roll haku... gasaklah janji sodappppp. Aina ngan Ainin makan non-stop... muahahahhaaa... Rolls nih buat minum petang ngan brekpes sekali harung. Laki mak komplen, kalo macam nih hari-hari.. dia bakal jadik lebih gomok dari dulu. Saya pun rasa akan jadik gomok kalo asik makan, makan dan makan... kahkahkahhhhh........ Bahaya btol.. :P


Saya rasa saya kena belajar skil membentuk doh nih. Kena kreatif, baru laaa cun hasilnya. Tapi saya nih memang kurang kreatif pun.. apo nak dikato... hahahahahaaa. Takpe, practise make perfect.. tak gitu u ollssss... Ermmm... any tips, mereka yang expert sekalian??? *wink*

Ok, hari nih nak try buat kek. Esok boleh gak buat bekal dalam perjalanan. Japgi nak panggang belen ayam semalam dan masak nasik untuk lunch, pastu nak survey-survey resepi kek yang sedap. Caucincauuuuuuu............. :)



5 comments:

TopsyTurvyMum said...

wahhh..siap2 dah nak gi Phuket..
ko jgn masuk geng baju kuning udah ekeke..nak jalan buat cara berjalan..jgn tetiba nampak ko lam TV!
bestttkan ayam panggang tuu..mak rasa batang ketumbar, tapi mak takde batang ketumbar melainkan batanggg..errr! jadiknya, mak pun pakai serbuk ketumbar!
bun tu boleh tgk2 kat blog2 masakan lenlain cara nak gayakan dia..mak nak belajar buat sosej bentuk kanggaroo hahahaha!

~Umi.Sufira~ said...

Intan beg besar tu ko kata besar??hahaha..aku ada bag besar tu satu, beg kecik sikit satu, beg sandang belakang 2..hahaha....menang beg aku nyah!!!:P

Sayang.Ibu said...

TTM.. ko nmpk aku dlm TV pakai baju kuning xpe, jgn ko nmpk aku pakai bikini dlm TV... wakakkakaaa....
haaa, ko pun sama yer... xpe lah beb, janji ayam tu sodapppp... :)

mimi... wahahhahaa.. aku ingat tu dah over dahh beb... tp ada lg satu beg sandang laki aku kitorang bawak gak. beb, bikini dgn gugel jgn lupe bawak... kang susah nak skodeng mat saleh... kahkahkahhhhhh

knv said...

wahhh selamat berjalan... bawak aje roti2 sosej tu semua harus licinnnn on the way hahahaha :P

cikidong said...

pojek kat dapur tu mmg best.... kena try ni... hihihihihi (smbil betulkan jambul)