Tuesday, June 29, 2010

Giler Kentang...

Kentang dan saya adalah seperti irama dan lagu, tak boleh dipisahkan. Saya memang menggilai kentang. Kalo hadap kentang goreng ke atau hape sahaja yang berunsurkan kentang, memang licin saya kejekan... Tak bagus untuk kesihatan sebab kentang tu kan ke karbohidrat, tapi errrr... masa makan kentang tu saya lupa statement tersebut. Bila dah kenyang baru teringat... Kalo nanti badan dah macam kentang baru laa saya tobat... kot? :P

Ok lupakan dulu kisah kentang. Saya nak cerita tentang hobi baru saya yang korang pun dah tammo amik tau punye lahhh... Hobi saya dan BM tu lah kannn... Owhhhh.. bosan ke? tu.. pi click kat tanda X belah kanan atas sekali tu... muahahhaaaaa... Sebab saya ni bersemangat waja nak baking dan breading (eh ado ke word nih?), maka saya bersemangat mencari buku tentang kek, roti dan pastri nih kat kedai buku. Memang kalo buku omputih tu banyak sangat, tapi saya nak carik yang in Malay punye... motif???? Dengan harapan tak ler asik jumpe bahan-bahan yang tak pernah ku dengar... muahahhahaaaaaaa.... Pencarian saya agak hampeh jugak, pasal buku yang saya jumpe macam tak best. Tapi masa jalan-jalan kat Angsana, saya jumpe buku ini di Badan Book Store....


Okey, belek-belek... memang saya rasa kalo tiap-tiap hari saya bantai buat roti, kek atau pastri nih, gerenti tak habis lagi resepinya selama setahun. Segalanya tentang roti, kek dan pastri ada dalam buku nih. Bukan hanya resepi, tips, panduan menyukat, istilah, jenis-jenis alatan, semuanya ada. Resepinya pun mudah-mudah, tu yang penting.. sesuai untuk beginners macam saya nih... :) Harganya : RM 46.50

Berbalik kepada kisah saya dan kentang. Maka bila saya habis mentelaah buku tersebut, saya dapati ada resepi Roti Ubi Kentang. Wow.. acik suko. Teruslah saya mencubanya....

Roti kentang atau nama omputihnya.. Potato Bread... :)
E'eh itam pulak roti yang bawah tu yer.. takpe lah itam itu menawan kan... :P


Keratan rentas.. lembut roti nih tauuu...


Ok, hari ni saya nak kasik resepi lah....

B A H A N - B A H A N :
200ml susu segar UHT
2 tbs minyak
2 tsp gula castor
1 1/2 tsp garam
100g ubi kentang lenyek
450g tepung roti
1 1/2 tsp yis kering
* 1 bj telur (dipukul sedikit untuk glis/sapuan)
* 1 tbs bijan (untuk tabur jika suka) - saya ganti dengan mozarella cheese

K A E D A H :
1. Masukkan dalam BM ikut turutan
** atau uli adunan ikut tepung + kentang + yis + susu + minyak + gula & garam, uli sampai adunan jadi doh.
2. Bentukkan doh dan masukkan dalam tin pembakar roti yang telah disapu dengan majerin.
3. Sapukan roti dengan kuning telur dan taburkan bijan/cheese secukup rasa.
4. Bakar dalam oven 230 C selama 10-15 minit atau sehingga permukaan roti menjadi coklat tua.

Note : bila masuk dalam BM, adunan doh nih agak lembut dan melekit, jadi adjust dengan tepung roti supaya tak melekat kat tangan masa bentukkan doh tersebut.

Testimoni : Memang sedap dan lembuttttt sangat roti nih.. nak-nak makan panas-panas. Sesuai dimakan time brekpes mahupun tea-time...

Okey.... sekian untuk ini hari... Adios....

4 comments:

Zety Zin said...

mak aiii... potato bread ni memang feveret aku nyah. nyum nyum. pos ke shah alam sikit weh :)

Nieza Ishak said...

adoiiiiiiii intan,
ko ni rajin benarrrrrrr .... nanti terguda aku dengan BM tue. dah la poket ala2 nak penuh ni. habis anak beranak kembang semangkuk.


jangan godaaaaaaaaaaaaa dakuuuuuuu ...muahahahaha

TopsyTurvyMum said...

fuiyyooo..mak kena try ni Nyahhh!! meletopss!!!

lailasani said...

ni yg i tak sabar tunggu BM i dari kak non nih.. heheheh...