Wednesday, March 31, 2010

Hukum Meluruskan Rambut...

Dua tiga hari lepas, saya dihantui dengan pertanyaan 'apakah hukum meluruskan rambut'? Adakah sama hukum meluruskan rambut ini dengan mencabut kening, kerana dikatakan mengubah kejadian Tuhan. Bila mendatangkan kemusykilan, adalah sangat mengganggu-gugat ketenangan hati saya. Sebab saya tak nak lah terus-menerus berada dalam keadaan merasa berdosa atas perbuatan sendiri.

Maka, saya ajukan pertanyaan kepada orang yang lebih arif dalam hukum-hakam agama, iaitu ustazah di sekolah saya. Sayangnya ustazah itu pun tak berani menjatuhkan hukum. Namun dia berjanji akan bertanyakan kepada suaminya, seorang ustaz di UiTM. Almaklum suaminya tentulah lebih tahu memandangkan beliau belajar agama sampai ke Al-Azhar kannn... ;)

Semalam, saya mendapat jawapan yang pasti di atas kemusykilan saya itu. Menurut ustaz tersebut, jika seorang perempuan yang bertudung meluruskan rambutnya adalah TIDAK BERDOSA jika:

1. Dia tidak memperlihatkan auratnya itu untuk tontonan umum
2. Dia melakukannya untuk berhias atau kelihatan cantik di hadapan suaminya

Lagi pula perubahan yang dilakukan terhadap rambut itu adalah bersifat sementara dan bukannya perubahan yang kekal (macam mancungkan hidung ke, implan boobs ke, etc)

Bagaimanapun ianya adalah BERBEZA dengan mencabut kening kerana meskipun ianya bersifat sementara, hukum mencabut kening adalah tetap berdosa kerana menampakkan perubahan pada wajah yang boleh ditonton umum/bukan muhrim.

Hasil dari Google juga boleh dijadikan rujukan seperti di sini :

Ok... lega hati dan fikiran saya. Saya bukanlah berlebih-lebihan bila menghadapi persoalan ini, namun saya ingin memperjelaskan kecelaruan yang bermain dalam pemikiran saya. Lagipun, memang saya pun tak berapa nak tahu sangat hukum sebenar meluruskan rambut nih. Jadi, kalo tak tau lebih baik bertanya pada yang arif kannn???? Lagipun tak naklah menambah dosa yang dah ada pulak. Sekarang sudah tau... maka terlepaslah bebanan hati saya ini. Terima kasih buat yang telah mengingatkan saya. Sudah jelas semuanya sekarang ini.... yeayyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!! :D


** Saya telah pun membuat rebonding tapi tak satu fesyen rambut kat gambar tu pun yang saya ikut. Saya tak gunting langsung rambut saya, hanya rebond sahaja dan potong sikit rambut depan, sebab sayang laaa wehhhh nak potong pendek lepas rebonding coz the price is still the same.. rugi... :P


16 comments:

Zety Zin said...

kalau kaler rambut atas request suami boleh ka? ada yg kata boleh asalkan kaler tu tak menghalang air masa kita mandi wajib/ambil wuduk kan. tapi, yang memusykilkan mak ialah, apakah jenama yang boleh dipakai - yang tak halang air tu??

opss lari topik la plak :P

sisdee said...

ish tq cikgu mmg betul2 dpt bantu ni...sbb kononnya nk le rbonding ramubut yg dah cam dawai ni muahahahahahahahah...wlupun mak pakai tudung tp mak nk gak vogue cam umie aida errr apa kena mgena pun tk tau le :p

haah ek tlg tnya kan gak bole tk ngan ustaz tu bkenaan yg zeti tanya..wah nyah dah jadi cam perantara lak antara dua drjat ..

okay better stop dari mgarut !!!

CY4.0 said...

ZZ, inai je la kot.. haha..

thanks for sharing walaupun mak belum terlintas lagi nak rebond2 ni..

DNNA said...

Nyah, aku pun pernah gak dengar jawapan yang sama ...

Baper ko bayar utk rebonding tu mek??

Sayang.Ibu said...

ZZ.. kaler rambut, mmg mak x brani nak ckp lah.. sbb dikatakan kalo kaler rambut tu nnt akan menghalang air, jadik cemana nak wudhu' & mandi hadas kannn??? kalo nak kaler gak mcm CY ckp tu, inai jek laaa... hahahaaa

CY.. saje sharing2 psl ku pun terasa ragu2 gak pada mulanya... hehehheee

CikChelsea said...

good topic ahkak :)

menjawab soalan (ecehhh) puan zety zin, setahu sy kale rambut adalah berdosa. halal itu adalah dr segi penggunaan bahan2 kimia dlm pewarna tu, tp once letak kt rmbut, mmg betul ia akan menghalang air wudhuk.

sekiranya suami request begitu, dan sekiranya puan free hair, sudah jatuh hukum haram kerana rambut itu akan dipertontonkan kpd umum. wanita berkahwin wajib taat kpd suami selagi kehendak suami tidak bercanggah dgn hukum agama.

wa'allahualam :)

Sayang.Ibu said...

ZZ.. rasanya mewarnakan rambut tu haram sbb air takleh tembus rmbt, so cemana nak wudhu' & mandi hadas kannn...kalo inai mcm CY kata tu boleh laaa

CY... sharing is caring..ahakssss..;)

Dian, terlerai kemusykilan mak..ahahahahaa.... aku buat rebonding + treatment = RM175. Tapi kan kalo kat pontian, kg laki aku rebonding RM50 jer, x kire pjg ke pendek. masa 1st time dulu aku buat kat sana. tp nih x menyempat2 nk blk sana, so aku buat kat tpt aku je laaa... bayo lebih ler tapi..huhuhuuu

wahhh CC, tiba2 ahkak rasa baca komen dari ustazah pulak..ahakss.. tp btollah tu, sbb akk ada gak baca kt link yg akk bg dlm n3 tu.. anyway thank u juga CC.. for sharing..;)

iena hamdi said...

wah thanks for sharing intan.. akak mmg nak wat rebonding tp dari sehari ke sehari.. tahun ke tahun.. ahhah tak wat wat gak...

lagi pun abang kata nanti rambut rosak.. errr tu mcm tak dpt kebenaran suami jer kan.. so kiv lagik la.. hahahah

Mama Adib said...

tp mak muskil rebonding tu bukan ke takleh kena air barang seminggu (tak silap mak laa e)

boleh kah???

CikChelsea said...

ostazah celup ahkak..kah3. kn mak sy verangan nk sy jd ostazah. haiyoh klo btol hbs la anak2 murid2 sy sume rock...kang ajar, ajaran sesat plak =P

plus takde sijil darjah khas, maka oometik tak layak kikikiii.


mama adib,
rasanya setakat kne air sket je takpe. klo rebonding mmg takleh basuh rambut seminggu. kan kak intan? ke salah? hehehehehe

Sayang.Ibu said...

kak iena, kalo hubby mcm x bg tu mmg kompem x pyh buat ler... hahhahaaa....

MA... kalo setakat kena air utk wudhu' tu sikit jer, x apa laaa.. blh jer. cuma utk mandi hadas tu jer lah x sesuwaii sbb takut x menjadi rebonding nya... TAPI... bukan SEMINGGU hokehhh, 3 HARI jerrrr.... so, kalo nak buat tu, buatlah time tgh period awal2 tu... x laaa memerlukan kita utk mandi hadas btol x?? Macam mak nih, x yah laa nk tunggu time period pasal x de keperluan lain utk nk mandi hadas punnnn... muakakakakaaa.....Setakat basuh rambut utk wudhu' OKEH sahajaaaaa.... :D

CC... owhhhh, ada ciri2 tu.. heheee.. BTW, thanks sekali lg sbb tulung menjawab ye yanggg..tapi, x blh cuci rambut tu bukan seminggu, 3 hari je lorrrr.... ;)

~Umi.Sufira~ said...

Nyah..mak dah berpuluh kali rebonding rambut sejak zaman student..ekekeke...sekarang nipon rambut rebonding...nasib baek hukumnya tak haram..kalau idak...hehehe.....

Sayang.Ibu said...

babe... itulah.. x haram pun beb, yg penting kite bukan bukak utk tayangan awam kannn... utk tatapan si dia aje.. hikhikkk

LiAnA said...

tq for the info.. sesekali tukar imej pun best jugakkan.. tp satu jelah tak larat nk panas montot duk lelama kat salon kekeke

Sayang.Ibu said...

liana... a'aa mmg lama sehhh, 3-4 jam... hahahaaa

Anonymous said...

Just want to say what a great blog you got here!
I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

Thumbs up, and keep it going!

Cheers
Christian, iwspo.net