Tuesday, March 16, 2010

Cap Jari Punye Cerita...

Kalian, entri ni adalah panjang berjela, kena baca word-to-word... kalo tak kang tak paham apa yang saya story... :D
*
*
Semalam saya telah ke pejabat KWSP untuk satu urusan. Urusan yang sepatutnya semudah ABC, telah bertukar menjadi A to Z gara-gara CAP JARI... huhuhuuuuu
Kalian, dukacitanya dimaklumkan bahawa saya nih mempunyai satu kekurangan. Errr... bukan takde jari-jemari, tapi CAP JARIku bermasalah. Jari-jari saya nih almost rosak sebab kalah dengan sabun. Tak kira laaaa sabun hape, dari yang semahal-mahalnya sampai laa yang murah... sama jer efeknya pada jari saya. Sejak saya makan supplements, ada laa kureng sikit pengelupasan jari saya tu tapi still tak cured sepenuhnya... *nanges*
Sebab itulah, saya dan losyen tangan umpama irama dan lagu, tak boleh dipisahkan.. jika dipisahkan pincanglah lagu rosaklah irama.... kata P.Ramlee kepada saya di dalam mimpi.
*
Apatah lagi bila saya bergelumang dengan kerja-kerja rumah, hmmm... paham-paham jek laa kan, mana laaa boleh seorang domestic gojes goddess (tiba-tiba guna istilah nihhh) macam saya nih nak stop dari buat keje-keje umah? Ni pun pasal laki takde, agak kurang laaaa keje yang nak dibuat. Kalo laki ado??? huhuhuuuuu... siang malam dikerjain laki ada kerja... :P
*
Jadi bila jari-jariku sakit semua dok asik menggelupas je, maka cap jari saya semestinya sentiasa berubah lahhh.... Memang bermasalah wehhhhh... Penggunaan MyKad yang canggih konon-kononnya tu lagik menyusahkan hidup saya tawww... Setiap kali nak guna MyKad dan cap jari saya untuk dikawenkan, mesti laaa bermasalah. Memang tak boleh nak detect hokehhhh... Dan setiap kali tu jugaklah mak menebalkan muka memberitahu jari mak nih bermasalah nok..toksahlah ko dok tekan kuat-kuat jari mak nih kat tempat scan cap jari tu, memang nan ado cap jari mak nihhh... huhuhuuuuu... Dan biasanya nanti pegawai tu mesti sengih-sengih kambeng cakap saya nih kena amik maid nih, saya nih rajin sangat buat keje umah nihhhh... what the **** whatever... ado mak kesah???? hahhahahaaa....
*
Panjang gilor mukadimah saya.... *LOL*
*
Dan nak dijadikan cerita, kemuncak permasalahan cap jari saya adalah semalam di Pejabat KWSP. Seperti biasa memang tak boleh nak detect langsung cap jari saya nih. Sedangkan borang-borang dan segala-mala dokumen memang dah perfect lah saya submit, tapi when it comes to cap jari... failed!!! Sebabkan cap jari saya tak boleh nak detect dengan KWSP mahupun JPN, maka permohonan saya tak boleh nak diproses... *pengsan*
*
Pegawai KWSP yang baik budi bahasa itu bagi saya 2 pilihan:
1. Balik umah, cure jari saya, pakai losyen ke hape ke... lepas seminggu datang balik tengok boleh detect ke tak ===> which is pada saya NO GUARANTEE at all..
2. Pergi ke JPN (nasib baik sebelah bangunan jer), mintak borang JPN12 ataupun surat akuan/cabutan kad pengenalan.
*
Memang saya takde pilihan lain selain dari terpaksa ke JPN pulak. Nasib baik masa tu baru kul 11 am, kira sempat laa saya berkejar ke JPN dan balik semula ke KWSP, jika urusan di JPN berjalan lancar. Wohohohoooo... mak nih dah laaa mengheret si Ainin, memang terasa agak stress lah di situ. Namun saya mesti settlekan semuanya hari tu jugak, maka menapaklah saya ke JPN. Sampai kat JPN, orang memang dah ramai tahap semut menghurung gula... Nombor giliran ketika itu adalah 1032, dan saya punya 1480.. GILORRRRR????? Ini kalo saya menunggu nih, memang kompem sampai petang tak settle. Saya pun menebalkan muka pi tanya acik kaunter pertanyaan tu dan menyatakan masalah saya. Acik tu suruh saya jumpa dengan Penolong Pengurus kat situ.
*
Dan bila dah berurusan dengan Puan Penolong Pengurus tu, dia terus tolong saya direct berurusan dengan salah seorang pegawai kat situ, kira potong queue teruslahhhh... MALANGNYAAAAAA, cap jari saya memang langsung tak boleh nak dipadankan. Dan solution yang diberi adalah, samada membawa suami atau adik beradik atau saudara mara terdekat untuk pengesahan... owhhh.. sampai sini, saya dah blur.. mak nak nanges pun ado... :(
Saya beritau, suami saya tak ada kat Malaysia tanah tumpah darahku, adik beradik semua keje luor Johor (ok yang ini terpaksa tipu), mak ayah saya pun takde di sini (ni btol pasal mak ayah saya balik kampung).. kiranya saya nih sebatang kara jek lah kat sini senang citer. Tapi pegawai tu memang cannot help maaa.. melainkan ketua dia bagi lepas. Maka saya disuruh mencemar duli jumpa lagi penolong ketua dia.
*
Okeh.. saya pun pi laaa pungpangpungpang cerita masalah saya. Siap saya cakap, nih memang saya nihhh.. tak tipu... tak pasal-pasal saya menjual nama saya sebagai kakitangan awam jugak, kes nak lepas punye pasal. Habis segala-mala surat pengesahan jawatan, surat itu, surat ini yang memang ada saya bawak, saya tayang kat Puan Pegawai tu. Tapi.. biasalah... dia tu pompuan, orang pompuan kan memang leceh sket.. Pada saya, boleh je dia nak endorsed kan.. tapi dia kata dia tak berani, kalo saya nak saya kena tunggu ketua dia yang tengah meeting.... huhuhuuuu... Masa nih tiba-tiba saya nak merajuk dengan hubby tak pasal-pasal, sebab kalo dia ada.. tak laa saya susah buat kejadah nih sorang-sorang ... uwaaaaaaaaaaa.... :(
*
Ok takpelah masih ada harapan untuk saya. Dan agaknya Allah pun kesiankan saya, tiba-tiba ketua dia pun datang, means saya tak payah nak menunggu lama. Puan Pegawai tadi explain dengan ketua dia, dan tanpa banyak soal encik ketua tu kata... "ok takpe, lepaskan jer.. takde masalah, sebab memang itu orangnya kannn"... FUHHHHH!!!!! Mak rasa nak peluk jer encik ketua tu... memang hover... tapi mak tak buat... mau pengsan pulak orang tua tu kang.... wakkakakaaa.... :P
*
Maka akhirnya dapat lah saya borang JPN12 kaler biru tu, atau surat akuan JPN atau nama lainnya Surat Cabutan Kad Pengenalan apo yang dicabut pun mak tak tau
Dan berbekalkan surat biru itu, maka menapaklah saya ke pejabat KWSP semula bersama-sama Ainin dalam sling... Lebih kurang sejam jugaklah saya kat JPN tu. Dan ketika itu juga, saya rasa bersyukur sangat saya seorang kakitangan kerajaan... percaya atau tidak sebenarnya itulah yang membantu mempermudahkan urusan saya pada hari itu... Alhamdulillah... :)
*
Bila dah submit salinan fotokopi borang JPN12 tu, maka selesailah urusan saya di KWSP. Dapatlah kiranya permohonan saya itu diproses... Alhamdulillah lagi. Dan bagus juga saya dah dapatkan surat akuan JPN tu, sebab menurut kata pegawai KWSP tu, saya boleh guna surat tu untuk apa-apa urusan yang memerlukan pengesahan JPN... Alhamdulillah... kira lepas nih takde masalah laa kan kalo ada urusan yang nak guna cap jari mak nihhh... Memang CSI Vegas, Miami mahupun New York pun tak boleh nak detect cap jari mak tawww.... hahahahhaaaa.... *tiba-tiba gelak macam perogol bersiri*
*
Fuhhhhhhh... siap jugak saya taip entri pengalaman yang tak dapat saya lupakan semalam ini. Memang susah kalo ada masalah macam saya nih. Nasib baiklah urusan saya di JPN tu dapat dipermudahkan, kalo nak ikut saluran queue yang betul, memang tak settle urusan kat KWSP tu. Mesti nak kena ulang datang balik di lain hari... which is sangat malas hokehhhh... Nasib baik juga anak saya sangat baik semalam, tak merengek langsung walopun kena heret ke hulu ke hilir dalam sling... Sayang Ainin banyak-banyakkkkkkk.... Tak nak kawan abah.. *tiba-tiba*.. :P
*
Actually jari-jari saya nih mula bermasalah sejak zaman study saya. Saya rasa kulit jari saya tu alah pada chemicals yang saya dok handle zaman dulu tu.. itu laaa, orang handle chemicals pakai hand-glove, saya selalu malas nak pakai... Mungkin lah sebab tu kot, sebab sebelumnya takde pulak masalah tu. Tapi sejak zaman saya study masalah saya timbul... Pantang memain dengan sabun, gerenti menggelupas. Kalo masa study tu memang lagi kronik, tapi sekarang nih nampak ok sikit laaaa. Kesian saya kannnn... Eh ada ke sape-sape tau solution untuk jari-jemari bermasalah macam saya nih??? Mak memang dah give up... :D

15 comments:

~: UmmiNor:~ said...

fuh panjang sungguh entri mu ini, tp mak suka dan kesian.
jari mak tak menggelupas tp selalu berpeluh and yup problem jugak bila tiba time2 nk pakai cap jari ni hokehhh..tension mak! lamo dok godek2 kat scanner tu tp payah la nak match huaaaaaaaaaaaaaaa..

DNNA said...

Ahaaaa ... aku ada sorang kawan yang mengalami masalah yang sama.

Dia dan scanner tu memang tak berchenta ... kira musuh seteru la tu ...

Tapi dia ni sama ngan UmmiNor, sebab kuat berpeluh ...

Aku pun tak tau camana dia setelkan masalah ni ... Nanti aku pi tanya naa ...

P/s - Memang dimudahkan urusan ko semalam ek ... Alhamdulillahh!!!

NORHAYATI BERAHIM said...

intan..
segalanya berjalan lancar bukan kerana kerja Intan tapi kerana ainin yang intan bawa ke hulur ke hilir tau! Kalau akak jadi pegawai JPN pun akak kesian, tengok seorang ibu muda bawa anak dia ke hulur ke hilir, akak pasti luluskan on the spot
jadi seharusnya intan kena cium ainin 10 kali..ha.ha.ha

Sayang.Ibu said...

owhhh...umminor kalo jari berpeluh pun susah gak ek nak scan? scanner tu mmg menyusahkan idop org2 mcm kite nih kan.. hikhikkkk

dian... tapi kalo kuat berpeluh, aku rasa ada jugak cap jarinya.. mcm aku nih cap jari nan ado.. huhuhuuu...

Kak yati... a'aaa betul jugak tu.. nasib baik bawak ainin. tp yg lawaknya, saya ckp kat peg JPN tu, amik laa cap jari anak saya.. dia pun gelak... hahahahaa... ainin mmg memudahkan keje saya, mmg jenuh dia kena cium ngan saya kak.. hahahahaaaaa

salzahari said...

saya rasa laah...Ketua dia luluskan sbb:
1) anak kecil dan mukamu yg tulus itu
2) kita sesama gomen,kalau x tlg sok2 anak dia masuk sekolah Intan,ssh lak..hehhe
3) mmg spt dia kata laa..dah sah dah org tu...hehhee

tapi bagus,staff dia x pandai2 lepaskan...sbb pe2 hal nanti boss dia yg nak berjwb! kot2 ada org lain lak buat complaint kata ada cikgu tu potong Q :p

Fid said...

hahahhahaa

aku ada masalah sama juga
kihkihkih
tapi aku abaikan

Sayang.Ibu said...

sal.. btollah kan, nasib baik laa aku ngangkut anak aku skali..hehehee... :P

Fid.. hahhh... ko pun sama?? ptt laaa aku rasa masyukkkk jer ngan ko... hahahhaaaaaa.... aku pun dah tahap abaikan nyah, dah malas nak layan.. :P

UstazCahaya said...

Salam ziarah.

Fuh. Memang panjang;-)

Tapi kesimpulannya, ibu dan seorang adik perempuan saya ada masalah sama macam Cikgu Intan. Tangan mereka mudah gatal kerana sabun basuh baju. Sabun mandi ok je.

Sayang.Ibu said...

salam ustaz.. :)

owhhh.. ternyata saya tak bersendirian dgn masalah saya nih. Slalu rasa rendah diri jer dgn problem yg satu nih.. itu la, mcmmana laaa nak escape dari sabun, perempuan dan sabun basuh mmg tak blh dipisahkan... kalo nk pakai handglove 24 jam adlh mustahil... leceh nak buat keje umah..

Zety Zin said...

gamaknya lepas ni buat segala kerja berkaitan sabun haruslah pakai glove gitu.

~Umi.Sufira~ said...

Fuh...macam tu sekali ye nyah.....tapi tak pernah pulak aku perasan tangan ko tuh.....lembut je kalau salam ngan ko pon..ehehehe...

Sayang.Ibu said...

ZZ... tu yg x kuasa tu... huhuhuuu

Mimi.. ko x tau brp kati losyen aku sapu masa nk salam ngan ko nyah...kekekkeeeee

~MommyAqilMedina~ said...

Sama masalah jugak dengan saya ni..baru je pergi bank nak buka akaun tak lepas sebab kena dapatkan surat dari JPN sebab cap jari fail..aduyaii takkan nak heret husband pergi sekali ..susahnyaaa..huhuhuhu

***Tgn saya jenis berpeluh..agaknya sebab tu kot..

Ho blue blue said...

Salam, boleh tanya tak ape2 document yang diperlukan utk buat pengesahan tersebut?

siti rahmah said...

okayyyy..same with me....saya pun jenis jari yang berpeluh. saya agak lah sebab tu jari saya ni tak dapat scan. sedih T.T
DNNA.. saya pun nak tau jgk mcm mna kwn awk tu settlekan masalah ni.. TQ