Sunday, March 21, 2010

Pasar Malam...

*Gambar ihsan pakcik G. Image*


Pasar malam... sape yang suka pi pasar malam, sila ketuk keyboard... :P
*
Pasar malam dan saya ada sedikit kenangan silam yang sentiasa manis untuk dikenang. Errr.. bukan sebab saya pernah ada hubungan dengan abang pasar malam... huahuahuaaaa... Pasar malam kat tempat saya, Pasir Gudang agak best jugak. Dulu masa saya muda-remaja, acara ke Pasar Malam ini merupakan acara wajib saya dan bespren. Sanggup tu menapak jauh-jauh dari rumah mak saya ke pasar malam nih - which is sekarang saya rasa kalo menapak adalah jauh, tapi dulu apsal tak rasa macam tu pun??? :D
*
Memang kalo hari Sabtu, pukul 5 lagik kami dah meronggeng ke pasar malam tu. Err.. kami tak pergi pasar malam waktu malam sebab mak ayah saya tak bagi.. huhuhuuuu... jadik petang-petang je lah kami pi.
*
Bila saya dah cukup umo.. atau dalam lain perkataan dah kawen, saya memang dah jarang ke pasar malam nih. Bukanlah sebab poyos kedaung tammo pi pasar malam lagik. Tapi pasal adalah malasssss mengenangkan ramainye orang nak bersenggol-senggolan kat pasar malam tu. Maklumlah dah dapat teman senggolan yang terchenta, maka tak rela disenggol dan menyenggol umat lain kekdahnya. Lagipun pasar malam kat area rumah kami adalah tak best, maka takde berahi langsung nak ke pasar malam.
*
Tapi semalam, kan bumi Pasir Gudang nih dilimpahi rahmat.. hujan sepanjang hari. Maka bila dah petang, hujan dah berenti.. perut pulak bergendang dalam suasana sejuk yang menggeget tulang rusuk. Bila lapo, tiba-tiba kepala teringat pasar malam. Teringat aneka makanan yang ada kat pasar malam. Teringat rojak asma, rangka ayam goreng, rojak buah.... *drooling*
*
Saya tanya Aina, nak ikut ibu pi pasar malam tak???
Aina kata, "Pasar apa ibu? Pasar semalam ye," dengan muka kompius.
"Bukan... Pasar Malammmmm," saya menegaskan.
"Tapi kan siang lagi ibu, belum malammmmmm lahhhh???" Okeh... memang zero pengetahuan anakku tentang Pasar Malam ini. Kasihan anakku... bukan aje tak pernah pi pasar malam nampaknya, dengo perkataan pasar malam pun idak... :P
*
Maka saya pun membawa Aina ke pasar malam semalam. Tujuan utama adalah untuk memperkenalkan Pasar Malam kepada Aina di samping membeli-belah untuk mengisi tembolok juga perut yang berbunyik tak henti-henti. Memang memborong tak hengat. Semua saya tengok sedap menawan tekak. Saya beli rojak asma, rangka ayam goreng, kulit ayam goreng, kentang goreng, rojak buah campur, air cendol sedap yang mana semuanya makanan peberet saya zaman dahulu. Tapi giler ahhh tukang jualnya adalah masih sama dari dulu sampai sekarang... sungguh saya saspek!!! :P
*
Dan selepas itu, saya pun tersandar kekenyangan. Saya toleh Aina, tanya dia dah tau tak Pasar Malam tu apa?"
"Pasar yang dekat Kip Mart tu sama tak dengan pasar malam, ibu???"
"Pasar yang jual ikan ayam tu tak sama dengan pasar malam, sebab tu tak de jual makanan. Tapi kalo pasar malam.. semuaaaaaaa ada jual.. ada jual baju, tudung, makanan, air, ayam, ikan, sayur.. macam-macam ada..."
"OOoooOOOoooo... macam Jusco lah ibu kannnn..."
Hahahhahaaaaaa.... Apa-apalah nak oooiiiii.... :D
*
Pasar malam adalah heaven sebenarnya. Tapi menurut saya, pasar malam yang paling best bagi saya adalah Pasar Malam di Bandar Pusat Jengka... Memang beso pasar malamnya, dan segala tok nek ado jual. I miss pasar malam Jengka so much... :)

11 comments:

sisdee said...

hahahahah tu le kan..kat kg i lak dorg buat pasar pagi tp kitorg panggil pasar lambak heheheh sbb dorg lambak semua kan :p

my kids sangat jakun bila 1st time i bawa dia pegi psr malam..semua benda klu bole dia nak sebab berlambak2 kan hahaahhah
over ke haku buat comment nie???

tp my husband tak kasi sgt bawa anak le ke pasar malm sbb berhimpit2 kan..huhuhu...mak pun tak kose dihimpit sama muaahahahahah

cam le ada org nk himpitkan...:p

suhaila said...

Has intan pasar malam kat pg mmg best. Tapi akk blh nk g Pasar malam....troma. Masa muda belia lg remaja, Abah kejo kat pasar malam. Abah akk mmg x bagi g pasar malam....dia kata Cari Laki????? Huhuhuhu

CikChelsea said...

hamboi ke main membeli-belah di pasar malam, sodapppp tuh

psr mlm = jusco? ekekekeke lawak la aina

Fid said...

aku pergi pasar mlm sabtu semalam

beli laksa hahahahaa

Sayang.Ibu said...

sisdee..btol pasar lambak tu panggilan selain pasar mlm. ermm.. actually jengka tu bukanlah kg halaman saya, tp tu tpt saya study zaman dulu kala - uitm jengka.. heheheee. btw.. komen x hover pun, mak sukak jer.. ;)

kak sue.. hahahaa.. mau x trauma camtu. kak sue pi dating ngan ading ke kat paso mlm time tu?? :p
kalo kite blh pi, tp pi siang2 jer.. mlm2 jgn harap!!

CC..best kan memuaskan tembolok kat paso mlm.. Aina tu mmg, blh pulak dia samakan konsep jual macam2 kt paso mlm tu = jusco.. hahahaa

cik fid.. aku pun tingin nak beli laksa smlm, tp mengenangkan dah byk yg aku beli, kang bukan ada org nak makan.. jadik mak tutup mata aje lah lalu dpn gerai laksa tu.. :)

LiAnA said...

nak tanya ni hihi.. camne u download smiley icon tu yer.. sila beri tunjuk ajar cikgu :-p

~ ZuRa ~ said...

hihi..pasar mlm kat jengka mmg best.macam2 ada..ari tu bawak lia pegi..macam2 dia nak beli..hahaha..jom sabtu ni? ada berani? wakakaka..semata2 beb..

m-i-o said...

heh, aku sampai hari ni heran apsal orang makan rangka ayam?

daging ayam gebu2 bersepah-sepah, tulang jugak yg korang makan - WHY?

adakah korang ingat makan rangka ayam tu kita bleh jadi slim?

:P

Sayang.Ibu said...

liana... nnt ku rujuk pd yg pakar yer.. mak pun dah lupa setting dia cemana.. kena wat setting dulu kekdahnya

zura.. ahkak mengidam nak pi pasar mlm jengka naik bas itm (buruk) sambil berhimpit2.. time tu jugak boley mencuci mata... wakakaka... terlebey sudaaaaaa... :P

zufa, itulah rahsia slim saya (slim kah???) wakkakakaa... eh nyah, nikmat hokeh makan tulang ayam tu.. kalo isi nan gebu muak... makan rangka krupkrapkrupkrappp... syedapppp.. :P

Zety Zin said...

hehehe... perbandingan pasar malam dengan jusco adalah begitu marveles sekali wahai aina. bijak bijak. haha.

mak pun sukaa pi pasar malam. sejak kecik-kecik lagi. tapi semenjak dah kahwen adalah sangat jarang ke pasar malam sebab hubby tak gemor ke sana. huhu.

Sayang.Ibu said...

btol laa ZZ.. en hubby pun kurang gemar ke pasar mlm.. kalo sesekali xpe..