Thursday, March 18, 2010

Panjang Atau Pendek???

Anda suka yang panjangkah atau yang pendekkah??? Kalo diberi pilihan, mana satu yang anda mau??? Panjang atau pendek???? Saya??? Saya mestilah suka yang panjang... :D
*
Ehhhh copppp... Kenapa ada yang tersenyum simpul tiba-tiba?? Ada yang berfikiran kejikah??? Saya tidak membuat statement berkenaan anatomi bagi homo sapiens yer... kuikuikuiiii... Walopun blog saya berwarna biru, tetapi pemikiran saya suci (?) dan tidak diwarnai dengan warna biru, paling tidak pun TIDAK untuk entri yang ini... :P
*
Ini berkenaan entri dan komen di blog, samada blog sendiri atau blog orang lain.
*
1. Entri di blog sendiri : Anda suka tulis yang panjang atau yang pendek?
2. Entri di blog orang : Anda suka baca yang panjang atau yang pendek?
3. Komen di blog anda : Anda suka komen yang panjang atau yang pendek?
*
Kalo saya... untuk (1) dan (2) saya lebih suka yang panjang.
*
Saya suka menulis entri yang panjang. Kenapa saya suka menulis entri yang panjang? Sebab kalo saya baca entri orang, saya suka entri yang panjang... Saya rasa puas membacanya. Ehemmm.. itu SAYA lahhhh... saya tak tau laaa kalo orang datang baca entri-entri saya yang kebanyakannya panjang berjela nih orang suka atau tak. Entah-entah orang menyampah, tak kuasa nak baca setiap bijik butir perkataan dalam entri saya. Saya suka menulis sebenarnya.. walopun saya tau, saya banyak merapu dalam blog saya nih. Blog saya bukanlah blog ilmiah, walopun saya adalah orang yang menyampaikan ilmu. Saya terasa ada sedikit krisis identiti di situ.. ahahhaaaaa... Tapi itulah, saya di blog dan juga in-person adalah totally different dengan saya di sekolah. Saya sebagai Sayang.Ibu @ Intan adalah sangat berbeza dengan Cikgu Intan. Kalo anak murid saya baca blog saya ini, mesti dia pengsan 44 kali. Siapa bloggers yang pernah jumpa saya in-person taulah saya macammana, eh tapi tak jugak.. sebab u olls pun tak pernah lagi jumpa the real Cikgu Intan di sekolah kannn..? Split identity??? Ermmm... tidak, masih bukan tahap kecelaruan minda lagi.. jangan risau.. hahahahaaa.. Tapi itulah, berbalik kepada entri rapikan puaka nyiang rapik tadi, memang bila saya menulis, atau lebih tepat lagi menaip... saya tidak dapat menahan diri dari memanjang-manjangkan cerita. Saya memang suka sangat merapu menulis panjang-panjang. Bagi saya menulis seperti memasak, makin banyak rencah makin sedaplah masakan... :)
*
Dulukan, masa zaman remaja saya di sekolah menengah, saya ada berangan nak jadik penulis novel... kahkahkahhhh.. Saya ada buku cerpen tawww... Kalo Kak Yati Berahim baca, memang nanges sebab karya yang tak tercapai dek akal akan rapikannya kahkahkahhhhh.... :P
Memang saya berangan menulis cerpen tu. Tapi saya tak pernah hantar kat mana-mana pun. Cukuplah sebagai angan-angan mat jenin saya. Bila saya sambung study, saya takde masa nak berangan-perasan-jiwang tulis-tulis cerpen lagik. Owhhh.. tapi saya masih menulis jugak, saya tulis assignment... Walopun copy-paste, pun kira tulis jugak kannnn.... hahahhaaa. Bila habis study, saya takde langsung peluang menulis lagik. Namun bila saya berkenalan dengan dunia blogging... owhhh saya mula naik syeh (eja?) menulis lagik. Kadang-kadang saya cuba nak menaip sesuatu yang serius.. mungkin ada jugak lah entri saya yang serius, tapi tak banyak sebab tipikal me in-person adalah not-too-serious-person. Itulah saya dan gaya penulisan saya di blog. Namun saya memang sukakan entri yang panjang, di blog saya mahupun blog yang saya kunjungi.
*
Berkenaan (3).. Saya tak boleh nak tetapkan panjang @ pendek komen dari orang lain di blog saya. Sebab itu terpulang pada pengunjung. Saya tak boleh kata saya suka komen yang panjang, nanti readers yang bagi komen pendek, tak jadik nak mengomen. Kalo saya kata saya suka komen pendek, kang yang komen panjang pulak terbantut nak mengomen. So.. untuk komen, saya terima seadanya. Saya tak kisah anda komen panjang ke, komen pendek ke... Yang paling utama.. saya sukakan komen-komen anda!!! Seingat saya setakat ini saya belum pernah lagi mendapat komen yang tak membina.. anda semua memang pengomen yang hebat!!! I heart u olls very the strong!!! Dan selagi saya mampu saya akan reply komen-komen kalian.. mesti mahu reply, sebab kalo saya komen kat blog orang, saya tertunggu-tunggu orang reply MIO, kenapa ko dah lama tak reply komen aku kat blog ko, ko busy sangatkah??. Jadi saya beranggapan, orang lain pun begitu. Pada saya mengreply (?) komen orang adalah sebagai satu penghargaan untuk pengomen dan juga pembaca blog saya. Tanpa anda, sepilah blog saya ini... Terima kasih untuk kalian yang sudi meninggalkan jejak kasihan di blog syiok sendiri saya tak kiralah betapa merapu pun entri yang saya hidangkan untuk anda... Ailebiu olls... Dah macam ucapan menang award ABP (Anugerah Bloggerz Popular) :P
*
Tengok.. berjela lagik rapikan saya. Yang sebenarnya saya nak tanya 3 soalan di atas saja, tapi saya dah elaborate panjang lebor. Cannot help maaaa... hahahaaaa... Kalian jawablah 3 soalan tu yer... nih macam survey pun yer nih.. ahakssss.. :P


15 comments:

sisdee said...

MUAHAHAHAHAHHAHAHAAHAHAHHAHAHAHAHAHAH..(cukup pnjg tk gelakku itu) heheheh

saya tingin nk jumpa cikgu intan..mungkin kita bole bersatu gelak paling kuat di abad ini hahahahahahaha

okay komen di atas memang tk de kena mgena ngan entry..saya suke baca semua entry pnjg atau pendek sebab kdg2 pendek pun interesting..pnjg pun sama ..hehhehe

psl komen lak...klu byk nk ckp mmg pnjg le komen saya ...klu sikit komen tu mgkin tak tau nk komen apa tp gatai nak gak komen..

contoh ini le..bebel tak sudah hahahahaha..jgn marah daa...

CY4.0 said...

jawapan utk semua soalan di atas ialah,

"mak tak kesah"..

ngeee..

/taip komen sambil siapkan anak pi mengaji.. boleh?

synn said...

1-saya suka buat entry sikit2 and saya suka letak gambaq yg saya amik..kira rumusan bergambaq la cikgu:)
2-tak kisah la..layan sjaa
3-tak kisah...

DNNA said...

Ha ha ha ha ha ha ha ...
(Gelak pendek sket jer dari sisdee kat atas ... keh keh)

Wokeh, ni mak nak jawab ...
Walaupun ko suruh jawab no 3 ja, aku nak buat2 tak paham and nak jawab semua soalan2 ko .. Izinkan aku ye ...

Soalan 1 - Entry di blog sendiri ye .. Hmmmm, aku lebih banyak merapik panjang2 sebenarnya. Aku sama species ngan ko la kiranya, kalau dah naik syeh ... memang unstoppable ... pasrah jer laa ...

Soalan 2 - Entry di blog kawan2 - Hmmmm ... ni aku tak kisah ... aku layan semuanya ... yang pendek ke yang panjang ke suma aku redah ... promiscuous betul la ... kah kah kah kah kah ...

Soalan 3 - Komen kawan2 di blog sendiri - Ahaaa, sudah semestinya aku suka semuanya tanpa memilih ukuran panjang pendek... kah kah kah kah ... Tapi kalau komen (membina) yang panjang tu mungkin lebih dekaaaaaat di hati gitu ;)

Nyahh, ni mak komen panjang2 ni ko sukak tak??? kah kah kah ... (Berapa banyak punya kah kah kah la aku letak dalam ini komen ... kah kah kah lagi )

;P

Nieza Ishak said...

Nyah,


haku pun dulu ekutkan nak jadik 'penulis nobel' muahahaha. Ni sbb hantu nobel laaa ...hihihi

cW said...

cikwa tak kisah..tapi kalau panjang entry tu jgn la tulisan kecik2 nanti nampak cam ulat2, ye la mata dah tua ni

kalau tulisan besar2 entry panjang camna pun memang segar je membaca nya

Zety Zin said...

huuu mak dulu pon pernah berangan jadi penulis cerpen/novel. pernah le hantar cerpen merapik konon nak masuk pertandingan. tapi tak pernahnya menang. hahahahaha.

la ni ada gak tulis sikit-sikit taaapiii, dari tahun 2007 ada 3 chapter je. muahahaha. ini kes dah beranak lah ni. koser nak perah otak tulis novel.

aku tulis blog ikut mood nyah. ataupun ikut ke-free-an masa. oh apakah ayat. harus mngamuk cikgu intan tengok ayat mak nih. haha.

tang komen tu, mak tak kisah panjang ke pendek. tapi mak sangat suka kalau orang ada tinggalkan komen. hihi.

huu panjangnya komen mak.

CikChelsea said...

terbukti tugasmu sbg pendidik ahkak melihatkan entry2 mu yg bjela di belog =P

sy baca je wpun panjangggggggg, ketagih gitew~ :D

Sayang.Ibu said...

sisdee...btol.. marilah kita berjumpa, kasik gegarrrrrrrrrrr punye.. hahahaaaa... saya x kisah komen2 pjg @ pendek dari sesiapa jua. sudi menyinggah pun mak dah terharu nyahhh..ahakksss

CY...mak paham kalo lately nih u hardly 2 comment.. pasal sikalang cik yan manyak sibuk..ahahahaaa..:)

owhhh synn.. kamu sgt pandai amik gambo, gambo2 yg kamu amik adlh syanteq... jadi kat blog mu, gambar2 adalah rencah penyedap..:)

Dian... mak suh jawab semua laaa... bagus, bagus..mak bagi A+ kat komen ko kali nih...hakhakhakkk...

nieza.. sama laaa, saya pun terpengaruh ngan nobel, maka saya perahsan nak jadik penulis nobel
jugak...ahakssss

Cik wa... blog saya tulisan ciput kah? dulu pernah wat tulisan beso, tp ada readers suh kecikkan pasal depa baca kat opis kang kantoi lak tgh baca blog...hahahhaaaa

ZZ... mmg best kan bila menulis. wahhh hang siap msk pertandingan tuuu.. kalah menang tu soal lain, tp keupayaan utk menghantar itu adlh dikagumi... ;)

CC... sbb cikgu mmg sukak membebel kannn... kahkahkahhhh... ahdik ketagihkahhhh??? ahkak sukakkk... kerana mmg ketagihan itu penyakit berjangkit.. :P

suhaila said...

1. Pendek
2. Panjang
3. Panjang

he he he ...intan kategori apa kak su nih?

Sayang.Ibu said...

xde nak letak kategori apa pun kak su, sajer suka2.. :P

izzahazfar said...

kak intan...zah ni ikut la...mood masa tu...

kadang2 kalau entry tu terkena @ bg zah feeling2 mesti komen panjang2...hahahha

tp kadang2 bila terkomen panjang2 rasa mcm segan pulak..

sila la komen panjang2 kat entry zah yek!hahhaha

~Umi.Sufira~ said...

Mak suka yang panjang..ahahaha..tapi kalau menulis dah tak sempat nak panjang2...nak baca yang panjang2 pon biasanya mak skip...mak kan engineer terhangat kat kilang nih...hahaha...

P/S: Aku yang stress ngan report beratur nak disiapkan..sudahnya aku pi baca blog orang..:P

knv said...

ya allah panjangnyaaaaaaaaaaaaa karangan cikgu! ni berapa puluh ribu patah perkataan nih? buleh buat dissertation gitu hahahah!

akak semua pun layan jugak deknon. panjang. pendek. tiga suku. setengah. semuanya bulehhhhhhh :P

apa2pun mekasih gak kat hang pasai selalu komen kat blog akak walaupun entry banyak merapu meraban. kalau akak macam ala2 tak jawab tu, harusnya akak tengah ting tong teng masa tu hahahha!

Sayang.Ibu said...

zah... kdg2 nk komen pjg2 kat blog org pun segan gak..hahhahaa... tp kalo tuan punye blog kasik, ahkak lagi suka..;)

mimi... rindu aku kat ko nyahhhh... susah btol jadik engineer terhangat yer nyah..:P ko jgn sepi2 tanpa berita, kang bulan madu kite ke mana kang...hahahaaa

kak non.. tu laaaa, cikgu mmg suka membebel pjg2..terbawak2 dlm blog.. :P
xpe kak, kite paham part tingtongteng tu...hehheeee