Tuesday, March 9, 2010

Perangai Keji Usah Diikut...

Senario di mana-mana tempat kerja....
*

1) Bila kita rajin, semua kerja kena buat
*
2) Bila kita malas, semua orang keji
*
3) Bila kita malas tapi rajin bodek bos, kerja blh escape-bos tak kisah, tapi tetap orang keji
*
Jadi... dalam senario kerja mana satukah u olls berada???
*

Saya berada di antara golongan kawan-kawan senior yang rajin. Jadi secara tidak langsung, saya juga menjadi rajin.. heheheee.... Ibarat memilih teman, saya telah memilih teman yang menjual bunga, maka saya pun akan terbau-bau wangi. Maka bila rajin, secara automatiknya kita akan memasuki senario pertama, samada suka atau tak suka.
*
Ok.. ok saya bukan nak cerita pasal saya yang perahsan rajin, tapi saya mau bercerita tentang sikap orang yang suka escape kerja. Tetapi orang yang suka escape kerja ni adalah termasuk dalam senario 3. Maka... dia seringkali selamat dari pandangan serong encik bos, tetapi memang selalu menjadi topik hangat dalam acara umpat-keji orang lain.
*
Di saat kami sibuk berpanas di tengah padang melatih anak murid untuk persediaan mewakili sekolah, dia senang hati berehat-rehat di rumah. Bila ditanya kenapa tak datang??? Dia kata TAK TAU KENA DATANG TIAP-TIAP PETANG... Sedangkan dah disebut dalam meeting, ko pun ada, cemana bleh ko tak tau??? WTF lahhhhh.... Okeh, fine... ko tak tau, now ai dah bagitau tapi still ko tak datang. APA KES???????? Rupa kisahnya dia ada cakap kat someone yang dia memang tak nak datang sebab dia kata "NAK BUAT APA DATANG? LATIH BUDAK SORANG DUA, SAMPAI RAMAI-RAMAI CIKGU NAK DATANG????" Come on lah, bukannya dari bulan 1 kita semua berkampung kat padang hari-hari. Cuma minggu lepas jer semua yang terlibat kena datang setiap petang. Sebelumnya cuma datang dua hari seminggu (tu pun ko tak datang). Mentang-mentang cikgu-cikgu baru ramai, boleh pulak ko nak lepas tangan macam tu aje? memang la budak nak dilatih tak ramai mana... tapi itukan komitmen kita sebagai guru. Ramai ke tak ramai nak dilatih ker belakang kiralah. Kita nih susah payah, sampai bawak anak kecik ke tengah padang. Dia tu.. siap ada bibik kat umah, balik umah dah tentu semua siap sedia, anak toksah nak risau, ada orang nak jaga. Pun tak datang jugakkkk????
*
Sebenarnya, dah ramai orang bengang dengan dia nih. Dia nih memang kaki kipas bos. Kalo dia escape apa-apa, bos buat tak nampak jer. Bila masa dia jadi ketua sesuatu acara, kemain lagik mengarah orang.. tapi bila orang lain jadi ketua dan bagi dia kerja, macam-macam alasan dia nak mengelak. Sungguh keji hokehhhh.... huhuhuuuuu
*
Minggu lepas kan semua orang kat skolah saya takde rest, kena kerja Sabtu dan Ahad. Hari ini dan semalam guru-guru olahraga dah mula bertugas menghantar wakil-wakil sekolah ke pertandingan olahraga. Ada yang kena bertugas pagi dan ada yang petang. Saya bertugas petang ini. Umat yang seorang ini, kena bertugas petang semalam. Tapi... tiba-tiba dia M.I.A!!! Sekolah tak datang, kat padang pun yillek!!! Kami rasa awal-awal lagi dia dah bagitau bos, tu pasal bos tak carik. Tapi all the GPKs tertanya-tanya manalah umat nih menghilang. Awat tak habaq kat GPK 1, sebab GPK tu yang nak buatkan relief. Sekali dah lepas rehat baru dia bagitau yang dia sakit mata. Hmmmmm.... kami semua wondering, hari ni dia datang ke tak. Kalo sakit mata mesti cuti lama kannnn... Tengok ler nanti.... (ni scheduled n3 yer..) ==> see kan btol macam yang diduga, memang alasan MC semalam adalah rekaan semata-mata. Hari ni dah tercongok dia datang sekolah.. macam takde apa-apa berlaku. Sakit mata boleh satu hari ke??? Memang dasar keji!!!!!!!!! :(
*
Kadang-kadang bila pikir, masuk senario nombor 3 adalah seronok. Sebab tak payah susah-susah nak buat kerja banyak-banyak kannn. Orang keji, pegi laaa mati... BTOL????
*
Tapi perangai keji orang usah diikut. Kerja dalam bidang saya ini memang banyak memerlukan keikhlasan. Pedulikanlah orang yang mengelat dalam kerja. Sepatah kata GPK saya, kami nih kerja dalam golongan K.U.P => KERJA UNTUK PAHALA. Jadi redha kan hati.. semoga dividen akhirat saya bertambah banyak hendaknya... Aminnnn.... :D
*
Lagi satu saya pantang btol bila diberi keje, orang simply kata TAK TAU. Deyyy.... tak tau blajo ler. Jangan laaa guna alasan TAK TAU untuk tolak kerja. Apa ko ingat orang lain semua PANDAI serba-serbi ke??? Orang lain pun TAK TAU juga, tapi sanggup nak belajo. Satu lagi trend yang saya nampak, bila ada orang yang TERER buat sesuatu tu, maka secara TETAP & BERPENCEN lah dia menggalas tugasan tu. Tak adillah kan, bila orang lain tak nak cuba belajar untuk sama-sama menggalas tugasan orang yang TERER tu. Orang yang TERER tu pun, berlambak lagi keje lain dia kena buat pasal dia adalah orang yang tergolong dalam senario 1 yang saya sebut kat atas tu. Tiba-tiba saya teringat kata-kata cikgu saya, masa saya mula posting kat sekolah nih.. Masa tu ada sorang cikgu saya still ada kat sini, tapi skang dia dah naik pangkat jadi GPK kat skolah lain. Cikgu saya kata, "Kat sini, kalo kita rajin... siap lah, semua kita kena buat... Jadi berpada-padalah" Masa tu saya cuma senyum aje, yelah cikgu baru.. semangat adalah berkobar-kobar kannnn... hahahhahaaa... tapi sekarang, setelah menjadi cikgu yang dah tak berapa nak baru, saya teringat balik kata-kata dia. Ada betulnya okehhhh... Tapi berbalik pada konsep keikhlasan tadi, demi K.U.P, hati kena redha... :D
*
Eh.. korang, kat tempat keje korang ada tak orang yang berperangai keji macam bebelan saya nih??? Boring kannn bekerja dengan orang macam tu... It SUCKS!!! huhuhuuuuuu....


11 comments:

Nieza Ishak said...

Kat tempat nieza ni ..

KO BUAT KERJA KO
AKU BUAT KERJA AKU ..

sbb nieza staff baru walaupun lebih tua dr derang. Dah mmg caranya kat sini ..huhuhu

DNNA said...

Entry ni membuatkan aku rasa bersyukur sekarang ni aku dapat course mates yang susah sama susah, senang sama senang ...

Alhamdulillah, semua tak berkira, ada give n take gitu :)

Dulu masa mula2 bekerja lepas grad, aku alami apa yg ko alami sebab aku masuk dlm group no 1. Partner keja aku pulak group 2. Tak ke haruuu ...

Tapi, Alhamdulillah towards the end of posting tu boss aku mula paham and sampai sekarang dia appreciate keja aku :) Rasa terharu bila segala keja kita dihargai and boss acknowledge kita kan kan kaannn :)

Konsep K.U.P tuu ... aku sukak!!!

Nyah, mak lupa nak cakap - Aku suka abaya ko dalam gambo ayu ko masa sambutan maulidur rasul hari tu .. :)

CY4.0 said...

sepanjang mak keje, mostly mmg junpa orang2 group 1 saja.. see? keje mak mmg takde stress sangat.. nak pi keje + balik keje yg stress.. kekekeke..

m-i-o said...

hahaha. ada, ada. besok dia akan diterminatekan. bagus! asyik ponteng aje, sekarang pontenglah dia selama-lamanya.

*aku tgh dilema ni. dia kena buang esok, keje dia adakah aku kena pangku? uwaaaa......menanges la klo camni :(

suhaila said...

Nasib la dik intan oiii

jangan la marah sangat...nanti lekas kedut.
Mana2 pn ada yg cam g2....
catat je...dalam meeting cakap...jagn ceta blakang dik...kita makan hati...
kalau akk sound dalam meeting...serampang 2 mata akk guna...
bos kena dia pn kena....

Sayang.Ibu said...

nieza, takpe gak gitu, kurang2 nya x de yg nak lepas tgn keje sendiri

dian, konsep KUP tu laaa yg menenangkan jiwa bile tension nyahhh... hahahahaa... eh babe, abaya aku itu adalah sponsered by Puan Hajah... cantik kann.. aku pun sukak..muahahahaa TQ babe

CY...bestnya tpt keje hang..;)

zufa, kalo kilang senang nak terminate2 org nih...hehehheee

kak su... nak sound dlm meeting??? Dia tu kaki kipas bos kak, mesti ada backing baek punye. lgpun sapelah kite nih nak sound dia... cikgu2 yg lagi senior pun makan hati jer, ckp blkg sbb nak lepas geram jer.. :P

CapT said...

aku pun ade sorg mcm nih.. kipas utk naikkan die kire tak kisah sgt laa.. nih tak.. kipas untuk naikkan die dan jatuhkan org lain.. perghhh sentappp!!!!

aku setuju sgt laa dgn setiap bijik butir dlm entry ko bebb.. setuju 85 juta per 85 juta... hahahaha

kalau tunjuk terer.. memang masak laa kena bambu.. kaw kaw punyaaa

nonie said...

kadang2 org2 camni yg menyebabkan pahala kita jadik kurus kan... bengkek je.. tak pasal buat dasa mengutuk selalu... tapi kalau nak bengang kadang2 bukannya boleh nak tampung2 yea dak huhuhu

Sayang.Ibu said...

capT...kena redha jek laaa walopun sakit di mata dan di jiwa..hukhukk

nonie..btol.. dah ler pemalas, dapat pulak dia pahala yer..hehheee... sabo jer laaaa

CikChelsea said...

tmpt 'kje' sy sorg je staff ahkak. jd takde konflik. 'dialah' boss 'dialah' kuli kah kah kahhhhhhh

dialah merujuk kpd diri sendiri =p

Sayang.Ibu said...

tu xpe dik.. lg senang.. agak2 x suka 'terminate' ajer.. wakakakaaa