Tuesday, February 2, 2010

Fully Diaperless???.

Kisah potty train Aina bermula sekitar Jun tahun lepas, sebagaimana yang pernah aku kisahkan di Sini. Alhamdulillah... tidak susah nak mem'potty-train'kan Aina. Tapi, masa tidur Aina masih lagi berdiaper. Sebab saya tak konfiden tak pakaikan diaper masa dia tidur.

Tetapi, sudah empat malam Aina tidur tanpa diaper. Bermula dari malam pertama, saya terlupa nak pakaikan dia diaper. Dan saya kagum bila dia langsung tak pee. Wahhhh.... clap!! clapppp!!! Saya terus puji-puji dia dan bagitau Aina, budak bijak tak pakai diaper malam-malam tauuuu... Dan Aina kemudian bersetuju terus tak payah pakai diaper waktu tidur malam lagi. Maka sudah empat malam dia tidur tanpa diaper. Tapi, tengah malam saya tak kejut dia pun. Sebab bila saya kejut, memang dia tak nak bangun. Yang pastinya sebelum tidur, saya akan suruh dia pee dahulu. Saya bertawakal sajalah mintak-mintak Aina tak terbabas di tengah malam.

Sebenarnya training Aina tido-tanpa-diaper ini sedang elok pulak seiring dengan training Aina berpisah tempat tidur dari saya dan hubby. Selama nih kan kami berempat berhimpit-himpittido sekatil. Sejak seminggu lepas, saya dah letak satu tilam kat bawah. Berpisah tempat tido, bukan berpisah bilik. Aina (dan kadang-kadang Ainin pun) akan tido atas tilam tu. Tapi kalo Ainin tido dengan kakak dia, bila tengah malam mesti bangun carik nenen saya jugak... :P
Bagusnya Aina nih kalo dah tido memang susah nak terjaga. Jadi bila dah lena kat tilam tu, memang sampai ke pagi laaa. Apapun lapang sikitlah katil kami sejak akhir-akhir ini.. Taklah ada orang tu sakit-sakit pinggang tido statik sampai pagi sebab anak-bini dah conquer katil...wakakkaaa... :P

Kalau betullah Aina akan berterusan diaperless di waktu malam, syukur Alhamdulillah. Senanglah poket abah hati ibu dan abah. Wahhhh.. diaper langsung tak payah belilah nampaknya sebab adik pun pakai CD kannnn... Susu adik memang tak pernah beli sejak azali... Tinggal susu kakak sajalah. Aina pun nampak macam dah kurang sikit minum susu. Biasa beli 2 tin untuk sebulan, lately nih dah tinggal setin ajer... Maybe sebab dia makin kuat makan. Petang-petang pun dah pandai request goreng itu-ini untuk dia dan saya melantak makan.

Budak bertuah yang sampai sekarang pun saya suka gomol... :P


Cuma satu saja, saya sedang mencari-cari waterproof bed pad untuk buat alas tilam Aina sebagai langkah berjaga-jaga. Saya masih belum sempat survey kat Jusco.. ada ke ekkk??? Saya try carik online, macam tak jumpa. Kalau ada sape-sape tau boleh beli kat mana sekitar JB nih atau dekat online, mintak tolong bagitau yerrrr??? TQ u ollssssss.......... :D




4 comments:

sisdee said...

salam...

u kat jb ek..same le kita :D
anyway bagus sgt kan..dah leh terus tanpa diaper mlm..i kalau siang tu berani le gak tp mlm cam ngeri2 lagi..siang pun tbabas gak kdg2 heehhehe..
rasanya ada kat jusco ada sbb cam nah ternmpk gak waterproof bed pad tu..try le g survey :)

CY4.0 said...

mak beli online kat freshbots.com.

~: UmmiNor:~ said...

wah come la anak dara mu itewwwwwww...book boleh??? hehhee
btw kat blog fid dia ade bg link watepfroof bed pad tgh sale :D

Anonymous said...

Baby Care Products, [url=http://babybabymart,com/deals/Baby+Crib/]Baby Crib[/url], [url=http://babybabymart,com/deals/Baby+Dresses/]Baby Dresses[/url], [url=http://babybabymart,com/deals/Baby+Dresser/]Baby Dresser[/url], [url=http://babybabymart,com/deals/Graco+Baby+Strollers/]Graco Baby Strollers[/url], [url=http://babybabymart,com/deals/Graco+Snugride+Car+Seat/]Graco Snugride Car Seat[/url], [url=http://babybabymart,com/deals/Diper+Bags/]Diper Bags[/url].