Tuesday, February 16, 2010

Last Minute Punyer Plan...

Sebenarnye hari nih memang tak ada apa-apa plan pun. Bajet nak duk umah makan tido lepak-lepak jer. Mak ayah aku pun dah siap-siap mengemas kebun sekangkang kera kat belakang umah, tengah lepak-lepak kat pondok. Tetibe mak ajak piknik... Dan tetibe ajer semua orang kata okeh walhal dah pukul 10.30 pagi. Mak kata mak nak masak nasik ngan asam pedas ikan parang dulu... karang senang, bawak bekal. Hokehhh.. mak masak, saya dengan ayah pi Tesco beli jajan dan ayam untuk di goreng di tempat kejadian.
*
Maka gedebak gedebuk, pukul 12pm baru kitorang gerak. Sebelum tu sempat saya calling-calling adik saya yang sedang bercuti kat KL untuk join piknik-terjah kitorang nih.... Dan setelah dipaksa, maka adik saya tu pun paksa-rela jugak join dari KL.. memang sewel.. wakkakakaaa...
*
Mulanya kami merancang nak ke Tanjung Encik Leman, tapi bila dah sampai kat Desaru tu.. tak jumpa pulak signboard Tanjung Leman Encik Leman dah bawak lari hagaknye.. hahahhaaaa... maka Puan Kapitan pun mengubah haluan ke Tanjung Balau. Janji laut, ade haku kesah kat mana??? :P.
Lebih kurang pukul 2 kami sampai kat Tanjung Balau. Siap-siapkan tempat, ayah prepare dapo untuk goreng-menggoreng. Terus saya goreng ahyam dan kentang.
*
Layan gambo dulu....
*
Langit biru...

Saujana mata memandang...


Mak tersayang.. ada macam muka saya tak?? :P

Dapo instant kami...


Ahyam goreng...

Pak aji & Mak aji...


Budak-budak yang comel bersama acu yang tak berapa nak comel

Lepas makan, memang tak bley handle tengok laut yang terbentang luas. Dah lama rasa tak berendam dalam laut. Cuaca pun sedang elok jer, tak panas sangat.. agak redup jugak. Kami tak menyempat nak tunggu Auntie Ngah dan Cik Zura, maka... saya, anak-anak dan Acu pun terjah laut.

Ibu dan anak-anak yang sama comel possing dulu...

Konon-konon malas nak tuko seluar, nak main-main tepi pantai jer.. dapat rendam-rendam kaki pun jadik ler. Tapi hampehhhh... Anak-anak bile tengok laut, mana dapat ditahan dari nak main air btol-btol. Maka saya terpaksa jugaklah tuko seluar lain, nasib bawak spare.
*
Lawaknye Aina, dalam pada teruja tengok laut yang luas tu, sempat tanya..
"Ni macammana nak mandi ni???" wakakakkaaaaa.... Hadoiii nakkkk.. mentang-mentang laa selalu asik acara terjun kolam jer, jumpe laut dah tak reti nak mandi ekkkkk??? :P
Main sama-sama ye adik...
Adik yang selama ni takut air pun,
kemain lagik berendam.. taknak ibu pegang dia.. :P



Gambo-gambo berendam masa Auntie Ngah dan Cik Zura datang join, tak sempat diambil.. pasal, semua orang nak main air.. tak de sape nak layan kamera.
*
Bile dapat berendam bersama adik beradik, saya-Lia-Yan... yang tak ada cuma adik lelaki sajer, tiba-tiba saya rasa syahdu. Teringat kenangan silam kami masa kecik-kecik. Acara piknik adalah acara percutian yang selalu ayah dan mak buat untuk kami sekeluarga. Memang kami selalu sangat piknik. Bukan tido chalet pun, mana lah ada bajet nak sewa chalet bagai. Tapi ayah dan mak tetap nak bawa anak-anak bercuti macam orang lain jugak. Jadik mak akan masak-masak.. dan kami akan pergi berpiknik di tepi laut bila cuti sekolah. Pagi sampai, petang balik. Happy sangat masa tu. I really miss the old times together. Mak dengan ayah memang suka sangat bawak kami mandi laut. Oh ohhh.. kenangan silam yang sungguh touching!!! Sekarang nih, memang susah nak berkumpul jalan-jalan macam nih. Masing-masing dengan kesibukan masing-masing. Lagi pulak mak dengan masalah kesihatan dia. Jadi bila hari ini kami berkesempatan untuk bersama-sama lagi berpiknik, saya terasa macam sesuatu yang indah. Saya lihat mak dan ayah pun happy sangat. Seronok sangat dapat main tolak-tolak dan kejar-kejar adik-beradik. Lebih seronok bila saya dan Yan dapat buli rendam kepala Angah dalam laut.. kahkahkahhhhh.. Sungguh anak-anak pun nganga tengok ibu diorang yang tiba-tiba lagik hover dari diorang.. :P
Saya pun, mentang-mentang laki takde depan mata, adalah tak segan-silu berperangai macam budak-budak.. muahahahhaaaa....
*
Whatever it is... we were having a GREAT time together as a FAMILY today... Sekarang nih baru rasa penat.. tapi tetap nak mengupdate jugak...
*
Kalian... masa lalu apakah yang paling kalian rindukan??? Cuba kenang-kenangkan... :)

12 comments:

Fid said...

wah sakan gak ko nyah!!!

Sayang.Ibu said...

hahahaaa..sekali sekala melepas geram nyahhhh...;)

izzahazfar said...

lawa giler gambar laut tu kak...ni yg buat nak mandi manda jugak ni...dah lama tak berendam ni..

sisdee said...

wah bes kan...dah lama tak ke area situ :)

lawak le u ni...pak leman tak kasi orang g tempat dia kot...dah penuh kot hahahhahaha

DNNA said...

mek, ko memang ikut muka mak hajah laa ... sebijik sebijon ... hehehehe ...

dulu ibu and bapak aku pun memang cukup sukak bawak anak2 diorang mandi manda di pantai / sungai / air terjun ... heh heh heh .. memang syiokkkkk !!!

~Umi.Sufira~ said...

Selimnya mak ko nyah!!! Apa rahsia tolong risik2 kan sikit....aku nih belum pape dah naik 4kg ni hape kes...ekekeke....

Sayang.Ibu said...

zah, panas2 nih mmg best berendam.. pi laa holiday kat laut lak..

DNNA.. mmg ramai yg ckp gitu nyah..sama laaa mak pak ko ngan mak pak aku.. :)

nyahhhh... mak aku mmg lagik selim dari aku.. rahsianyaaa?? ko nak ke rahsianya?? mak aku diabetes, dia mmg jaga makan giler2... dan balik dari haji aritu dia bertambah2 kurus. agaknya kita2 kena pi haji lah baru leh kurus kot.. hahahaaa

CikChelsea said...

wuuu syioknya bkelahhhh

jeleshhh..sy nk jugak =(

comelnya si kecik itu memakai swim suit skirt..kikikiii =P

Sayang.Ibu said...

CC... comel kan?? dulu ahkak x pernah pakai swimsuit skirt gini tawww... kahkahkahhhh... pi laaa berkelah gak ahdik ooiii..;)

~ ZuRa ~ said...

ader lagi yg x citer tu..pasal org yg tetiba mengarok kat dlm toilet..ekekeke..yg pntg muka i x itam..hahahaha

m-i-o said...

eh, mak ngko klo duduk sebelah menyebelah dgn ko tak macam anak-beranak. macam adik-kakak gitu.

ko kakak.
puan hajah adik.

ekekekek :P

larikkkk!

Sayang.Ibu said...

zura... ko cecah montot dlm air x sampai stgh jam.. mmg ler x itam.. hahahhaaa

ZUFAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!....Aku larikkk kejo ko sampai dpt.. siap ko... :P