Wednesday, February 17, 2010

Kulit Oh Kulit...

Masa hujung minggu lalu, saya sempat berjalan-jalan ke JJ Bukit Indah. Terlanjur ada kat sana, singgah la ke kedai ini....


Mulanya rasa nak survey ajer. Tapi memang beli jugak lah akhirnya...

Memang saya sedang mencari produk facial dan skin care yang baru, sebab sejak makin tua lately nih, kulit saya dah bertukar dari oily kepada dry. Dulu memang kulit saya nih berminyak. Kalau bermekap, kejap jer dah berkilat-kilat muka. Tapi sekarang nih, kulit saya senang kering pulak. Suka sangat menggelupas sana-sini. Selama nih saya gunakan produk Body Shop range Whitening, tapi bila tengok masalah saya tak dapat nak diatasi, mula laaa menggedik nak carik brand lain pulak.

Jadi, saya pun surveylah range for dry skin dari Skin Food nih. Rupanya, di Skin Food dia tak jual satu set terus. Macam untuk dry skin, SA suggest facial wash dari range Black Sugar. Tapi untuk skin care yang lain macam - toner, mosturizer cream, serum & sun block dari range Agave Cactus. Agave Cactus range nih macam new comer kat Skin Food nih, tapi dikatakan sesuai untuk kulit yang dari jenis kering dan sensitif. Sebab nih produk baru, biasa lah kan SA dia for sure nak promote produk baru punye. Saya tanya selain dari jenis ni, mana lagi yang sesuai untuk dry skin, tapi dia cakap yang ni lah paling sesuai. Eh.. betul ke u olls?? Saper yang biasa dengan Skin Food nih, untuk dry skin takde yang jenis lain ker???

Saya ambil jugalah mosturizer cream dia. Actually ada dua jenis cream nih, satu Light dan satu lagi Hydrating. Hydrating ni lebih concentrated lah, sesuai pakai waktu malam. Untuk siang pakai sikitttttttt ajer. Saya ambil yang Hydrating.

Dah beberapa hari guna cream nih, saya suka!!! Sebab memang melembapkan kulit. Kulit saya dah tak rasa tegang-macam-pakai-topeng-muka lagik. Rasa lembuttttt jer muka macam kulit baby.. wahhhh tak agak-agak... :P
Tapi memang betul. Bahagian kulit muka saya yang menggelupas kering hari tu pun nampak dah bertambah baik... serius suka giler. Menariknya cream nih, walaupun dia melembapkan muka, takde lah jadik berminyak kulit muka nak-nak bila pakai mekap. Cream nih cepat je serap dalam kulit bila kita sapu.. dan kulit kekal lembap sepanjang hari. Memang ai heart this cream very much!!! :D
*
CUMA... tang harga dia memang tak berapa nak heart sangat. Rasa mahal jugak lah cream nih, bukan cream nih jer.. range Agave Cactus nih memang agak mahal... Sebab produk baru ke hape ntah?? Tercekik ahkak tengok reganya nyahhhhh!!!! Cream ni saja RM 119. Nasib baiklah cream ni memang best, dan saya rasa tahan lamalah sebab pakai sikit aje kan. Untuk toner, serum pun sama RM 100++. Saya belum beli toner lagi, sebab toner BS saya ada separuh botol lagik, sayang pulak kannnn. Tapi tulah, ada tak lain range selain dari Agave Cactus nih ,untuk kulit kering ekkkk???
*
Untuk facial wash pulak, dari range Brown Black Sugar. Saya tak beli pencuci muka, sebab pencuci muka BS masih banyak lagi. Kena habiskan dulu.. kang ke bakul sampah jer jadiknya. Tapi saya sudah angkat ini tak pasal-pasal Black Sugar Deep Cleansing Cream untuk remove the dense make-up. Sebelum nak cuci muka, hilangkan mekap dulu. Selalu pakai wet-tissue jer, tapi saja nih nak try cleansing cream pulak. Yang range Black Sugar nih harga ai heart jugak, sebab dalam RM 50++ jer. Cleansing cream nih pun RM 55. Bila pakai, pun saya suka sebab mekap memang tanggal betul. Bila lap dengan tisu atau kapas, rasa smooth jer muka.. besttttt.. mak sukak.. cuma mak nak kena rajin jer lah guna nih untuk tanggal mekap. Biasa mak malas guna cleanser, pakai wipes jer.. :P
*
Yang nih kompem sok facial wash saya dah habis, saya akan pi beli.. sebab saya cheap skate harganya lagik murah dari BS yang saya guna... :P

Tapi, saya sudah mula jatuh hati dengan produk Skin Food nih. Lagipun bekas dia cun laaa... comel aje... :) Masa beli tu dapat banyak gak free gift - memang mak sukak!!! Saya dapat Black Sugar Jelly Foam, Agave Cactus toner, serum dan sun block. Saya suka juga produk nih sebab bau dia best.. sweet gitu.. :D

Itulah cerita saya tentang Skin Food yang saya dah rembat nih. Untuk menghilangkan curious saya tentang cactus nih, saya tempek sekali gambo Agave Cactus nih.. Beso gilak pokok dia..... hahahhaaaa.. :P



10 comments:

~ As ~ said...

beb aku baru nak tnya pasal skin food ni ngan ko sbb nak jg try...kulit ku kering mengering... mgkin sbb pregnant jg la...

~Umi.Sufira~ said...

wah akhirnya ko beli juga...:) Aku memang sejak azali kering nyah....tepek pelembab banyak mana pon kering juga...haruskah???ekekeke...

Marisa said...

saya tak penah guna yg Avage tu. Baru kot...

saya kan suka tgk ceta Korea.... tu yg rasa suka dpt pakai produk2 Korea.... tgk ler camana kulit org2 Korea... kan gebus2...

sisdee said...

that day masa pegi bukit indah punnn nmpk gak kedai nie tp tak smpat nk singgah RAMAI gile esp chinese le kat situ :(
maybe sbb i pegi waktu sales kot...mahal gak ek..nsb mukaku setia pada yang satu :p

CikChelsea said...

welcome to the club kah3
skali dh pakai terus jatuh chenta khennn?

sy pon kuling kering jugaaaa, tp pakai yg pelembab dgn toner dr range lettuce sajork. separuh harga dr new comer range tuh.

mari kita bkempen sayangi kulit anda secara besar2an (wahh mcm la skin food byr royalti kah3)

Sayang.Ibu said...

as.. ni laaa maklumat yg aku baru dpt, aku pun br try skinfood nih. blh cuba laa beb, mosturizer dia mmg bagus sangat bg aku..

mimi.. muka aku pun gitu, tp kali nih mcm sesuai pulak dgn skinfood nih. ko nak try pelembap dia?? leh aku bg sikit.. pakai dia sikit jerrr.. hehhehee

ooo marisa, pengaruh dr citer korea laa nih ekkk.. semoga kulit kita nanti gebuzzzz2 mcm kulit diorang laaa ekk.. hahahaa

sisdee... mak pi aritu ptg raya cina, mmg xde org.. tp SA dia ala2 dah x sabo nak cuti raya.. hahahhaaa

Sayang.Ibu said...

CC... oooo lettuce pun utk kulit kering gak ekkk?? aritu tanya SA tu sibuk kempen yg baru nih. nanti nak try laaa toner lettuce. yg baru tu adlh sgt mahal.. hahahhaa

lailasani said...

intan, akak pun guna BS whitening tu gak before ni, dh hampir 3 tahun tp jeragatku tak jugak ilang2. katanya buleh ilang (konon!)... tu yg tengah dok carik2 produk ape yg sesuai... mcmm terujaaaa je tengok review skin food nih... hohohooh..
tp tang rege tu... menakutkan pulaks... hehehe..

m-i-o said...

ko kan nyah, kalo pasal pengaruh membeli produk - memang boleh termakan jugak kata2mu ini. hahaha!

sib baik aku tak nampak outlet skinfood. kalau nampak, mau berjangkit wabak ini :P

Sayang.Ibu said...

kak laila.. tu lah, sama dengan lah kite..dah berthn pakai, end up muka jadik kering pulak..now try SF nih nmpk okeh. tp yg range baru ni mmg agak mahal.. kalo range lain, mcm ok lah jugak harganya...

zufa.. aku nih sudah terpengaruh, now mencuba mempengaruhi org lain pulak.. hahahhaaa... masalahnya kan, wabak penyakit nih xde vaksin, tu yg lomahhhh tuuu... :P