Thursday, February 25, 2010

KUTU???? OMG....

Akitiviti sosial di luar silibus bagi guru-guru di sekolah saya adalah memang banyak. Dan saya adalah sentiasa dipaksa berkewajipan menyertai apapun jua aktiviti yang dibuat.

Salah satu aktiviti wajib, adalah ini..............
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Main KUTU...

Yer... main kutu atau undi adalah acara paling famous di kalangan kami. Macam-macam jenis kutu ada. Biar saya senaraikan kutu-kutu glemer yang telah didaftarkan sepanjang 2010 ini...

1. Kutu duit - sebulan RM 100

2. Kutu Vantage - sebulan RM 35

3. Kutu Handphone yang ada bacaan satu Al-Quran - sebulan RM 80

4. Kutu tong beras Tupperware - sebulan RM 20

Paling glemer kutu duit lah. Ada beberapa kumpulan kutu duit nih. Ada yang join sampai dua, tiga kumpulan. Tapi saya join satu jer. Tak kuasa banyak-banyak. Karang duitnya bukan dibuat simpan, dibuat enjoyyyy jer lebeyyyy. Kebanyakan diorang main kutu duit untuk buat bayo duit road-tax. Atau ada yang suka nak cop giliran time nak raya, atau nak naik sekolah untuk buat belanja anak nak sekolah. Tujuan saya????? buat meroyan lahhhh, hape lagik Entah... takde tujuan khusus lagi setakat ini. Hahahhaaaa...... :P

Kalau kutu Vantage pulak, ada dua kumpulan setakat ini. Harga satu set adalah RM 350, tak kisah lah nak set makan ke, set minum ke, set balang kuih raya ke.. Saya punya set makan. Dah dapat jugak. Rasa macam ada tayang sikit hari dulu. Set saya nih duduknya dalam almari hiasan, dan sekali-sekali digunakan bila ada VVIP datang atau dalam ertikata lain, tetamu terrrrrristimewa. Sape yang rasa-rasa datang umah saya, saya hidang guna pinggan saya tu, memang istimewa lahhhh tu... muahahhahaaaa..... Tu pun, kalo saya rajin masak lahhh.. kalo malas, nan ado lah jawapannya, sila jangan kecik ati... :D

Haaa... Kutu handphone yang ada bacaan ayat-ayat suci sebuah Al-Quran nih, memang istimewa. Kutu nih baru aje ditubuhkan hasil ajakan GPK Kokorikulum saya dengan memaksa saya menjadi MAK KUTU tersohor tak pasal-pasal... wakakkakaaaa.... Handphone nih harganya RM 400. Sebulan akan ada dua orang yang dapat. Giliran saya bulan depan.. yeayyyyyy.... Apakah motif beli handphone nih?? Sebab handphone saya asik mampos ajer tak pasal-pasal. Kata Cik Puan Zufa, handphone Sony Ericsson memang berkonsep energy saving. Tapi, apa kes nak energy saving, dah tentu handphone adalah benda paling penting dalam kehidupan. Nak-nak bagi saya yang suami jauh di mata dekat di hati nih. Kalo time dia call, handphone saya tengah off... kan ke sedeyyyy tuuuuu... Haishhhh... geram tawww saya. Maka saya memang nak carik handphone lain. Kebetulan grup kutu ini ditubuhkan pada bulan ini, maka saya pun join. Motif lain adalah pandang ke timur hadapan, nanti kalau saya preggy lagi, bolehlah saya kasik baby dalam perut saya dengo bacaan ayat-ayat suci Al-Quran 24 jam bila-bila masa sahaja... :)

Dan terakhir sekali kutu tong beras Tupperware. Hahhhh.... kutu yang nih memang tak tercapai dek akalku. Biasa, kitorang buat kutu untuk beli barang-barang Tupperware. Tapi kali nih all the Cik Kiahs, nak beli Tong Beras Cap Tupperware. Seperti biasa, walopun tak tercapai dek akalku, nama saya tetap tersenarai... hahahhahaaaa.... Laki saya geleng kepala bila saya bagitau yang saya main kutu tong beras. Jangan risau abang, duit-duit kutu semuanya saya tak mintak duit abang... :P

Dan tujuan saya buat entri merapu pasal kutu nih adalah, untuk menayang TONG BERAS TUPPERWARE saya... hakhakhakkkkk. Saya baru dapat hari nihhh... Memang syiokkkkk... Tapi nampaknya, tong beras nih terpaksa KIV dulu penggunaannya pasal dapur saya sedang bercuti.

Dengan menggunakan tong beras Tupperware ini, sudah pastilah nasi yang saya masak akan bertambah sedapppppp. Maka kalo cuma lauk goreng telur pun, terasa sangat sedap makan nasik... :P

Tengok kotak dulu...



Presenting my new kitchen gadget....

Tong Beras Tupperware...

Sekarang saya tengah termenung pikir, kat manalah saya nak letak tong beras nih. Takkan nak simpan dalam kabinet.. tak glemerrrr youuuu!!!!! Apakahhhhhhh???? :P Saya kena re-organize susunan barang atas kabinet dapo nampaknya bagi meletakkan tong beras mahal nak mampos Tupperware nih... :D

Dan akhir sekali, saya tempekkan wajah-wajah suci guru-guru SK Pasir Gudang 2, yang mostly menjadi ahli-ahli KUTU.....

Cuba teka, mana Cikgu Intan??? :P





19 comments:

sisdee said...

hahahah tu le mmg bes ada tong beras tupperware nie..hehehhhe...

but i punya yg dulu punya yg plain...now nie jek yang ada kaler red tu..ish cam jeles tau u punya red!!!

Sayang.Ibu said...

Red is hotttt.... sisdee..hahahaa... blom tau best ke x, tp bila tengok cun, rasa best jugak laa...:P

~: UmmiNor:~ said...

hahahaha hilang stress mak baca pasal kutu2 ni huahuahauah..
eh syok gak kan main kutu ni...sape nak main? jom...
sila abaikan saya yg tgh mereng nih

Sayang.Ibu said...

umminor nak main kutu apa?? hahahahaaa.. eh online pun byk kutu kan, kutu pam susu, kutu CD... tp ku x pernah lagik join kutu online nih..;P

NORHAYATI BERAHIM said...

ha.ha..geli hatilah intan baca intan main kutu tong beras, macam2 ya..akak selalu dapat tupperware dari kakak akak yang cikgu tu, emak si ojan. Macam2 tupperware dibawak ke rumah akak..tapi mostly dia bagi free aje..sbb duit dia da banyak..ha.ha..

liyana said...

lawak la baca

bukan cikgu pompuan ha. encik hubby ku pun cikgu lelaki 'gatal' main kutu. wakakaka
bayar roadtax, anak kutu hat paling awal dapat duit, bulan 1

Sayang.Ibu said...

kak yati, mmg lawak tong beras pun main kutu. mula2 mcm mls nak join, tp dah yg main tu geng2 baek... join jugakkk.. haahahhaaa...untung akak dpt t'ware free... bestnyaaa

liyana... kan.. cikgu laki skolah ku pun sama. tp diorang suka main kutu duit jer. kutu vantage, ke tupperware ke..x layannnn... hahaha

DNNA said...

Ya ampun, aku ingat kutu species Pediculus humanus tadi. Species lain rupanya, kah kah kah ...

(Errr, sila jangan kagum ngan aku, aku mitak tolong uncle google tadi, kah kah kah ...)

Betul betul betul, itu tong beras harus diletakkan di satu sudut yang prominent di dapur ko agar setiap kali ko lalu, ko akan sengih2 dan mendapat semangat untuk masak sedap2 ... keh keh keh ...

Beb, itu tumbuhan sudah sampe semalam, Alhamdulillah ... Nanti aku dah jadikan dia sambal, akan kutayang Insya Allah ... hahahaha ... TQVM beb ...

CikChelsea said...

hooyeh2 tak sabar nk ada rmh sendiri, nt blh beli brg2 tupperware secara banyakkkkkk (haloba gilos wakakak)

tupperware sgt memuaskan ht krn bau tak lekat kan??? :) (wpun harganya agak mahal bbanding 'tipuware' tp kualiti lebih penting. jd wpun mahal bayo smbil pejam mata sajork hihi)

Sayang.Ibu said...

Dian P Ramlee...wahahhahaaa.... mak baru nak kagum ngan ko nyah, ku ingat ko pun sama spesies ngan Grissom CSI yg obsess pd bugs.. ahahhaaaa...
btol beb, aku x sabo nak surprisekan laki aku ngan tong beras nih..muahahhaaaaa... aku harap, bukan aku jer yg semangat nak masak nasik..mintak2 dia pun semangat nak tolong aku masak nasik... :P
psssttt...nnt tyg kat blog ko ekkkk

Sayang.Ibu said...

CC.. tu psl ler cikgu cikgi nih sukak main kutu dik.. bayo 20hinggit sbln x terasa sgt...muahahhaaaa...mmg puas hati ngan brg t'ware nih..akk pun sakan mengumpul dik...:)

~Umi.Sufira~ said...

Intan, banyak giler ko main kutu nyah!!ekekeke..kutu tong beras tuh kalau depa buat kat sini aku pon nak join....tapi paling tak tahan geli aku ngan gambar kutu real atas sekali tuh..ekekeke...

Sayang.Ibu said...

mimi... wakakakaaa... aritu kecoh gak nak carik geng kutu tong beras, x ramai yg nk join sebenarnya. kalo ku tau aku riki2 ko nyah... hakhakhakkkkk... gambo kutu tu aku pun geliiiii... :P

sWeEtDaRLinG said...

salam... layan gak erkk baca entry merapu cikgu luar silibus gini... hehehehe...

Sayang.Ibu said...

sweetdarling... layannnnnnnzzzz... merapu mmg bestttt..hahhaaa

ena said...

eh! aku nak jadik cekgu la! cemana? hahahaha

Sayang.Ibu said...

ena.. apalagi, pi bukak website KPM laa.. hahahhaa

Marisa said...

kat ofis I... i ler ketua kutu Corelle. hehe

Sayang.Ibu said...

wowwwww... kutu corell????? nyahhh bestnyer, len kali offer laaa kat mak... laki mak sukak corell, blh mak 'racun' dia suh sponsor mak join... wakakakaaa