Wednesday, February 3, 2010

Bajet.. Bajet....

Saya memang setiap bulan, bila gaji akan senaraikan cawangan-cawangan yang perlu diagihkan untuk hasil titik air liur peluh. Hutang-piutang, simpanan, whatever... semua harus diagihkan sama rata, sebelum melihat baki yang ada untuk saraan bulan itu. Suami kata mesti reward diri sendiri jugak bila dapat gaji, tak kisahlah beli something untuk diri sendiri atau makan-makan. Memang saya selalu BOLD kan pesanan suami yang itu dan seringkali menyalahgunakannya. Sebenarnya reward untuk diri sendiri telahpun diperolehi sepertimana KisahSemalam. Jadi patutnya kalau dah dapat reward, silalah duduk diam-diam kannnn... :P

Tapi malangnya saya telah membuat senarai keperluan (ke kehendak ek???) yang lain pula... Mau tau apa dia????????????????




1. Foundation saya sudah habis..
Hari tu saya beli MAC cream foundation,
tapi mau back to BB balik lah... :P

2. Compact powder saya nih pun nak abih!!!
Believe it or not, saya yang kuat make-up ni, guna compact nih for
almost 1 year... Walopun agak mahal, tapi tahan lama..
Berbaloi-baloi!!!


3. Haaa... yang nih pun dah picit-picit kuor angin yang banyak..
Dah kena beli baru jugak. Saya suka sangat pakai ni,
sebab make-up jadi tahan lama.
Errr... kuku pink tu bukan saya punya yer..
Makcik google punye.. :P




4. Skin Food skin care
Saya tiba-tiba terasa nak beralih angin dari
Body Shop kepada Skin Food pulak
selepas membaca EntriAhdikIni.


Sambil jeling-jeling kocek hubby pegang kalkulator, saya membuat penaakulan mantik, kamiran dan juga pembezaan... wakakkakaaa... apakah??? Nak beli semua sekaligus adalah tak sampai hati. Takut nanti ada yang menjeling manja sambil bertanya, "Ini je ke rewards you???" Ohhhh... setajam pedang pertanyaan itu, tak sanggup telingaku mendengarkannya. Sebab tu saya suka kalau si dia ada di sisi saya, maka saya akan jadi insan yang lebih berhemah lagi pemalu apabila membeli-belah. Cuba kalo dia takde, gerenti semua saya sebat sekaligus dengan alasan terapi minda, pengubat duka... bluekkkkkkkk!!!!!!! :P

Saja suka-suka tanya korang, yang mana agaknya saya nak kena beli dulu, mengikut turutan nombor??? Sila jangan kata beli je semua yer... kahkahkahhhhh... :P


14 comments:

azrinna said...

Cikgu Intan pilihlah Skin food dulu, cz if kulit muka bersih n cantik sapu mekap apa pun cantik! Sekian, terima kasih

Fid said...

nyah mak la ni selesa sikit ngan wnag gaji
kalau idak 3 ari bulan account mak tinggal 3 angka tak pun 2 angka kahkah
lately Alhamdulillah mak leh suka suka sikit..kahkahkah....
mak target rumah ngan kereta BESAR so mak pakai alatan tempek muka morah2 jaaa..

azrinna...skinfood tu baguih erk?skinfood tu nate gapo?

sisdee said...

rasanya u beli mana yg mmg dah nak ABIS kot...hehehhehe..tu baru lebih berhemah kot..heheheh

Me pun klu ada hubby sebelah ala2 baiknya wife ku ini..klu dia hilang jap jek ada le kat tangan i brg yg tak de dlm snarai berhemah hahahaha

body shop skin care mmg best!!! (racun..racun!!) hahahahah

~ As ~ said...

wahahha sama pl perangai kaum isteri ni rupanya...klau sebelah ada suami, sopan santun nak beli..klau pg sorang, mmg semua nak ambik..

Zety Zin said...

saya adalah sama dengan fid. ekekeke.

tapiiii... kalau mak diberi peluang (aka ada banyak duit lebih), mak pilih skin food dulu lah kot. jaga kulit. kalo kulit dah cantik, takyah pakai mekap pun takpe :)

DNNA said...

Geng, minggu depan kan gaji ...
Apa kata ko combine bajet bulan ni dan bajet bulan depan lantas ko sapu bersih semua barang-barang dalam senarai ko tu ...

kah kah kah ...

Ella said...

babe...
kalau nk budget beli skincare &
compact dulu..
foundation and prep & prime tu meby next time..

tp alang2..beli jelah sekali jalan..
kalau make-up kurang brg ni tak syok.heheh

izzahazfar said...

vote for skin food...

p/s: kak aci tak ajar saya makeup?hahahha...saya tak reti...

d.a.m.i.q.u.l.a said...

kalo sy gune studio fix tu sampai setahun gak.nape tah lambat abis,padahal pakai hari2

Marisa said...

saya mmg pakai skin food.... tp kena tgk gak brg dia.... ikut jenis kulit la...
so far mmg selalu beli cleanser, toner & moisturizer.... kdg2 gatai tgn beli mask juga....

wah... mcm best je compact powder tu. brand apa? setahun tahan? biar betoi? saya kalau pakai.... 3 bulan jek... tp may be sbb tak pakai foundation.... kena kasi lebih bedak la kot

CikChelsea said...

ahkak,
bia betik guna mac powder tu thn sethn??? awat cheq pakai thn bebeberapa bln sajorkk? T___T

nasehat adalah, beli yg paling diperlukan tersangat2. kira thp klo tak bli blh tbawak2 dlm mpi kah3.

mcm tak guna punya pendapat LOL

(owh ada juga yg tpengaruh keh3) *evil grin*

Sayang.Ibu said...

azrinna... tulah mmg terpikir nak angkat skin food dulu, tp BS skin care masih ada sikit lagi, maybe kena abihkan dulu, kalo x kan nescaya ke bakul sampah ajer kang.. :P

cik fid.. Alhamdulillah nyah, tapi kan aku nih kena beringat gak.. kalo x asik nak berbelanja jer..huhuhuuu.. wah beb, ko da target umah&kete beso.. go go bebbbb

btollah sisdee, mmg nak beli yg dah nak abih dulu lah rasanya nih.. BS mmg best, tp sj nak try skin food lak.. hahahaaa

As.. mmg laa kannn.. kalo xde laki kat sblh tiba2 tanduk kuor..ahahhaa

ZZ... skin food maybe kena masuk bajet nxt mth lah.. ahahahaa..syg pulak skin care yg ada sikit lg tu

DNNA, ah ko.. aku x nak tau pasal gaji minggu dpn tu, kang sengsara nk tunggu bln dpn punya gaji.. :P

ella.. ko kira suh sapu semua gak nih.. wakakkaaa.. tp mmg brg mekap kalo kureng, x syiokkkk.. aku setuju tuuuu

zah..nak blajo mekap? akak bukan pro pun, main tenyeh je yangg... hahahaa

btol laa damiqula, mmg berbaloi kann.. saya sampai ckp, eh bila laa mekap nih nak abih nih?? kahkahkahh

btol ek marisa bagus skin food tu? wahhh.. menarik nih.. ermm.. mekap MAC laa yanggg.. maybe kena pakai foubdation,baru x guna byk sangat tu yg thn lama

ahdik, btol akk pakai setahun dahhh.. ni baru nak abih, adik pakai foundation x? kalo nak ikut, macam semua pun leh masuk mimpi dik oooiii.. wakakakaa... :P

Marisa said...

wah... bila sebut fasal skin food ni.... my personal opinion yg mula pakai pada awal tahun 2007... (adik saya guna lg awal... around middle 2006)..

skin food ni dia natural sket... effect dia tak secepat produk2 mcm Felisa ke.... Sendayu tinggi ke... saya mmg tak pakai produk2 mcm tu. saya tak percaya pd produk pengelupasan. saya suka skin care yg lebih natural... biar lambat tp kekal kelembapan... (wah... mcm bagus).

so far so good la.... tp skin food ni... brgan make up dia mmg tak bets. skin care je best. mcm body shop... saya prefer brg make up dia jek.

rajin2 browse ler sini:

http://www.aprilcherrie.com/index.php/2009/01/07/lettuce-cucumber-toner/

org ni mcm addicted to skin food juga

mc skin food ada produk from pumpkin.... dgn saya tak berapa sgt.... tp pear essence dia best.... sesuai untuk pakai kalau tido dlm bilik air cond

Sayang.Ibu said...

wahh marisa.. good info.. saya pun x minat skin care yg kesan cepat sgt, mesti chemical byk tu.. anyway.. tq for the info & link..:)