Tuesday, December 8, 2009

Selesai Sudah Langkah Pertama...

Demi merealisasikan impian saya dan hubby tersayang untuk ke sini.....


Maka saya telah memulakan langkah pertama, iaitu membuat ini...


Alhamdulillah, tepat jam 10.45 pagi tadi, semuanya settle. Setelah tertonggok di Pejabat Imegresen kat Pekan Rabu, JB since pukul 6.30 pagi untuk berebut mengambil nombor giliran, akhirnya siap sudah passport untuk kami tiga beranak. Angka giliran saya tadi adalah 2005, atau dalam lain perkataan orang kelima ketika itu.

Tapi serius horror okehhhh.. Memang mak tabik hormat dengan ketabahan diri sendirik. Kalian bayangkan lah saya dengan dua orang anak kecik, beratur actually lebih kepada berebut untuk mengambil nombor giliran. Orang tak pedulik pun saya yang terhegeh-hegeh dengan anak kecik nak amik nombor. Yelah masing-masing pun nak cepat kan. Tapi memang lah.. kalo tak dikenangkan saya nak menunggu hubby balik lambat lagi, dan bila hubby dah balik nanti saya pulak dah sekolah balik kompem susah nak cuti, maka saya gagahkan jugak diri untuk menyelesaikan urusan ini. Oh oh... memang bukan mudah, serius.. saya penat sangat. Cuma nasib saya baik, sebab kedua-dua anak dara saya ini sangat memberikan kerjasama. Nasib baik mereka tak mengamuk-ngamuk. Kalau ada pun si kecik tu merengek manjer mintak nenen.. ahakss.. bagi nenen, okeh jer balik.. Aina pun behave sesangat. Tapi orang-orang keliling memang memandang saya penuh kagum... Korang bayang je lah... mak orang dengan anak kecik sorang dalam sling, sorang kat tangan.. dengan fail dokumen lagik.. Orang lain mostly datang dengan suami kan.. mak sengsorang... huahuahuaaa... Sampai ada mamat India tu, siap interbiu saya tanya, cemana saya handle sorang-sorang nak buat passport nih dengan bawak anak-anak lagik... Saya jawab, macam ni lahhhh... hahahhahaaa... :P

Tapi apapun, saya puji perkhidmatan Imegresen di sini. Sebab memang agak cepat jugak lah. Dengan sepuluh kaunter yang dibuka serentak. Dengan para pegawai Imegresen yang entertain saya dengan begitu baik dan murah senyuman. Okehhhh.. mak puas hati dengan perkhidmatan kerajaan yang ini. Saya hand-in dokumen lebih kurang pukul 8.50 pagi, pukul 10.45 pagi passport kami sudah siap.. dalam dua jam menunggu.. ok sangat lah tu... :D

Memang sangat ramai orang yang nak buat passport setiap hari, menurut kata Pegawai Imegresen tersebut. Sebab passport sekarang pun dah murah sangat, RM 100 untuk 2 tahun. Lagipun sekarang musim cuti sekolah, memang orang banyak nak settlekan pembikinan passport sekarang nih.

Okeh saya senaraikan check-list apa yang perlu ada untuk membuat passport anak-anak:
- Gambar dua keping
- 1 Salinan fotokopi surat beranak bersama salinan asal
- 1 Salinan fotokopi kad pengenalan ibu @ bapa bersama salinan asal
- Tuan punya badan (untuk anak berusia 2 tahun ke atas memerlukan cap jari)
- RM 100 untuk bayaran selama 2 tahun
**Untuk passport diri sendiri sama seperti di atas kecuali tak perlu surat beranak okehhh..

Apapun, saya dan anak-anak sudah ada passport. Hubby balik nanti, nak ajak dia rasmikan passport lahhh... nak pergi ke Zoo Singapore ker... ahahhahaaaa....

Oklah saya sangat penat sekarang ini... Saya mau merehatkan diri dan otak saya yang sudah tepu sekarang ini... Adiozzzzzz...

Ini dua orang budak kecik yang baik budi.. ahahahhaaa





19 comments:

~Umi.Sufira~ said...

Anak2 aku belum buat lagi nyah...harus disegerakan...tapi aku dah takde cuti...memang yotla yang kena gi..kalau ko org kagum kalau yot bawak 2 orang anak, orang terlebih kagum lagi agaknya nyah oii!!ahahaha...

Sayang.Ibu said...

ah ah.. sian en yort, tp xpe.. haruslah dia lebey gagah dari haku kannn.. kalo aku bley, dia pasti lagik boleyyy... go go en yort.. kahkahkahhh

Ella said...

gigih betul ko intan!.

aku punya passport tahun depan expired.
harus masa dlm cuti bersalin nti aku nk g renew.

LiAnA said...

perghhh dasyat kuar pepagi budak2 tak meragam.. haruslah ada yg interview kekeke..

now imegresen mmg ramaii... kat bangi ni sampai melimpah keluar pintu org.. tp mostly ramai chinese.. melancong le tu...lg satu tgh murah kan...

~ Lady ell ~ said...

wah...kagum ni intan.gigih tul ko...

makin panjang lh langkah lps ni yer...

Mummy Dasy said...

gigih tul..klu me xde ah kederat larat bawak 2,2 sekaligus...huruhara jadinya nnt..

Nieza Ishak said...

ala comelnya ..baju boriaaaa...

Sayang.Ibu said...

ella... mmg gigih babe!!! blk umah aku terbongkang kepenatan (tp smpt lg hapdate blog) kuikuikuiiii....

liana... sbenarny mlm td ku dok timbang-kati dlm kepala nak p ke tak, nak p ke tak.. last2.. p gakk.. nasib settle sume...;p

Lady ell, bila dah siap passport, kepala dah planning macam2..kekekee

MD.. apa yg penting..kerjaaaa sama..kahkahkahhhh... dah byk kali dah mak bawak budak2 nih ke sana ke sini, sejauh nih okeh ler...

Nieza.. baju raya ini tawun.. ahahhaa

Mummy Harith Hannah said...

6:30 pagi??? Salute, beb! ;)

Sayang.Ibu said...

hakhakkk... sian anak2 aku pagi2 dah kena bambu bangun nyahhhh.. blk tadi, on the way derang dah tidooo..

Mama Adib said...

sungguh menawan baju anak dara mu ittiuw

Sayang.Ibu said...

MA.. macihhh babe...

Queenin Murni said...

memang gigih...
nak pi mana tu? phuket eh??

takpe2, demi vacation, lautan api kan ku renangi, inikan pula mengheret 2 goodgirls itu.. :)

Sayang.Ibu said...

ahah.. insyaAllah kalo ada rezeki Quenin..1st time merancang nak bercuti luar m'sia

lailasani said...

allamak... sian cik intan...
lupa nk wat entry pasal wat pasport kat johor ni...
sbnarnya lebih bagus pegi wisma je compare to pekan rabu...
kat wisma ade kaunter/bilik khas utk anak2 bawah 2 tahun... kalau bawak 2 anak yg lebih 2 tahun dan kurang 2 tahun, otometik dpt guna kemudahan ni...
aritu kami buat pasport utk damia senang jerk... tka perlu nk berebut2 bagai utk ambik no...

Sayang.Ibu said...

oh oh ye ke laila.. hmm x pelah, dah settle dah pun.. maybe nxt time kalo nk renew leh laa ke wisma lak

salzahari said...

nak tanya, gmbr anak kena amik dulu ke di kedai gmbr baru dtg ke boleh amik terus di sana? adehh..risau budak kecik tu x pandai senyum tgk kamera!

Sayang.Ibu said...

Amik gambo siap2 sal.. Samalah dgn si kecikku,gambo pasport dia stress je.. Kekeke

Sayang.Ibu said...

Amik gambo siap2 sal.. Samalah dgn si kecikku,gambo pasport dia stress je.. Kekeke