Wednesday, December 2, 2009

GeMuK???

Saya gemuk tak??? Kahkahkahhhh.. apa punya soalan. Bila saya tengok cermin, saya rasa saya telah diselamatkan oleh ketinggian saya yang agak tinggi. Kalau saya rendah, saya mesti sudah nyata kelihatan gemuk. Lagi satu bergantung pada baju yang saya pakai. Ada baju yang menampakkan saya GeMuK, ada baju yang menampakkan saya tak GeMuK... eh APAKAHHH??? :P

Saya merasakan saya telah semakin 'berisi' @ chubby sekarang, berbanding semasa saya baru habis berpantang anak kedua kira-kira setahun yang lampau. Sebelum pregnant anak kedua, berat saya adalah 55 kg, berat akhir ketika pregnant waktu itu adalah 65 kg, kemudian bila saya habis berpantang turun sehingga 54 kg.. Wowwww!!!!! Saya sangat takjub ketika itu. Macammana saya boleh turun sampai kurang dari berat asal sebanyak 1 kg??? Diet???? Owhhhh tidakkkkkk.... Saya tidak diet semasa berpantang. Saya sungguh ber'hidung kembang' waktu itu, sebab bila saya naik sekolah balik, semua orang tegur akan kekurusan saya.. wahhhh... sungguh rasa nak terkoyak kain baju kurung yang saya pakai waktu itu. Bangga siotttt... Si ibu beranak dua, orang cakap kurus.. mau tak bangga??? Kahkahkahhhhh....... :P

Sila lihat menu saya selama berpantang 44 hari yang sangatlah buruk lantaknya...
- Sarapan pagi 8 a.m : Nasik + lauk-pauk orang bersalin + air milo + air rebusan ubat periuk
- Pukul 10 a.m : Biskut wholemeal Jacob + air milo 3 in 1
(wajib sebab saya mesti lapar lagi masa nih)
- Lunch 12 p.m : Nasik lagi + lauk-pauk orang bersalin + air putih
- Tea time 3 p.m : Biskut wholemeal Jacob + air milo 3 in 1
- Dinner 6 p.m : Nasik lagi + lauk-pauk orang bersalin + air putih
- Malam bila-bila suka : Biskut Wholemeal Jacob + air milo 3 in 1
** Setin biskut Jacob tu boleh tahan seminggu lebih saja, saya memang tak jemu mengudap biskut tu bila-bila masa sampai abih pantang... :P

Tengok.. banyakkan makan??? Memang... sebab saya sangat lapar masa berpantang. Lepas tu, sangat senang hati sebab mak saya jaga saya dengan begitu baik... makan saya memang special delivery kepada saya kat bilik sebab rumah mak saya dua tingkat, jadi mak saya tak bagi saya turun naik tangga. Eh saya bukan mengada yer... saya kalau boleh malas nak menyusahkan mak saya, tapi mak saya memang jenis kuat berpantang.. maka saya kena follow aje lah. Nak berpantang sendirik??? Kalo nak tengok mak saya merajuk, buatlahhhh.... Huhuhuuuu... tiba-tiba saya rindu kat mak saya... emo... dushhhhh..... Sekeh pale sendirik

Sepanjang berpantang, saya memang 24 jam (kecuali masa mandi) berbengkung tradisional yang panjang berjela tu, kalo tak mak saya sekeh pale saya. Berurut, bertungku, bertangas, mandi air rebusan daun, pakai param, pakai pilis, berstokin... u name it.... eh semualah yang tradisional tu memang saya WAJIB buat atas arahan big bosses. Kenapa BOSSES??? Sebab baik mak saya, mak mertua saya dan SUAMI saya semuanya bersekongkol mengarahkan saya berpantang secara tradisional, jadik macammanalah saya nak mengelat??? Pakaian saya pulak haruslah kain batik yang diikat kuat-kuat dan t-shirt sahaja. Masa tulah kain-kain batik saya berkhidmat untuk negara saya 24 jam, kalo tak jangan harapppp!!! Saya memang tak keluar berjalan langsung sepanjang 44 hari itu. Suami saya tiba-tiba jadi kejam tak ingin bawak saya keluar ke mana-mana walaupun saya merengek-rengek manjer kat dia... kahkahkahhhh.... Jadi saya memang kerja belek baby, pam susu, tengok TV, tido dan blogging saja sepanjang tempoh itu. Memang berehat sungguhlah saya. Ehhh... ni cerita pasal berpantang ker, pasal keGEMUKan nihhhhh??? Kahkahkahhhhhhh.... Takpe, takpe, semua ni berkaitan.

Melihatkan menu makanan saya, jadual berpantang saya, kalian percaya tak saya boleh turun sampai 54 kg??? Memang macam tipu je kannnn... Tapi saya tak tipu. Memang itulah hasilnya. Perut saya lepas cukup 44 hari tu, bukak bengkung... wahhhhhhhhhh slim world u ollssssss!!!!!!! Pelikkan??? Macammana boleh kurus macam tu walhal boleh dikatakan macam makan-tido je keje??? Saya rasa saya boleh turun berat macam tu adalah sebab saya aktif BREASTFEEDING baby saya masa tu. Lagi satu saya rasa berbengkung membantu saya mengempiskan perut. Bukan bengkung moden yer.. bengkung tradisional yang berjela panjangnya, yang kalo ikat memang nak kena diri diam-diam.. bengkung mak saya tu.. :P

Itu kenangan indah masa baru habis pantanglah setahun yang lalu.

Sekarang berat saya sudah naik sehingga 57 kg... huhuhuuuuuuuuu... saya sangat ngeri. Perut saya pun tidak sekempis-lepas-bukak-bengkung-tu lagi. Ada lemak-lemak terkumpul di sana-sini.

Saya memang tidak diet atau bersenam. Saya makan tak hingat apa sahaja, memang saya kuat makan. Saya selalu lapar. Saya tak berani nak berdiet sebab saya menyusukan anak. Saya takut susu saya berkurangan kalau saya diet bersungguh-sungguh. Bukan saya nak bagi alasan BF penyebab saya kuat makan. Tapi memang saya tak berani nak kurangkan makan selagi saya menyusukan. Cuma apa yang saya boleh buat ialah, saya tidak makan tak tentu hala di antara waktu makan yang sepatutnya. Tapi bila waktu makan, saya bedal betul-betul.

Saya harap usai tempoh penyusuan genap dua tahun pada bulan Julai 2010, saya boleh mula berdiet atau dalam lain perkataan mengurangkan berat badan saya. Saya harap paling tidak pun saya mesti dapat berat 55 kg walaupun itu bukanlah berat ideal saya kalau mengikut BMI. Sebab apa??? Sebab saya tak mahu kalau saya mengandung lagi nanti, saya mula mengandung dengan berat 57 kg (atau lebih) kemudian naik pulak lagi 10 kg... silap-silap kalo turun balik pun lepas bersalin, tak boleh nak cecah 55 kg. Dan nanti 55 kg itu akan jadi kenangan terindah sahaja.. huhuhuuuuu... Eh kenapa nak 55 kg? Taknak lagi kurang dari itu ke?? Entah, saya rasa 55 kg dah ok lah bagi saya, tak nampak kurus sangat atau gemuk sangat, lagipun suami saya tak suka kalo saya kurus sangat, tak best nak peluk agaknya.. auwwwww... Ye ke yanggg??? Jadi lepas bulan Julai 2010, saya kira-kira saya ada tempoh 4 atau 5 bulan sahaja untuk menjejaki 55 kg itu sebelum saya bersedia untuk mengandung lagi. Saya bercadang untuk mengandung lagi pada bulan Disember 2010 supaya saya boleh bersalin pada September 2011 kerana saya bercita-cita nak bercuti panjang sampai 4 bulan (2 bulan cuti bersalin + 2 bulan cuti sekolah). Baikkk punya planning... kahkahkahhhhhhhh.... Tapi bulan September 2011 tu bulan puasa ke tak ek? Kena check balik, kalo bulan puasa, kena ubah sikit.. kalau boleh saya tak nak beranak time bulan puasa...

Kenapa saya buat entri ini ye??? Sebab kan.. saya terjah-terjah blog orang ramai yang sedang berusaha menurunkan berat badan dengan macam-macam cara. Saya jadik rendah diri sebab saya takde langsung usaha menurunkan berat badan ketika ini. Maka saya kaji-selidik diri saya. Maka terhasillah entri yang agak merapu ini... muahahhahahaaaaaaaa.........

Kalian yang sedang menurunkan berat badan walau dengan apa cara sekalipun, saya ucapkan good luck, semoga berjaya. Saya suka dengar cerita kaedah menurunkan berat badan ini. Saya belum bersedia lagi.. Tunggulah bila saya dah tak menyusukan anak lagi nanti.... :D



15 comments:

~Umi.Sufira~ said...

Beb, ko preganant naik 10kg je beb???apakah? ko tau aku...berat asal 50kg...aku naik sampai 68kg ko...18kg ko tau!!nasib baik kita belum kenal lagi...kalau tak kompem ko mngekek tengok kegemukan aku kahkahkah....nasib baik turun balik lepas bersalin..ngee...;P

CapT said...

cikgu cikgi memang plan bersalinnyer bulan september.. hahaha.. plan ko sebijik mcm aku beb.. cume aku plan 2010 punye september... aku dah chk.. kena lepas raya.. tak ndak la bersalin bulan pose.. aku dah kena cukup sebln time budak hapiy dulu.. seksa bebb.. plan e.d.d 21/9/10.. sambung cuti skolah 21/11/10.. menarik kan? huhuhu

Ella said...

wallah..
makan nasik 3 kali tu sehari pun kurus eh..

aku nasik 2 kali je, kul 11 pagi & 6 ptg.

bfast 8.am makan biskut with Milo, minum ptg kul 3 pun sama.

Mlm kul 10, depends, kalau lapar makan biskut sikit, kalau tak, tak makan.

Marisa said...

hmm.... I lg shahdu.... sebelum bersalin anak sulung 54kg... la ni? dah ada angka 6 kat dpn.... stress... tp maleh nak pikir

lailasani said...

ouhh, itu belum tahap kena diet bersungguh2 tu... heheehhe...
rasanya kalau kawan makan malam pun dh cukup kottt...

akak naik 24kg (buruk lantak ek??) time peknen. bersalin turun 10-12kg je... yg tinggal tu..
tinggal laaaaaaaaaa sampai sekrg..
tu yg nk stat diet sungguh2.... sblm peknen sekali lagik... kalau peknen lam keadaan sekrg ni... tak terimagine berapa kg akan naik nanti... erkssssssss

Mama Adib said...

aku ni nyah kalau ikutkan timbangan berat memang turun ke asal sebelum preggy.tp tummy masih mengembang.

byk baju weeh tak muat, anak aku pun maintain dok kata ada bb lagi dlm perut aku.
mungin salah satu sbb mak tak berbengkung sangat :-(

Nieza Ishak said...

Ok gak naik berat smp 10kg, nieza 2kali pegannt naik tak smp 5kg .. turun pun 5kg .. soo berat statik .. hihihi

nieza pun selamat dr dipanggil GEMUK sbb tinggi hihihi.

tunggu abis menyusukan ainin la baru diet kawkaw tp rasa tak rugi kerr ??? nanti nak kembung sekali lagik ??? hahahaha

Sayang.Ibu said...

mimi.. x baek ketawakan org tawww... ekekkeee... alaa beb, yg pntg ko da back to normal. ko tu kalo jln sengsorang, mau org ingat anak dara lg tawwww... ahahhaaa... aku mmg dr aina dulu, preggy naik 10kg je. x tau laa next2 baby nnt cemane... :P

Wahhh CapT, nmpknya ko lg efisyen siapp EDD..kahkahkahhhh.. maka dgn ini aku pun cop EDD aku 21/11/2011, bergtg pd bln pose ke x time tu...kahkahkahhh.. aku rela puasa ms dah nk cukup bln mcm 1st baby dulu, sbb kompem cukup pose ku.. ahahhaaa

Ella, ko tau mak aku punye style pantang, pagi2 mmg kena brekpes dgn nasik, sbb kata dia org bersalin kena mkn nasik pagi2 kalo x kang masuk angin, pening, meroyan. aku ikut jek laa. tp kan, mmg magic laa BF & berbengkng babe, psl aku bley slim blk.. :) Tp B haku jek laa malatopppp mcm hape masa tu...kahkahkahhh

Marisa.. jgn stress. number is just a figure..yg penting hepi nyahhhh..

Lailasani.. tp da bley turun 3kg lbey kan skrgg?? wallaaaa... bravo..bravo... bestnya... ;)

MA... perut mmg laaa kan, skrg perut aku dah buncit blk gak. Aku siap request main2 ngan hubby, abg buncitkan ai btol2 lagik laa, nnt bleh branak, pantang, bley slim blk perut ai... kahkahkahhhh...;P

Sayang.Ibu said...

wahh nieza... naik 5 kg jer??? sungguh mak jeles nyahhhh... nnt lps BF, diet supaya back to 55kg supaya kalo preggy naik banyak pun x laaa semput nk turunkan blk.. ahahahaa

Mummy Harith Hannah said...

Jom pakai bengkuk balek & makan cam org dalam pantang, nak? Hahaha.

Somehow aku terfikir nak wat camtue, sbb pelik naper dlm pantang leh turun byk kilo. Tup2 habis jerr pantang, berat naik mencanak. Huhuhu. :P

Sayang.Ibu said...

Arnieh... btol laa beb, aku pun pelik cemana kannn?? walhal ms dlm pntg tu, mkn x hengat, senam pun tarak, duk mkn-tido-blogging jer keje.. magic magic.... :P

CY4.0 said...

mak x bran nk komen. Berat asal, no 5 di dpn. Ni masih angka 6. Ngee. Mkn mmg x sedar diri. Mcm x kenyang2.

Sayang.Ibu said...

babe.. baru masuk 2 minggu ko bersalin..tunggu abih 44 hari sok.. happy bf babe.. :)

DNNA said...

*CALEEEEEET SKET, NYAHH*

Mak akan maintain rutin diet yang tak serupa nak diet ni sampailah selesai menyusukan Fawwaz i.e. entah bila la tu ... kahkahkah ..

Dan, Insya ALlah plan 2011 yang tertiptop tu akan diteruskan ...

Te he he he he he he ...

Selamat bercuti beb!!!

Sayang.Ibu said...

Dian .. x siap lagi ke case-study ko? senyap je... hahahahhaaa...

btol laaa beb (sambil caleettt Dian)memang sampai abih BF laa baru diet btol2... hehhehee

nnt kita sama2 kerja keras utk projek 2011 yeahhhh!!!!!!!!!

TQ babe