Monday, September 7, 2009

Kisah Si Lele...

Semalam entah kenapa, tekak haku teringin beno nak makan lele @ ikan keli bakar. Jadik, walopun dah siap masak, ku pujuk rayu jugak Mr Hubby mencarik ikan keli bako itu. Jam dah pukul 6, tapi masih gigih kenyit-kenyit mata kat hubby ajak p PaRam dekat Bandar Baru Uda... gilors jauh dari umah haku.... Hubby pun apa lagik, ala-ala Schumacher lah memecut semata nak layan bini... :P

Dapat jumpak ikan keli bako yang ku idamkan. Nampak gebu sangat ikan keli tu.. begitu menyelerakan. Sungguh tak sabo nak menyantapnya. Selepas merembat karipap kentang-ayam-telur, murtabak singapore, fish n' chips, air tahu panas dan air katira... kami pun berdezuppppp balik ke Seri Alam. Habis dalam RM20++ gak, tengok tu sedap, nih sedapp... kata hubby tak pelah.. ini 1st time and maybe last ke PaRam...

Bila azan berkumandang, aku sibuk-sibuk nak makan nasik. Hubby tak mau makan nasik dulu. Tapi aku dengan bersemangatnya, letak ikan keli bako atas pinggan, tuang air asam dia atas ikan.. baekkk punye....

Dengan penuh berselera, aku menyantaplah si ikan keli. Lauk yang aku masak pun aku tak pandang. Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..........................................

Air asam itu sudah masam, mencemari ikan keli haku tuuuuu... sungguh cilako lah.... Punah selera aku nak makan ikan keli bako itu... sobsobbbbb....

Wahai orang yang berjualan di PaRam, ko tak taukah betapa berharapnya orang yang beli jualan ko agar makanannya sedap??? Kalo ko jual mahal, tapi sedap tak apa lah jugak. Soal sedap tu nombor dua.. tapi kenapakah ko nak jual jugak makanan basi???? Apakah ko hingat ko nak bagi makan kucing dengan makanan basi ko tu???? Sungguh sedih hokehhhh... Aku percaya, air asam tu mesti left over ntah biler ntahhh.. Takkanlah air asam buat hari ni boleh basi pulak kannnn... Tolong laaaa, pantau laa sket makanan yang korang jual tu... :(

Memang kompem lahhh haremmmm aku nak jejak PaRam lagi lepas nihhh... Tobatttt dah mak!!!


6 comments:

Fid said...

tu la nyah ko tak dengar nasihat mak
mak kata jgn beli kar PaRam..ko degil hakhakhakhak

esok bakar sendiri wat ayer asam sendiri yaaa....

lailasani said...

alahaiii siannyeeee...

Sayang.Ibu said...

fid.. tu laaaa nyahhhh, padan muka aku. mmg aku masak sendiri lagik bestttt... nyesal ai...nyesalll ai.. hikhikk

lailasani.. syian kannn kite...

ar.nie said...

Eiii, sedih kan, kita dah beriya2 bersemangat nak makan, tup2 busuk pulak makanan tue. Aku pon pernah kena beberapa kali PaRam sebelum nie.

So, sejak tue, kitorang dah mark beberapa kedai kat paRam tue yg sodap. Kalau nak pi PaRam, kena pi kedai si polan, polan & polan ajorrr, gitu. Hehe. Save time dan save perasaan! Ekekeke.

mamaDhea said...

alahai.. kesiannya ko nyah..

aku since tiap hari pi param, mcm arnie laa.. dah mark dah kedai mana ok, kedai mane kureng.. tp setakat ni tak penah lagi laa dpt makanan busuk/basi..

Sayang.Ibu said...

tu laa psl, aku ingat param BBU okeh, tp hampehgak...dulu2 aku p best param situ