Thursday, November 25, 2010

Cuti... Cuti... Cuti.... Dan RALAT


Yeahhhh.. cuti sekolah kembali lagi. Yang pasti cuti sekolah ujung tahun, semestinya lebih lama. Masa untuk berehat-rehat, merehatkan fizikal dan mental sebelum kembali menjadi mak lampir memulakan sesi persekolahan baru. Walaupun minggu ini, sehingga hari Sabtu mak masih ke sekolah untuk bertugas sepertimana yang termaktub, mesti bertugas seminggu awal cuti dan seminggu akhir cuti, tapi minggu depan mak dah boleh gelek punggung goyang kaki kat umah, pastu sampai masa, gaji masyuk... ko ado camtu??? *dengan muka kerek*... :))

Bile dah memerap lama-lama kat umah nih, korang ingat boley ke masa lapang terlampau itu hanya diisi dengan aktiviti harian seperti berikut :

Bangun tido - masak - makan - kemas umah sambil tengok TV-marah anak - masak-makan -marah anak lagik sebab kaco ibu nak blogging- - sambut suami pulang dengan senyuman,bersama segelas air dan rotan di tangan - buat air - makan - tengok tv - lipat baju - projek buat anak tido.

Ha??? Boleh ke tetiap hari nak buat rutin yang sama??????? Sedangkan selalu bile keje kan banyak aktiviti yang boleh skip seperti masak, masak dan masak lagi itu... Almaklum acik bukanlah superwomen, tu pasal laaa memang respek habessss kat para SAHM.. Serius, diri sendiri jadik SAHM temporary pun rasa nak angkat bendera putih.. huhuhuuuu... camno nak jadik SAHM full-time?? Orang lain semua berangan nak jadik SAHM, tapi acik memang nan ado keinginan nak jadik SAHM. Memang tak tercapai dek akalku lahhhh.. maka keje laaa ko sampai pencennnnn nokssssss....
*sila baca perenggan berikut ini dengan penuh semangat*...
Lagipun saya kan Berkhidmat Untuk Negara, niat saya ingin mendidik anak bangsa hingga ke titisan peluh yang terakhir... Kalo saya nak bersara awal demi memenuhi kehendak menjadi seorang SAHM, negara bakal kehilangan seorang guru yang berdedikasi dan berkaliber, siapakah yang akan meneruskan perjuangan untuk mendidik anak-anak bangsa? Ingatlah... perjuangan kita belum berakhir... Satuuuuuuuuuuu...... Malaysiaaaaaaa!!!! Satuuuuuuuuuu ...... Malaysiaaaaaa!!!!!!!!! Satuuuuuuuuuuuu....... Malaysiaaaaaaa!!!!!*sebut dengan intonasi yang betul dan sambil mengangkat jari telunjuk ke langit*
Sekian, ucapan berbau politik dari saya. Ada can jadik Menteri Pelajaran tak? :P


Ok... lihatlah calon menteri pelajaran guru yang berdedikasi dan penyayang serta mesra rakyat murid.. :P


Sebenarnya saya teringin nak pi berjalan-jalan sempena cuti nih. Tapi tak tau ke mana. Mula-mula aritu, ingat nak join member-member cik abang punya trip ke Penang, tapi tak jadik atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.. sobsobbb... :(
Tapi hati memang teringin beno nak holiday lagik, walopun pertengahan tahun aritu dah HolidaySakan. Persoalannya ke mana??? Tak mau laaa tempat jauh-jauh... dapat holiday dekat-dekat pun okeh laa kannnnnnnn... :)

Semalam kan, saya buat Spaghetti Bolognese. Alahhh.. biasa laa kan, macam korang tak pernah buat. Sebelum nih saya buat, ikut sukati saya... main campak-campak ajer. Tapi semalam, saya gugel resepi nih.. Dan dapat satu resepi yang belum pernah saya try kat Sini. Saya ikut step-by-step dan memang terbaekkkkkk wokkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!! Saya suka lahhh resepi nih. Korang try laa kalo blom pernah try... :)


Spaghetti Bolognese terbaekkkkk dari ladang :)



Owhhh... nak dekat terlupa pulop mak... Ada sikit RALAT u ollsssssss...
Berkaitan dengan entri kelmarin tentang harga KC Mini mak. Semalam borak-borak ngan hubby, sekali tu... rupa-rupanya baru mak tau, harga RM2500 yang mak cakap tu adalah untuk KC Mini DAN rak-rak tambahan kat backyard mak yang di-extend tu. Harga untuk KC Mini itu sahaja cuma RM 700 sajorkkkkkkkkkk!!! Harap maklum yer, maaflah atas kesilapan maklumat tu. Ok laa kannn, tak ler mahal sangat punnnn...

Ok.. end sini dulu untuk entri yang bermacam-macam motif nihhh... Selamat bekerja.. :)



7 comments:

Rizziela said...

ralat diterima..

Terkedu semalam tengok harga Mini KC tu...RM700 ok lah kan..kemas & cantik ajer

TopsyTurvyMum said...

jadi je la cikgu sampai pencen Nyahh!! kerja yg sgt mulia:)

pe kater hang holiday ke Raub jahh..
Jumpa Mak Jah ekekekeke

Sally said...

RALAT..ingat newspaper jer ada RALAT ni..tp btul la bila dgr 2500 tu..trus mak letak tgn kt dahi..no comment..sbb dok fikir material apa yg mahal berdegung tu..hehhe..RM700 ok..la acceptable..hhehe

mamaDhea said...

ekeke.. ramai terkedu nampak bile hang sebut harga mini KC tuh.. termasuklah mak, nyahhh.. :P

anyway, selamat gelek punggung, eh, goyang kaki.. enjoy ur skool holidayd.. :P

Sayang.Ibu said...

Rizziela... tu ler pasal... penat acik bebelkan laki acik psl mahal beno, rupanya KC tu x sampai pun gitu.. yg laki acik pun tadah je telinga dengo bebelan... sekali smlm br tau hal sbnr... muakakakaaaa

TTM, aku ingat nak pi parkdale, tp org parkdale suh aku pi raub je.. sobsobbbb... :P

kak sally, laki ku tu laaaaaaaaaaa bg salah info, x psl kena bebel jap aritu... hahahahaa

sha, tu ler... ingat korang je terkedu.. aku pun terkedu gak mula2 tu nyahhhh... hahahahaaa

knv said...

cesss! baru laung satu msia dah berangan nak jadik mentri? nyampah!

Sayang.Ibu said...

trademark kak non... trademarkkk.. muakakakaaaaaaaaa