Monday, November 15, 2010

Susuk Siapa Nihhh????

Rasa macam ada jumpa susuk kat bawah ampai baju belakang umah saya hari tu. Tak tau sape punye. Takkan laaaaa pulak OrangParkdale yang punye. Mustahil boleh terpelanting jauh beribu batu. Haihhhh... :P
Takpe lah, saya ada simpan bawah jambatan dekat umah. Orang kata kalo jumpe susuk tak boleh simpan dalam rumah. Nanti tuan punye susuk tu boleh laaaa datang buat treasure hunt kat bawah jambatan tu untuk amik balik susuk dia... :D

Ok lupakan kisah susuk. Ai tak pakai susuk, ai cucuk vitamin C jer kat dagu, dahi dan juga tulang pipi. Eh.. jahat mulut u... bukan Botox laaa... vitamin C!!! :P

Alkisahnya, Jumaat lepas sambil tergolek-golek atas katil lepas balik sekolah, saya tiba-tiba macam terbau-bau Brownies kat celah lobang idung saya. Apakah? Sapekah yang bakar brownies di tengahari yang mulia itu? Atau siapakah yang sudah mandrem saya dengan bau-bauan yang mencabar lemak di perut seperti itu? Lalu saya terus ke Parkdale. Mengintai-ngintai dari belakang rumah tuan-punye-susuk-yang-hilang itu dengan niat mengkopipes resepi brownies nya yang pada peramatan saya, macam senang je nak buat... :P

Mengenangkan bahan-bahan semua ada kat dapo. Maka saya berani-berani ayam try buat brownies sendirik, sambil bisik sendirik, redho jek laaa kalo brownies jadik blackies (apakah?).

Tempek dulu resepi cik Tim Parkdale untuk kegunaan di masa hadapan... :)

*********************************************************************************************

MARBLE CHEESE BROWNIES

Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.


*********************************************************************************************

Saya tak guna susu cair sebab takde, saya ganti dengan fresh milk. Nampaknya takde apa-apa masalah guna fresh milk, cuma satu je masalahnya... asik nak makan jer... :P
Dan saya jugak tak tau telur ayam yang saya guna tu gred hape. Mak kalo beli telur kat Tesco tu, mak bantai je beli. Telur ayam memang mak kurang mahir gred berapa, tapi kalo telur lain tu rasa boleh tau laaaa apa grednya... :P

Cik-Puan-Tim-Parkdale siap paipkan adunan brownies belen dia. Haihhh... dapo dia memang dah complete segala apparatus, tak macam dapo saya. Yang ado paip air jer, paip lain memang nan ado... hahahaaaaa.... Jadik, saya pun bantai masukkan adunan dalam plastik-teh-ais (kejadah nama plastik nih, alahhhh.. plastik putih yang tebal ada tali tu)... giler failed istilah bahasa haku nyahhhh ooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... wakkakakaaaaaaaaaaaaa.... Lepas tu, saya ponjotkan plastik tu dan gunting hujung dia sikit kasik lobang - macam nak makan mee goreng kat skolah agama dulu, orang Johor mesti tau kekdah nih... Korang imagine laa sendirik, koser mak nak amik gambo bagai... muakakakkaaaaaaaaaaa.....

Kemudian saya pun 'paip' kan lah adunan brownies itu secara bantai-ikut-sukati-haku. Takde kekdah langsung. Lagipun kadar halaju pancutan adunan (apsal macam semacam ayat haku nih nyahhh???) tu adalah kurang sedikit dari kadar halaju cahaya, maka saya tak dapat nak create corak bombastik-kejadah atas adunan cheese tersebut. Yang boleh saya buat adalah corak abstrak yang memang saya cukup mahir membuatnya. Dari zaman sekolah lagi, segala hasil seni saya memanglah abstrak belaka.... Sehinggakan guru Pendidikan Seni saya give-up nak mengajar saya teknik seni melukis yang lain... :P



Lihatlah keindahan seni abstrak ciptaan saya...


Setelah dilorekkan dengan penuh kesenian....
Memang menangis-penuh-kagum pelukis abstrak terkenal, EncikSuzlee
kalo tengok hasil seni saya nihhh.... :P



Tak kesah laa kan apa rupa pun mak paip belen brownies tu, janji keluor oven jadik hensem macam nihhhhhh.......... :P






Eh TTM.. aku rasa memang susuk yang aku jumpa tu ko punye lahhhh... Nanti ko datang laa amik kat bawah jambatan tu. Aku nak pos, takot ilang.... wakkaakaaaaaaaaaaaaaaaaa



** apapun thanks to TTM sebab resepi yang ko bagi nih memang sedapppppppppppp.... Aku asik nak bukak fridge je sebab nak sebat brownies nih. Memang haku tak beli ah brownies nih lagik, senang NM buat dia rupanya ekkkk.... :)


8 comments:

POSH76 said...

kalau itulah sifoonyer mme confirm sedap ni...hehe

Nieza Ishak said...

wahhhhhhh bila susuk tue nak terbang bawah umah aku pulak (umah aku takde jambatan)

" wahai susuk TTM .. yg telah terpelanting ke JB .. mai mai terbang ke kota damansara pulakkkkk ... kasi tangan keras kayu ... teruja sket nak bakor membakor rumahhh opsssssss .. brownies."

** patutla aku terliur2 nak makan kek cekelat .. korang sakan buat brownies yerk ??? uwaaaaaaaaaaa acikkkk tensennnnnnn ....

TopsyTurvyMum said...

wakakakakakaka...sampai terbalik meja aku gelak nyah oii!

Aku suspek...sebelum susuk aku tu ko letak bawah jambatan, ko pakai dulu kannn masa buat brownies ni..pasal corak atas brownies sama bentuk cam susuk aku jerr hahahahaha!!

nampak gaya mak kena qada' buat brownies ni..meleleh air liur tgk yg ko punya ni sambil teringat2 rasanyaa...

mamaDhea said...

cik intan,
ape kate ko pos dulu susuk tu kat aku.. dekat jer.. ekeke..

aku pon dah terpanggil2 utk buat itu brownie.. barang seme ada kecuali cream cheese.. maka, kansel niat dulu.. semlm haku buat KCT kak non tu jer.. uhuhu..

Sally said...

chop!!nyah.ko jangan pos dulu susuk tu balik Parkdale..biar dia meraung cari tuannya.. pas dulu bagi akak dik.. mana tau boleh lekat lak kat gobok akak tu...

err hang nak tak kalao anak murid suzlee jer yg buat penilaian???
ekek..lecture ajar lain akak buat lain..hhaha

Sayang.Ibu said...

Posh... btol lahhh... tidak syak lagi.. :)

nieza.. ko cpt laaa korek bwh jmbtn tu carik susuk... hahahaaaa... blh laa wehhh buat brownies nih, sonang sangatttt

isyyy.. mak x pakai susuk ko nyah, ko tengok brownies haku tu tak cun mcm ko punye.. hahhaaa
mmg laa beb, sedappp gilor laaaa brownies nih. tp nxt time aku ingat nk kasik kurang sket gula, agak manis, sian mak aku x bley nak makan (banyak)

sha, ko x ckp, aku dah tanam bwh jmbtn .. hahahaa. ko beli cream cheese cpt, senang buatnya

kak sally, bahaya simpan susuk dlm umah... hahahahaa... eh serius ke akk anak murid suzlee?? kagum sehhhh... :)

Ealyie said...

uiks..
satu bentuk cam sperm jegh..!

wakakakaka..:p

Sayang.Ibu said...

jadah tawww ko nihhh... wakakkaaa.... btk yg tu mmg spesel order tuuu... kahkahkahhhhhhhh