Tuesday, November 23, 2010

My Little 'Working' Area...

Fuhhhhhhhh... Lega, akhirnya siap jugak kabinet mini yang suami saya tempah dari member dia. Kabinet mini tu khusus untuk menempatkan gajet-gajet dapo saya yang makin bertambah dan menyemakkan ruang dapo saya yang ciput itu.


Ini kabinet mini yang ditempah, untuk letak BM dan microwave,
juga lain-lain yang boleh tumpang menenggek...


Dari sudut lain.... Microwave di atas, BM di bawah...
Dalam bahagian berpintu tu, saya simpan bahan-bahan baking... tidak ler serabut lagik... :)


Yang bestnya kabinet tu matching dengan kabinet asal yang ada. Boleh tengok gambo atas tu. Sebenarnya, ruang dapo umah saya sangat ciput. Kecik je dapo mak nihhhh... Kalo buat kenduri, memang toksah mimpi laaaa nak berewang.. baik tempah katering sajork... :))

Jadik dengan adanya kabinet mini baru, maka clear lah ruangan kerja saya yang limited itu, jadi seperti ini.............

Lapang sikit.. senang laa sikit saya nak buat keje...
Eh ada kuali ngan mangkuk lom basuh lagik atas dapo tu.. :P


Nampak ruang dapo saya yang kecik nih?



Dari sudut lain................


Bila ruang bekerja semakin lapang, maka makin semangat laaa nak masak-memasak kannn... Apatah lagik adik saya pun ada kat umah sekarang. Maka semalam, saya bikin ini....

Triple Chocolate Muffin with Hazel Nut...


Yummeh sangatttt.. Lembut dan gebu. Ada stok hazel nut, so saya tambah dalam adunan. Sangat senang nak buat dan budak-budak memang suka. Yelah penuh coklat cip dan kacang kannn. Usahkan budak, mak-pak budak pun sukakkkkk.. :P

Resepi asal ada kat Sini

Sebagaimana yang diperkenalkan oleh CikPuanTTM Dan diwar-warkan juga oleh PuanSha.

Apapun saya tempek resepi juga, versi Melayu...

3 cwn plain flour
1 sb baking powder
3 sb serbuk koko
* ayak ketiga-tiga bahan ini...

1 1/4 cwn susu segar
2 biji telur ayam - pukul perlahan
1 1/2 cwn gula perang
125g butter - dicairkan
1 cwn coklat cip

Cara-cara :
- Campurkan gula perang dan coklat cip ke dalam bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaulkan rata.
- Campurkan butter cair, susu dan telur ke dalam adunan dan gaul rata lagi.
- Masukkan adunan muffin ke dalam loyang muffin @ muffin cup.
- Bakar dalam oven yang dipanaskan dengan suhu 160 darjah celcius selama 18-20 minit.


Thank you TTM & Sha for sharing the recipe.. :)



11 comments:

Sally said...

akak suka la..senang la ada tingkat2 gini kan..tak yah la nak angkut sana sini bila baking kan nyahhhh..emm tgk runag kemas gini trus mood mengemas dtg la..rasa nk balik rumah trus hhhehe..mahal tak tempahnya?

Rizziela said...

Cantiklah..berapa tempah cabinet tu? sya pun mcm berkenan

balik nanti nak try buat resepit tu ...kalau jadi saya akan blog kan :D

mamaDhea said...

babe,
ko boh 1 sudu besar ke baking powder tue? mak still curious nih.. :D

btw, cantek ar kc mini tue.. kt umah mak aku, counter top dia penuh sarat bersusun dgn microwave, oven klasik, thermopot, bekas beras, bekas2 susu anak aku.. semak hokkay!

bape hang buat ni? pm kat FB ek.. ;)

mamaDhea said...
This comment has been removed by the author.
cc said...

suka jurai2 mcm 'intan' permata kat pintu dapur tu =P

lailasani said...

cikgu intan,
tempah kat mane tu cabinet/rak tu? mahals tak? akak pun perlukan cabinet nih... abis dah ruang kitchen cabinet dok letak brg2 je... carik2 kat kedai pun takde yg sesuai...

Sayang.Ibu said...

kak sally, dah, dah.. tinggalkan je keje tu, pi blk umah... hahahaaaa... btw, price dia 2500..

rizziela, jgn lupa tempek ye

sha... aku buh 1 sb la mcm dlm resepi, tp nmpk okeh jer. kabinet tu rm2500

cc.. akak pun sukaa... hahahaa

kak laila, special order dari member suami tuuu.. rm2500, mahal x ek?

sw33tdarling.com said...

dapur saya lagiiii kecik :P
mmg la, kalau dapur pun dah kemas & teratur, mood memasak tu datang jer mencanak2

Sayang.Ibu said...

sweetdarling, btol..setuju sgt, mcm best je masuk dapo bila kemas kann.. hehehee

mamaDhea said...

mahal gak tue beb 2300.. huhu..

lailasani said...

2.5K... ingatkan 1K ke...
gulp.. telan air liur... hahahhaha...material apo ni ek?
ni kawan hubby intan tuh... hmm.. nti kena kumpul duit dulu baru buleh tanya quotation ni... nti ctc intan lagi eh...