Wednesday, November 18, 2009

Roti Canai Modified...

Apa yang kalian buat dengan roti canai yang tidak habis? Kadang-kadang saya pun tak tau nak buat apa. Kalo rajin, goreng balik tampal telur. Kalo malas tahap cipan, jadi habuan Mr Tong ajer lah jawabnya. Sungguh membazir.
Pada suatu hari (dah macam cerita hikayat pulakkk...hahahhaaa), saya terbaca di blog penulis kesayangan saya, PuanNorhayatiBerahim apa yang dibuatnya dengan roti canai yang tak habis nih. Jadi minggu lepas, kebetulan kat rumah mak saya ada belen roti canai sarapan yang tak habis. Maka saya dan cik Zura telah kenyit-kenyit mata berpakat nak 'mengerjakan' roti canai itu.
Kat sini saya nak berkongsi resepi tersebut...
Bahan utama : Roti canai lah (potong kecik-kecik sesuka hati)


Sedikit isi ayam...
Sedikit lada kering yang dikisar

Sedikit bawang besar & bawang putih kisar...

Tidak lupa sedikit sos tiram, sos tomato, setengah kiub ayam dan telur ayam ikut suka berapa biji yang lupa nak amik gambo... :P

Cara modified...

- Tumis lada & bawang kisar

- Masukkan segala sos dan kiub ayam

- Masukkan isi ayam, tunggu hingga empuk

- Masukkan telur, kacau rata

- Masukkan pula roti canai yang dah dipotong kecik-kecik

Taraaaaaaaaaaaaa......... inilah dia roti canai modified saya...
Sekali pandang macam kuetiaw goreng...



Kalian... memang malatoppppsssssss nyahhhhh rasanya. Sedapppp... sampai menjilat pinggan hokehhhh.. siap tak cukup, rasa nak p beli roti canai lagi semata-mata nak buat nih..hahahhaaaa
Yang pasti sangat bagus okeh, sebab tidak membazir lagi.

Terima kasih banyak-banyak pada PuanNorhayati kerana berkongsi resepi ini... :D

5 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

salam intan..
wah...lagi meletup masakannya letak ayam lagi..ha.ha..bagus2 tak membazir..

Sayang.Ibu said...

Kak NB... tambah2 ikut suka, kebetulan ada isi ayam bagus resepi akak nih... sedapppp...nyamnyamnyammmm

ina said...

wah..menarik nie intan...biasa jadik habuan tong samaph jer...ala2 masak merah gak kan....cuma kering sikit...

~ ZuRa ~ said...

hakhak..tul ke stgh je kiub ayam tu?? bkn seketul ke?? hihi..x pasal2 juri mlm tu mengomen hasil masakan kita..MASIN..dah la cam ngah wat show masakan time tu..sbb ada yg dok memerhati dari blkg..ngehhh~~

JaNnAh said...

wahh.. bagus ni, first time jumpa resepi ni.. boleh dicuba ni