Thursday, November 5, 2009

Gatal...

... Oh tidakkk!!! Saya tidak mahu bercerita tentang kisah suami yang gatal mahupun lelaki yang gatal. Juga tidak pula terlintas hendak bergossip tentang isteri atau perempuan yang gatal.

... Tetapi hari ini saya mahu berkongsi kisah tentang saya. Opppssssss... sila jangan buat spekulasi, jangan salah sangka... bukanlah kisah saya yang gatal. Tetapi tentang masalah alergik baru yang saya baru ketahui. Ya... saya sangat sedih, sebab saya telah kehilangan satu nikmat dunia dalam soal MAKAN. Saya menghadapi masalah kegatalan apabila saya makan ini..

Kacang gajus yang sangat sedap dimakan pada bila-bila masa...


Pada Hari Raya yang lalu, kami mempunyai beberapa pek stok kacang gajus dan pistachio. Ada beberapa pek lagi yang masih berlebihan, yang mana kami buat sebagai jajan sebab mulut memang tak reti nak duduk diam.

Secara tiba-tiba, muka saya naik gatal-gatal yang kronik. Bila gatal-gatal itu menyerang, muka saya sampai jadi macam bengkak sikit. Sangat obvious, sebab semua orang yang tengok saya akan tegur keabnormalan muka saya yang selama ini licin bak telur dikupas...bluekkkkkkk!!!. Ini sangat membuatkan saya stress. Lebih stress lagi sebab saya terpaksa menjawab pertanyaan bukan seorang-dua, malah sesiapa sahaja yang kenal saya. Muka adalah sesuatu yang amat penting bagi saya. Sebab saya berhadapan dengan orang ramai. Adalah sangat membuat saya 'down' kalo muka saya bermasalah. Tidak cantik tak mengapa tetapi haruslah 'presentable', barulah boleh menambah keyakinan diri saya.
Penyakit gatal-gatal ini bukan boleh baik sehari-dua. Biasanya seminggu atau hingga mencecah dua minggu, baru ok balik. Proses pemulihannya mengambil masa, sebab bila gatal-gatal itu surut, ia akan menggelupaskan kulit muka saya. Masa tu, pakai mekap MAC mahupun Bobbi Brown pun tetap nampak buruk okehhhhhhhhhhhh.... Mr Hubby juga sudah mula risau apabila melihat penyakit gatal-gatal itu kerapkali menyerang saya. Bukan sekali, malah entah berapa kali saya tak ingat. Saya tidak sangka, rupanya Mr Hubby yang nampak tidak kisah itu risau jugak kalo muka saya bermasalah...sayang jugak u kat ai yer yanggg...hahahhaaa.

Kerana kerisauan saya itu, saya tidaklah fikirkan masalah itu berpunca dari alergik pada makanan kerana sepanjang saya hidup ni, tak pernah saya alah pada apa-apa makanan pun. Lagipun saya tidak dapat menerima kenyataan kalo makanan mendatangkan masalah kepada saya sebab salah satu hobi saya adalah MAKAN... :P
Maka yang terlintas dalam kepala saya adalah alahan terhadap produk skin-care ataupun basic make-up yang saya gunakan.

Saya hampir-hampir menghumban set skin-care saya yang ini kerana menyangka kulit saya sudah tak boleh bertoleransi dengan jenama ini walaupun telah bertahun saya gunakan.... Memang melayanglah RM saya jika itu berlaku... Malahan saya telah menghentikan penggunaan serum dan sunblock tersebut untuk melihat kesannya terhadap muka saya. Namun saya dapati bila saya stop pun, penyakit itu tetap jugak datang, maka ternyata skin-care ini bukanlah penyebabnya... Fuhhhh!!! Legaaaa....


Seterusnya yang menjadi sasaran adalah produk basic make-up yang merangkumi make-up base, cream foundation dan compact-powder. Saya hampir-hampir membakul-sampahkan basic make-up saya itu... Sangat stress hokehhhhh kalo betul-betul berlaku... :(
Saya cuba juga hentikan penggunaan make-up ini, namun seperti skin care saya, ternyata ia bukanlah punca kegatalan yang misteri itu.


Saya juga dah jadi macam orang yang gila rajin, mencuci segala berus-berus dan sponge make-up yang saya guna selang dua-tiga hari.... kronik sungguh. Namun penyakit itu tetap melanda wajah polos saya...huhuhuuuuu.

Entah bagaimana, pada suatu hari saya dapati selepas saya makan gajus tersebut... esoknya muka saya dilanda kegatalan lagi. Maka... terungkailah misteri nusantara yang melanda saya. Akhirnya saya temui jawapan... Gajus inilah yang telah membuat onar terhadap muka saya. Maka saya terus PANGKAH kehadiran GAJUS dalam kehidupan saya. Mr Hubby tersenyum senang sebab dia boleh makan gajus itu sorang-sorang... cetttttttttt!!!!!!! Terpaksalah saya berkorban untuk kesejahteraan wajah saya. Maka sekarang saya hanya boleh menjeling-jeling tupperware berisi gajus yang sangat menggoda itu. Sungguh tak berani nak makan lagik.

Sekarang muka saya dah kembali normal.. Alhamdulillah. Dan setelah mengambil vitamin E Shaklee, kulit muka saya lebih bertambah elok lagi... Fuhhhh... lega....

Kalian ada menghadapi alahan terhadap makanan kah? Sungguh sedihkan, kalo makanan itu yang kita suka... :P

p/s.. Maaf yer.. kualiti gambar adalah sangat teruk, sebab kamera digital saya rosak lagi.. amik gambo pakai handphone-tak-canggih saya sahaja... :(

8 comments:

Marisa said...

first time dgr org alergy gajus.... selalu org2 putih je yg alergi pada nuts ni. org malaysia jarang dgr.....biasanya org selalu kaitkan kacang dgn jerawat. special sungguh kulit u...

~ As ~ said...

nyah, sesungguhnya kau mmg rugi!...ahahaha...gajus saaaaangat sedap woooo....

Mummy Dasy said...

sama ah kite... klu ikutkan seafood xleh makan tapi ku bedal jek lepas tu tanggung sdiri ah gatal2 1 muke bukan sehari 2 boleh baik makan masa seminggu klu dulu bergantung pil allergic skang dah malas

DNNA said...

Aku tumpang simpati ... Utk meminjam kata2 ko tadi - Hilang satu nikmat dunia kan ...

Tapi bak kata As - gajus itu saaaaaaangat sedap wooooo ...

Jangan marahhhh ...

Kah kah kah kah kah ...

P/s - Aku allergic dgn udang lama. Yang fresh aku can go ... Tapi kalau makan udang yang lama - hidung aku jadi merah2 and gatal. Sungguh eksyen kan aku kan ... sumanya nak yang fresh ...

~Umi.Sufira~ said...

Mak alergic ketam..kalau makan gak satu mulut gatal sampai ke anak tekak..tapi takdelah effect kulit muka..ekeke....

Gajus sangat sedap dan mahal!rugi ko nyah..:P

Sayang.Ibu said...

Marisa.. sesungguhnya mak xde langsung bau2 bacang dgn org putih.. kalo ada, gerenti mak boleh jadik artis pan asian...kahkahkahhhh... :P

As..ko mmg tawwwww....uhhuhuuuuu...

MD.. mungkin ku harus amik pil alergik kalo mengGATAL sgt nak mkn gajus tu...

mencik tawwww ko DNNA... sungguh terseksa jiwa batin ku melihat cik abg ku mengunyah gajus dpn mata aku dgn penuh nkmat... huhuhuhuu

hahhh..ko alergik ketam ke? tulah nyah, biasa org alergik mknn laut kannn.. haku nih dah tua2 baru nak alergik.. apa kes ntahhh

Ella said...

sian ko...
maknanya ko alergic kekacang ni.

so kene jaga sikit pemakanan ye.
kang bengkak2 muka, kene tinggal je kt umah..heheheh

Sayang.Ibu said...

tulah babe, kena tahan hati jek laaa.. kang shamsul x nak bawak aku p jln ..meroyan lak aku..hahhahahaa