Thursday, November 12, 2009

Bermulalah Suatu Kesengsaraan...

12/11/2006 (Ahad) ...
Masih tiada tanda-tanda untuk melahirkan. Hmmm... kompem lah nih, lewat seminggu agaknya. Agaknya anak ibu nih masih selesa duk dalam perut ibu sambil menikmati juadah Raya... hahahahaaaa.... Okeh bagus jugak. Malam ni balik dari Pontian, hubby ajak beraya ke rumah member dia kat Perling. Oraitttt.. mak sukak jer, perut besar bukan masalah. Mari kita melantak selagi ada peluang. Dalam pantang sok, boleh cium bau jer... :P
Mak saya bising jugak, dia kata dah cukup bulan tu takyah laaa jalan-jalan sangat... kang terberanak tengah jalan kang susah. Tapikan, dasar kaki merayap... manalah leh bertapa kat umah lama-lama? Lagipun mak... ini kan anak sulung, kompem lambat punya nak bersalin... mana leh sakit-sakit trus kluor... kahkahkahhhhhhh... dasar degil kannnnn??? :P

Jadi malam itu, lepas Maghrib kami pun bertolak balik ke JB. Sebaik saja melepasi Mc Donald di Skudai (orang JB kompem tau nihhhh....), saya beralih duduk sikit, sakit pinggang kan duk dalam kete lama-lama, tiba-tiba POPPPPPPP!!!!!! Ada bunyi cam meletup sikit... OPOCOT MAK KO!!!! APSAL AKU KENCING TAK LEH NAK TAHAN NIH???? Yerrrrr.... tiba-tiba serta-merta keluar air suam-suam melimpah-ruah membasahi saya.
"Abang... orang terkencing ke nih... keluar air banyak nihhhhh????" tanya saya cemas.
Alamakkkk... Mr Hubby dah ala-ala cuak jugak...
"Hahhhh??? Ye ke??"
Saya pegang air itu, cium-cium.. eh tak hancing... bukan kencing nihhhh... likat semacam jer.. ayoyoyoyoooo... nak branak ke nihhhh???
"Bukan kencing la bang, air apa nih... tak boleh nak stop-stop.. cemana ni???" cuak mak....
"Sakit tak?" tanya hubby
"Tak...."
"Ok takpe.. kite p hospital ok... rilek..."Cehhh hubby kontrol macho trus tuko arah ke Hospital.
Sambil tu sempat call member dia gtau tak jadi nak datang pasal bini dia nak bersalin.. hahahaaa... Then call kakak ipar saya merangkap nurse yang tengah praktikal bidan kat Hospital Sultanah Aminah.
"Yang, along suh p HSA je..cemana???"
"Taknakkk.. orang nak p HSI (Hosp Sultan Ismail)" bantah saya gara-gara takut nak branak kat HSA sebab kata orang HSA servis hampeh.. misi cam hantu... :P
Okehhhh... hubby ikut ajer. Atas nasihat my SIL, dia suh p makan dulu sebab kalo dah pecah mentoban, lambat lagi beranak. On the way p spital tu, call lah mak-pak saya jugak. Hai.. nasib baiklah beg baju semua memang dah stand-by dalam bonet kereta.

Pukul 9pm, sampai HSI... saya sempat makan nasi goreng ngan milo ais kat parking HSI sebelum register... kahkahkahhhhh..... Bukan makan sangat pun, tapi takut lapo dan takde tenaga nak bersalin, maka sumbat jek lahhhh. Memang langsung tak sakit pun.. in fact takde rasa apa, tapi air masih mengalir tak berenti cuma taklah selaju mula-mula tadi. Tapi memang dah lencun habis sit kete masa tu. Kain batik yang hubby amik buat alas pun dah habis lencun sama. Then lepas makan, we all terus menuju ke wad bersalin. Hubby register, saya masuk bilik saringan. Baring, rilek.. kontrol perasaan yang bergelora sambil tunggu doktor on-duty datang. Doktor perempuan muda, kecik molek je orangnya datang memeriksa saya. Memeriksa??? Eh bukan memeriksa je, terus menyeluk saya...adoiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Sekali tau apa dia kata???
"Ehhhh... ni bukan kepala nih!! Bontot nih.. Baby awak menyongsang ke???"
HAAAAAAAAAAAAA???????? Ayoyoooo...manalah mak tauuuuuuu, mak p check-up kat klinik kerajaan tu, memang tak pernah kena scan sampai ke sudah. Masa 7 bulan dulu adalah saya p scan kat hospital swasta, tapi ok jer masa tu.
"Awak tak pernah scan ke? check-up kat mana ni?" Doktor tu tanya.
"Kat klinik kerajaan laa Doktor. Kan ada buku tu. Tapi, memang tak pernah pun scan. Saya scan kat spital swasta masa 7 bulan, ok je,"
"Tu lah masalahnya...hishhhh..." potpetpotpettt...doktor tu bebel servis kat klinik kerajaan. Ada aku kisahhhh??? Ni apa citer baby ku nihhh???
Doktor terus scan untuk confirmkan kedudukan baby. Sah!!!! Memang kedudukannya, bontot kat bawah, kepala kat atas atau dalam ertikata lain anak saya menyongsang @ lipat kajang atau istilahnya breech.
"Awak kena ke HSA ni, kat sini tak ada pakar. Awak kena operation ni, tak boleh normal. Nanti saya buat surat, arrangekan ambulan untuk bawak awak ke sana malam ni jugak," putus Doktor.
Ohoooo.. hati saya sudah melayang-layang. Resah, gelisah, takut, segalanya bergolak dalam hati saya. Lagi-lagi bila dengar kena bersalin kat HSA, sesuatu yang memang saya tak nak. Hubby dipanggil berjumpa doktor dan diterangkan kedudukan saya dan bayi. Selesai urusan surat dan ambulan, saya ditolak di atas kerusi roda menuju ke ambulan.

Hari itu merupakan hari ini dalam sejarah... mak naik ambulan u ollssss!!!! Hahahahaa.... Dah hampir tengah malam ketika itu. Sebuah ambulan yang membawa saya ditemani seorang jururawat membelah kepekatan malam menuju ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru........

... To be continued ...


6 comments:

~ Lady ell ~ said...

panjang nyer kisah..leh wat buku ni..tak pun drama siri..:)

ell pun masa pegnan n02 ada hati nk gi shoppin' lg.masuk umah buang air jap..dh kuar sket darah..last2 tak jadi gi mall terus gi spital.malam tu jugak beranak..:)

DNNA said...

kah kah kah ..
kelakar kisah ko nih Intan ...
tergelak sorang2 aku kat bilik ...


aku tunggu sambungannya ...

Sayang.Ibu said...

btol lah ell.. intan pun sama. dah cukup bulan, sungguh baby dah rasa nak terkluor.. gigih jugak nak berjalan... hahahaaa

Cik puan DIAN (baru tau nama ko nihhhh)... mmg lawak bila kenangkan beb, tp masa tu mmg langsung x lawak, cuakkkk...kahkahkahhhh

m-i-o said...

oi horror gile!

ini telah menambahkan lagi kesangsianku thdp klinik krajaan. mak ni memang manjang check kat klinik gomen tau. even masa dh 37th week, nurse gomen cakap kepala baby dh engaged kat bwh padahal bila scan bebetul kat private clinic, terang2 kepala baby sebenarnya kat atas!

ish. seram betul la cite ko nyah...

Sayang.Ibu said...

btol beb, sbb tu lah 2nd baby aku sanggup perabih duit (laki aku) branak kat spital swasta... i dont care darling, u hit u pay...kahkahkahhhh

m-i-o said...

kahkahkahhh!!

i dont care darling, u hit u pay

ini aku klasifikasikan sbg ayat 18SX la walaupun ada iras-iras kategori kemalangan di jalan raya.

kahkahkahhh!!