Monday, October 19, 2009

Langkah Pertama..

... sebenarnya bukanlah langkah pertama sangat pun. Ainin Sofiya telah mulakan langkahnya sejak seminggu dua yang lalu, tapi masih berpegang pada sesuatu. Cuma dua tiga hari lepas, dia sudah mula berkeyakinan untuk berjalan sendiri tanpa bantuan.

Akhirnya... menjelang usianya setahun tiga bulan, dia berjaya berjalan sendiri!!!! Clap clap...
Kalau Kakak Aina berjalan di usia setahun dua bulan, nampaknya Ainin lambat sebulan. Tak apalah ya adik... apa yang penting kerjasama adik happy dan sihat-sihat selalu.... ahakssss....

Dan yang lebih buatkan ibu excited, Ainin juga telah mula bercakap!!!!!!! Clap clap lagiiii....
Ahahhh... macam tak percaya, Ainin cepat btol bercakap dan memahami percakapan kita. Walopun tak lah keluar perkataan seketul-seketul, tapi boleh lah nak paham apa maksud dia. Contohnya kalo kita bagi barang kat dia, dia akan cakap "acihhhh" dan kalo dia bagi barang kat kita dan kita kata 'terima kasih', dia akan balas, "ama-ama"... ahahhaaaaa.... kiut jer dengo... :P
Errr... tapi satu je, dia panggil 'air' ... "yayyoooo"... hahahahhaaaa... puas betulkan, tetap yayyooo jugak yang kuor... :D
Lagi satu yang ibu tengok, Ainin rajin mengikut apa yang kita cakap lepas tu dia suka mengulang-ulang apa yang kita cakap kat dia. Bijak anak ibu ni... ehehhh... puji anak sendirilah pulak.. kalo tak puji, sape nak puji ye takkk??? :P
Lagi best sebab dah boleh suruh dia amik barang jugak. Barang-barang yang ada dalam vocabulary dia lah setakat ini macam bedak, buku, handphone (wahhhh...), botol air dia, sikat, eh banyak jugak kalo nak listkan... Part bercakap nih memang Ainin lebih advance lah dari Aina. Aina dulu, setahun lapan bulan baru boleh nak paham cakap dia... lambattttt tapi cepat je terang dan jelas percakapan dia dan sekarang dalam usia dua tahun sebelas bulan, percakapan Aina dah memang sempurna dan struktur ayat dia dah macam kita cakap dahhhh.. bravo kakak!!!!

Ok kalian layan lah video-clip Ainin berjalan ni yang ibu amik semalam. Maaflah, sebab gambo terbalik, takleh nak betulkan. Then kualiti video pun hampeh sebab amik pakai handphone jer. Juga sila abaikan 'pelakon tambahan' yang berbaju biru itu nanti, mencikk makkkk.... dah laa
susah nak record, dia lak sibuk enterprem... hishhhh.... :P



video


3 comments:

Ealyie said...

ekekekeke...
bayi biru pon baru belajo jalan ke nyahhhhh... hahahaha..;p

~Yu.Es~ said...

Eeh tinggi betul bayi baju biru tu yer....tapi kalau anak dah pandai jalan ni memang excited sangat kan...:)

Sayang.Ibu said...

ely... haahahaaa.. yg tu pun sama baru blajo berjalan tu, punye laa lama blajo, baru ni pandai.. :P

mimi... mmg beb.. bukan takat ibu dia excited, abah dia pun over excited..:P