Tuesday, February 1, 2011

The Removal Of IUCD

Hari ni nak story sikit tentang pembukaan jerangkap samar a.k.a IUCD yang saya pakai lebih kurang setahun setengah. Saya mula pasang IUCD waktu Ainin berusia setahun iaitu ketika my first period was there. Bila dah start period haruslah memikirkan kaedah bagaimana nak mengelakkan kehamilan berlaku terlalu cepat. Bukan nak menolak rezeki, cuma saya hanya ingin melunaskan tempoh penyusuan Ainin sehingga cukup dua tahun, then barulah berfikir untuk zuriat seterusnya. Memandangkan pengalaman lalu sewaktu menyusukan Aina, saya kembali hamil (hamilkan Ainin) setelah tiga kali period.. Masa tu Aina genap setahun dan terpaksa campur susu.. sedih sangat. Jadi kerana tak nak mengulangi kesilapan lalu, maka setelah berbincang dengan suami dan mendapatkan nasihat gynae, dengan itu saya bersetuju untuk menggunakan IUCD.

Kenapa IUCD dan tidak kaedah lain? Sebab menurut gynae, juga melalui pembacaan saya, penggunaan IUCD adalah tidak melibatkan hormon dan juga 99% dapat mengelakkan kehamilan. Juga less risks. Kalo kaedah lain, boleh jadik badan cepat naik dan juga ada pelbagai permasalahan lain seperti period tak tetap dan lain-lain. Jadi saya tekad je gunakan IUCD, walopun ngeri jugak nak masukkan bendasing dalam badan kannn... tapi redho jek laaa... :)

Proses memasukkan IUCD adalah lebih kurang sama je macam buat pap smear. Tak sakit pun, cuma yelah ngeri tetap ado... tipu laaa kalo saya kata tak ngeri. Tapi ianya selamat dipasang di tempat yang sepatutnya sehinggalah akhirnya saya dan suami sepakat untuk mengeluarkannya semula pada pertengahan bulan Disember 2010 yang lalu, soon after my period ended.

Sebenarnya tempoh penggunaan IUCD ni adalah untuk 5 tahun. Tapi sebabkan niat saya hanya nak melengkapkan tempoh penyusuan Ainin, maka setelah Ainin berusia 2 tahun 5 bulan, saya pun removed lah IUCD tersebut. Masanya dah tiba untuk menambah zuriat lagi... :D

Pengeluaran IUCD dari tuuuuuuutttttt juga berlangsung dengan jayanya. Sakit? Langsung tak. Cuma ada rasa ngilu sedikit masa doktor keluarkan. Tapi memang sekejap sangat... 5 minit pun tak sampai okeyyyyy. Nak pasang lebih ambik masa dari nak keluarkan. Tiba-tiba je doktor kata dah siap... Menamatkan mimpi ngeri saya yang asik bayangkan nak keluarkan tu mesti hazabbbb. Siap boley terpikir kot laa IUCD tu dah terlekat kat dinding rahim ke.. dan macam-macam pemikiran ngeri yang terlintas. Tapi to be true, memang tak sakit langsung okeyyyy. Everything went smooth gitu... lega acikkk... :D



Inilah IUCD yang saya pakai tu....



Close up sket.....


Bulan lepas usaha tak mendatangkan hasil, memang frust sampai ter'emo' acik kejapppp... hahahahaaaaaa... Tapi Alhamdulillah bulan ni, syukur pada Allah sebab memberikan rezeki kepada kami.

Semalam saya dah pi double-checked dengan doktor. Confirmed lah saya pregnant. EDD adalah 07 Oktober 2011, kalo mengikut tarikh last period. Hopefully ujung bulan 9 boleh bersalin.... supaya lama sikit mak boley cuti bersalin + cuti sekolah... hahahhahaaaaaa.
Yang pasti, lepas bulan puasa dan raya. Bulan puasa boleh laaa cuba puasa penuh macam masa pregnant Aina dulu, sehari je mak ponteng tawwww.... :)
Raya sempat laaaa hentam ketupat rendang bagai.... wakkakakaaaaa.... eh jauh benau jangkaan ko yer noks??? Planning bukan apa... ahakssssss

Okeylah.. itu saja sedikit catatan saya tentang proses pembukaan IUCD ni. Moga boleh jadik rujukan untuk diri sendiri mahupun orang lain di masa akan datang. Wassalam....



17 comments:

Nieza Ishak said...

tahniah nyahhhhhhhhhh ... dah ada no.3 ...

aku baru nak start mengigih ... hihihi ;)

Sally said...

o mcm tu rupanya yer.. ni baru firts time akak tengok..bnda alah ni, agaknya kalau lama pakai mahu melekat kat dinding rahim kot..ngeri...tahniah skali lagi..oklah hang kena due bulan 9..akak kena bulan posa tu.huhu..letih nak mengada nnt..

Fid said...

tengok gambar pun sengal hakak punya!
hiiishh nyah!aku takleh la nengok bende nih...ngeriiii

POSH76 said...

Tahniah!!!bessnyer nak dpt baby

FaRah Baharom said...

salam
hi...betul ke tak sakit? :)
hehehe...saye punterpk nk bukak jugk...tp takuttt!!

TopsyTurvyMum said...

agak ngeri melihat objek tersebut, aku nampak cam ada jarummm..

Sayang.Ibu said...

nieza... TQ... caiiyyoookkk semoga berjaya.. :)

kak sally, tengok je ngeri,tp kalo pakai okeh jerr.. x menjejaskan apa2 pun... insyaAllah... uiks, due bulan pose ke? slmt mengqada' yer.. hehehee

fid... ngeri ker? aku pun ngeri memula... tp ok laaa, xde apa kesan pun kat aku... ko kalo ngeri tutup mata ye noks..hahahaaa

hai posh.. Thank you u.. :)

farah, serius tak sakit langsung. rs ngilu sikit je. tp nnt kalo nak bukak, pi ms hari ke 13 gitu...

TTM.. mano jarum? bukan jarum ler... hahahaa... imaginasi ko tinggi.. :P

sisdee said...

oh tahniah....heheheheh...aku gak yg dok plan cara semula jadi hahahahhahah

Sayang.Ibu said...

sisdee..kalo berjaya plan semulajadi tu... y not.. tp kekdah semulajadi tu mmg saya tak bley nak praktikkan... hahahhaaaa

monstorious wife said...

salam, Saya pun tgh dok cari cara yang sesuai nak planning. Ingat nak guna IUD jugak. Tapi brp kos pasang dan bukak?

Sayang.Ibu said...

actually, kalo pasang kat hosp swasta mmg agak mahal gak. dengarnya kat klinik kerajaan pun ada pasang, tp i x pernah tanya. u org jhr gak kan? dulu saya pasang dengan dr thokha dekat hospital penawar, tapi kos dia mahal NM... 400 lebey. sama dengan masa nak removed, dgn dr yg sama tp kat regency pulak. kosnya pun lebey krg. I suggest kalo u nk pasang kt jb ni pi dkt hosp pakar puteri. kosnya ikut kata my frens dlm 100 lebih je... so different kan? tp kt kl i x tau laaa camne, lagi murah ke x...

sz | m.s.s said...

seriussss mmg ngeri tengok!

err kos nya pasang lain, bukak pun lain ye..igtkan sekali pakej pasang + bukak :))

maya amir said...

wahh tahniah nyahhhhh...:D ..cikgu mase preggie, jgn marah2 aa (tetibe aku teringat aku kene ketuk kepala dgn cikgu srt...die preggie every year..marah tul aku)..kehekheke...

Sayang.Ibu said...

SZ... tengok mmg ngeri, tp bile dah pasang xde apelah...ok jer.. yer kos pasang dan bukak mmg lain.. xde pakej

maya.... terima kaseyyyyy.... Ahahahaaa.... insyaAllah, ms preggy aku x marah2. Pengalaman lepas rasa okey jer... kalo time x preggy lagi garang kot... hahahahhaaaa

ina said...

my dear....tahniahhhh..lambat lak aku wish ko.....x online sgt skrg...

suret said...

tahniah cikgu intan

Sayang.Ibu said...

ina... tu la, lama x nmpk byg ko nyahhh... tq yer...

suret, terima kasih.. :)